Nέα της αγοράς

ΗΠΑ: Ο πιο «καυτός» μήνας των τελευταίων δεκαετιών για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων

ΗΠΑ: Ο πιο «καυτός» μήνας των τελευταίων δεκαετιών για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων

Πηγή Φωτογραφίας: nomisma.gr,Ο λόγος, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, είναι ότι οι εταιρείες βγαίνουν στις αγορές για να αντλήσουν κεφάλαια με χαμηλότερο κόστος και οι επενδυτές τα προσφέρουν για να «κλειδώσουν» καλύτερες αποδόσεις πριν αρχίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώνει τα επιτόκια.

«Η αγορά έχει πάρει φωτιά», εξηγεί ο  επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων κεφαλαιαγορών χρέους της Citi, Ρίτσαρντ Ζόγκεμπ

Ο λόγος, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, είναι ότι οι εταιρείες βγαίνουν στις αγορές για να αντλήσουν κεφάλαια με χαμηλότερο κόστος και οι επενδυτές τα προσφέρουν για να «κλειδώσουν» καλύτερες αποδόσεις πριν αρχίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώνει τα επιτόκια.

«Η αγορά έχει πάρει φωτιά», εξηγεί ο  επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων κεφαλαιαγορών χρέους της Citi, Ρίτσαρντ Ζόγκεμπ. «Οι επενδυτές θέλουν να κλειδώσουν τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις τώρα» συμπληρώνει.

Γιατί οι επιχειρήσεις σπεύδουν να εκδώσουν ομόλογα

Το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων έχει μειωθεί απότομα από τότε που οι χρηματοπιστωτικές αγορές σημείωσαν ισχυρό ράλι στα τέλη του περασμένου έτους. Το ράλι τροφοδότησε το νεύμα της Federal Reserve, που στην τελευταία συνεδρίαση της συμπεριέλαβε στις προβλέψεις την έναρξη της μείωσης των επιτοκίων το 2024.

Οι αποδόσεις των επενδυτικών ομολόγων διαμορφώνονται μεν στο 5,34% υψηλότερα από το επίπεδό τους στο τέλος του περασμένου έτους, αλλά πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο στα μέσα Νοεμβρίου που ξεπέρασε το 6%.

Το “spread” – ή premium – πρόκειται για τη διαφορά που πληρώνουν οι εκδότες ομολόγων σε σχέση με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων- έχει συρρικνωθεί σε μόλις 1,01 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη Ice BofA. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Είθισται ο πρώτος μήνας του έτους να έχει στην ατζέντα του πολλές νέες εκδόσεις. Ωστόσο οι τραπεζίτες και οι στρατηγικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η ιδιαίτερα ισχυρή έκρηξη δραστηριότητας αυτού του μήνα  οφείλεται στις εταιρείες που σπεύδουν να επωφεληθούν από την αποκλιμάκωση  των αποδόσεων.

«Είναι πολύ φθηνότερο για τους εκδότες να δανειστούν τώρα απ’ ό,τι ήταν πριν από λίγους μήνες» σημειώνει ο ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Invesco Fixed Income, Ματ Μπρίλ. «Σε αυτό πλαίσιο σκέφτονται  ότι αυτή είναι μια καλή στιγμή για να προχωρήσουν και το κάνουν».

Οι τράπεζες αναζητούν «ζεστό χρήμα»

Περισσότερα από τα δύο τρίτα του δανεισμού αυτού του μήνα έχουν πραγματοποιηθεί από τράπεζες και άλλες εταιρείες που ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Ο Ζόγκεμπ επεσήμανε έναν ακόμα λόγο. Πρόκειται για την ανησυχία να αυξηθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα πιστωτικά ιδρύματα. Πολλές εταιρείες ανέβαλαν πέρυσι τα σχέδια αύξησης χρέους μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Στις τράπεζες που έχουν εκδώσει ομόλογα από τις αρχές του 2024 περιλαμβάνονται η JPMorgan, η Wells Fargo και η Morgan Stanley, αντλώντας 8,5 δισ. δολάρια, 8 δισ. δολάρια και 6,75 δισ. δολάρια.

Οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες που έσπευσαν για κεφάλαια στην αγορά ομολόγων είναι ο ενεργειακός όμιλος Energy Transfer που άντλησε  3 δισ. δολάρια, η εταιρεία παραγωγός φυσικού αερίου EQT  750 εκατ. δολάρια, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών T-Mobile  3 δισ. δολάρια και η καναδική Liberty Utilities  850 εκατ. δολάρια.

Δεν λείπουν και οι απόψεις αναλυτών της αγοράς που εκτιμούν ότι οι εκδότες ομολόγων εκμεταλλεύονται το θετικό κλίμα έχοντας ως δεύτερη σκέψη ότι μπορεί να ανατραπεί αν τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα δεν είναι τόσο ευνοϊκά.

«Όλοι έχουν αγοράσει το αφήγημα της ήπιας προσγείωσης», εξηγεί η παγκόσμια επικεφαλής του τμήματος χρέους υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας της Wells Fargo, Μωρίν Ο Κόνορ. «Αισθάνονται ότι έχουν κάνει την τέλεια τιμολόγηση. Και έτσι νομίζω ότι υπάρχει νευρικότητα όσον αφορά βραχυπρόθεσμους καταλύτες που θα φέρουν μεταβολές/»

Πολλοί οικονομικοί διευθυντές πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να εκδώσουν χρέος τώρα παρά να διακινδυνεύσουν να περιμένουν περαιτέρω πτώση σε περίπτωση που η αγορά γυρίσει.

«Κανένας ταμίας δεν πρόκειται να απολυθεί επειδή άφησε 10 ή 15 μονάδες βάσης στο τραπέζι» εξηγεί ανώτερος τραπεζίτης. «Ωστόσο κινδυνεύει να απολυθεί επειδή δεν χρηματοδότησε και στη συνέχεια η αγορά γύρισε για μερικούς μήνες»

H ευρωπαϊκή αγορα εταρικών ομολόγων

Στην Ετρώπη επίσης το 2024 ξεκίνησε πολύ θετικά για τις εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Συνήθως η αρχή του έτους, όπως αναφέρει το Bloomberg,  είναι η εφεδρεία των τίτλων που σχετίζονται με τα κράτη και την κορυφαία πιστωτική αξιολόγηση, και σίγουρα ηγούνται και φέτος με προσφορά 45% μεγαλύτερη από ό,τι στην αντίστοιχη περίοδο σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, ακόμη και οι εκδόσεις με χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση μέχρι τις εκδόσεις των υψηλών αποδόσεων και του τραπεζικού χρέους βαθιάς μειωμένης εξασφάλισης, είχαν αίσια έκβαση, κατί που δεν είναι συνηθισμένο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η γαλλική ασφαλιστική εταιρεία AXA SA άντλησε με τίτλους περιορισμένης διάρκειας κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ- ποσό ρεκόρ-  η πρώτη έκδοση σε αυτό  τον τομέα αυτό σε ευρώ από το καλοκαίρι του 2021. Η γερμανική εταιρεία εκμίσθωσης ακινήτων Vonovia SE βγήκε στην αγορά με 12ετή τίτλους ζητώντας 508 εκατ. δολάρια και προσείλκυσε κεφάλαια 8 φορές περισσότερα από όσα ζητούσε.

Πηγή: ot.gr//Τζούλη Καλημέρη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments