EDITOR'S PICK

Icon of the Seas: Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον πλανήτη ξεκινά το πρώτο του ταξίδι

Icon of the Seas: Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον πλανήτη ξεκινά το πρώτο του ταξίδι

Πηγή Φωτογραφίας: Sail on Royal Caribbean’s Newest Ship Icon of the Seas/chipandco.com

Το κρουαζιερόπλοιο «Icon of the Seas» ξεκινά το πρώτο του ταξίδι από το Μαϊάμι είναι ένα θηριώδες πλοίο με εξίσου θηριώδεις ανάγκες σε ενέργεια.

Τρεις και κάτι φορές μεγαλύτερο από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, 20 καταστρώματα και 250.000 τόνοι που μεταφέρουν πάνω από 7.000 ανθρώπους, επιβάτες και πλήρωμα. Πλοίο με το δικό του θαλάσσιο πάρκο ακόμη και ένα εσωτερικό καταρράκτη 17 μέτρων – όταν και αυτός της Έδεσσας είναι γύρω στα 30 μέτρα.

Το κρουαζιερόπλοιο «Icon of the Seas» ξεκινά αυτό το Σάββατο το πρώτο του ταξίδι από το Μαϊάμι είναι ένα θηριώδες πλοίο με εξίσου θηριώδεις ανάγκες σε ενέργεια.

Είναι το πρώτο από τα πολλά όμοια ή και ακόμη μεγαλύτερα που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια, σημειώνει ο Guardian. Είναι όμως τόσο «πράσινο» όσοι ισχυρίζονται ότι είναι οι δημιουργοί του;

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ICON OF THE SEAS 🌊 🛳️ (@icon_of_the_seas)

Η εταιρεία έχει προβάλει ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Icon λειτουργεί με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Δεσμεύεται ότι το LNG «είναι μέρος μόνο της στρατηγικής μας για τα εναλλακτικά καύσιμα, μαζί με τα βιοκαύσιμα, τη μεθανόλη και άλλες πηγές ενέργειας».

Προσθέτει ότι το πλοίο κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει κυψέλες καυσίμου, οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς καύση, που θα χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία των ανελκυστήρων, αν και οι μπαταρίες ακόμη δεν έχουν εγκατασταθεί λόγω προβλήματος με τους προμηθευτές. Επίσης, όταν είναι στο λιμάνι, το Icon θα λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια που παρέχεται από την ξηρά, μια καθαρότερη εναλλακτική λύση έναντι της λειτουργίας των ιδιαίτερα ρυπογόνων γεννητριών.

Αυτά δεν πείθουν τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι στη Royal Caribbean, την εταιρεία που κατέχει το πλοίο, κακώς θεωρούν το LNG πράσινο καύσιμο, γιατί ο κινητήρας εκπέμπει 70%-80% περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου ανά ταξίδι από ό,τι αν χρησιμοποιούσε κανονικό ναυτιλιακό καύσιμο. Άρα η εταιρεία είναι ένοχη για «greenwashing», έναν τρόπος να δείξει μια φιλική για το περιβάλλον αλλά στην ουσία της ψεύτικη εικόνα.

Όπως εξηγούν, η χρήση LNG αντί άλλων καυσίμων μπορεί μεν να μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 25%, ωστόσο ένα κρουαζιερόπλοιο που χρησιμοποιεί LNG εκπέμπει συνολικά περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου. Αυτό συμβαίνει όταν μέρος του φυσικού αερίου δεν καίγεται, με αποτέλεσμα την εκπομπή μεθανίου, ενός αερίου του θερμοκηπίου πολύ πιο ισχυρού από το διοξείδιο του άνθρακα.

Τα πλοία, όπως προσθέτουν, θα έπρεπε να χρησιμοποιούν κυψέλες καυσίμου και ανανεώσιμο υδρογόνο ή μεθανόλη, τα οποία εκπέμπουν λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Μελέτες περιβαλλοντικών οργανώσεων, συνέκριναν ακόμη το αποτύπωμα άνθρακα για διακοπές μιας εβδομάδας σε κρουαζιέρα στην Ευρώπη με την πτήση και τη διαμονή σε ξενοδοχείο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κρουαζιέρες είναι οκτώ φορές πιο «δαπανηρές» σε άνθρακα, άρα δηλαδή για το περιβάλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments