Πολιτική

Γάμος ομοφύλων: Κρίσιμο τεστ για τα κόμματα

Γάμος ομοφύλων: Κρίσιμο τεστ για τα κόμματα

Πηγή Φωτογραφίας: [366675] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Όλες οι πτέρυγες του Κοινοβουλίου αντιμετωπίζουν εσωτερικές αναταράξεις.

Άνω κάτω έχει γίνει το πολιτικό σκηνικό με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια με τη συζήτηση που έχει ανοίξει να είναι ταυτοτική.

Στα κόμματα χτύπησε ένα «ξυπνητήρι» στο «DNA» τους, που έχει να κάνει με βαθιά ιδεολογικά ζητήματα.

Το ίδιο ισχύει και για τις πολιτικές ομάδες (δεξιές, κεντρώες και αριστερές), όπου η υιοθέτηση του νομοσχεδίου θα μπορούσε να προκαλέσει κάποια αναδιάταξη.

Για τη Νέα Δημοκρατία, η άμεση προώθηση του νομοσχεδίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Φεβρουάριο αποτελεί σαφή τοποθέτηση του κυβερνώντος κόμματος προς τον πολιτικό χώρο του σύγχρονου μεταρρυθμιστικού κέντρου. 

Είναι η κυρίαρχη δύναμη από το 2019 και μετά, ωστόσο ο πρωθυπουργός δείχνει να επιθυμεί την εδραίωσή της. Και δεν εφησυχάζει από το γεγονός ότι «παίζει» χωρίς αντίπαλο αυτή τη στιγμή.

Έχουν φουντώσει, άλλωστε οι συζητήσεις πως μετά τις ευρωεκλογές στην κεντροαριστερά αναμένονται εξελίξεις που θα κριθούν από το αποτέλεσμα του Ιουνίου.

Τι δείχνει ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας με αυτή την κίνηση;

Ότι δεν θα κάνει πίσω σε ένα θέμα αρχής. Η αποτυχία α αποδεχθεί την πρόταση να μην περάσει αυτό το ειδικό νομοθέτημα μετά τις ευρωεκλογές είναι η ίδια με την αποτυχία τα τελευταία τέσσερα χρόνια να μην προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και να επαναφέρει το “καθαρό” μπόνους των 50 εδρών. Στην πραγματικότητα, η δεξιά πλειοψηφία θα δεχθεί πιέσεις. Ήδη, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ελληνική Λύση κερδίζει έδαφος.

Το τι θα γράψει το «κοντέρ» σε απώλειες και αποχές στη Βουλή είναι σημαντικό, ωστόσο ο χρόνος είναι αρκετός μέχρι τις ευρωεκλογές ώστε τα «πάθη να καταλαγιάσουν».

Το μέτωπο που θα ανοίξει με την εκκλησία και με το πιο συντηρητικό κοινό, που πιέζει τους βουλευτές της περιφέρειας, είναι υπολογίσιμο.

Όχι, όμως αρκετό ώστε το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει πίσω.

Το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση δημόσιας διαβούλευσης.

Η ίδια ρευστότητα υπάρχει και στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς από τότε που ο Στέφανος Κασσελάκης έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας. Φαίνεται να υπάρχει μια “αντιπαράθεση” με τη Νέα Αριστερά, η οποία ομόφωνα στηρίζει το νομοσχέδιο χωρίς αστερίσκο, δίχως να ανοίξει καμία συζήτηση που να σχετίζεται με την τεκνοθεσία από παρένθετες μητέρες.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε η κόντρα μεταξύ του ΚΚΕ και της κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία επικεφαλής είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, καθώς ο Δημήτρης Κουτσούμπας εμφανίζεται διστακτικός.  Αποτελεί πρόβλημα αυτό για τον Περισσό;

Θα δείξει στην πορεία, καθώς φέρεται ένα μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του κομμουνιστικού κόμματος να μην έχουν πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Αυτό που θα έχει τελικά σημασία είναι το πώς θα συμπεριφερθούν κοινοβουλευτικά οι προοδευτικές δυνάμεις σε μια ρύθμιση που παρέχει διέξοδο και λύση σε μια κοινωνική ομάδα που διεκδικεί την ισότητα εδώ και πολλά χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Νίκου Ανδρουλάκη, έχει πάρει θέση υπέρ του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Είναι σαφές ότι στις τάξεις της Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει ένα συντηρητικό ακροατήριο που αντιτίθεται σε αυτή την πρωτοβουλία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε πρόσφατα στη Χαριλάου Τρικούπη επειδή θέλει να εξασφαλίσει τη δική του θέση και να ανακτήσει τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Το “πόκερ” είναι σκληρό και όσο περνούν οι μέρες, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα κληθούν να δείξουν τα χαρτιά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments