Ελλάδα

Τι διεκδικεί ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για τους αγρότες

Τι διεκδικεί ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για τους αγρότες

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ/EUROKINISSI)

Παραμένουν τα μπλόκα ανά την Ελλάδα.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός  τους αγρότες, με τους οποίους συναντήθηκε στον κόμβο της Βόνιτσας.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προσέρχεται σήμερα στη σύνοδο κορυφής των 27 αποφασισμένος να διεκδικήσει όσο το δυνατόν περισσότερα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι πεπερασμένες.

«Δεν γίνεται εμείς να επιβάλουμε στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας να έχουν ένα κόστος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγουμε στην ΕΕ προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δεν βάζουν τα ίδια υψηλά στάνταρ στα προϊόντα τους» ειπε χθες χαρακτηριστικά δίνοντας το στίγμα των ελληνικών θέσεων και βάζοντας στο κάδρο την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με χαλάρωση των κανόνων για την αγροτική παραγωγή και παράλληλη ενίσχυση των ευρωπαΐων αγροτών, που όμως πρέπει να μπει στο πλαίσιο μίας κοινής πολιτικής.

Οι αγρότες όμως εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και δίνουν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση Agrotica με 300 τρακτέρ.  

Με αναμμένες τις μηχανές τους, τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στον δρόμο, με τους αγρότες της κεντρικής Μακεδονίας να επιδιώκουν να φτάσουν στα κέντρο της Θεσσαλονίκης, για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματά τους, που είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, ηλεκτρικής ενέργειας, και αγροτικού πετρελαίου. Στο Δερβένι έχει στηθεί μπλόκο αγροτών κυρίως από τον Λαγκαδά, ενώ αναμένονται τρακτέρ και από την περιοχή των Σερρών. Το Σάββατο αναμένονται να έρθουν αγρότες και από τη Θεσσαλία.

Τα τρακτέρ αναμένεται μετά από πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης να παραταχθούν στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της Agrotica, μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν πρόθεση να εμποδίσουν τη δίοδο των επισκεπτών της έκθεσης, ούτε και να επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη.

Επισημαίνεται ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Ημαθίας έχουν δώσει ραντεβού στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ δεν αποκλείεται οι αγρότες από την Επανομή να επιχειρήσουν εκ νέου την κάθοδό τους προς τον κόμβο αεροδρομίου.

Στις Σέρρες όσοι δεν αφιχθούν στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη, ενώ τονίζεται ότι στην Καστοριά, την Εορδαία, τη Νάουσα και σε άλλες περιοχές έχουν στηθεί μπλόκα αγροτών. Στην Αχαΐα οι αγρότες ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις πιθανόν με άνοιγμα των διοδίων στην Εθνική οδό.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Βερμίου πραγματοποιεί σήμερα μηχανοκίνητη πορεία από τους Πύργους πτος την Πτολεμαίδα όπου και θα συναντηθεί με τρακτέρ και αγρότες από τον κόμβο των Κοίλων Κοζάνης στο Δημαρχείο. Εκεί αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τον Δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά, στον οποίο θα επιδώσει τα αιτήματα τους ζητώντας την συμπαράστασή του στον αγώνα τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν και οι ψαράδες της Θεσσαλονίκης. Δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες, αλλά έχουν και τα δικά τους αιτήματα. Πρόκειται για τα μέλη του Συλλόγου Αλιέων Μηχανιώνας “Η Αγία Παρασκευή”, οι οποίοι λένε ότι είναι παρόμοια τα αιτήματα των αγροτών με τα δικά τους. Οι ψαράδες αφού φθάσουν με τις τράτες τους στην παραλία της Θεσσαλονίκης, θα μείνουν να συμπαρασταθούν στους αγρότες και υπάρχει ένα ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, να συναντηθούν ακόμη και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αρκετές εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν και τις Βρυξέλλες και να παραλύσουν την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Η Κομισιόν έκανε ένα πρώτο βήμα και προτεινε κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένες από τις υποχρεώσεις που έχουν οι αγρότες.

Τα πρώτα κονβόι τρακτέρ άρχισαν από χθες το βράδυ να καταφθάνουν στις Βρυξέλλες, ενώ η πλειοψηφία των τρακτέρ αναμένεται να κατευθυνθεί γύρω στις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα) κοντά στην πλατεία Σουμάν όπου βρίσκονται τα κτήρια της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και προς την πλατεία Λουξεμβούργου (Place du Luxembourg) έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα πραγματοποιηθούν συμβολικές δράσεις και ομιλίες.

Οι αγρότες καταγγέλλουν μεταξύ άλλων «την ασυνέπεια των ευρωπαϊκών πολιτικών», τη συσσώρευση περίπλοκων περιβαλλοντικών κανόνων, τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό και τα χαμηλά εισοδήματά τους. Στην μεγάλης κλίμακας διαδήλωση των Βρυξελλών έχουν δηλώσει συμμετοχή αγροτικά σωματεία από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των Βέλγων αγροτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments