Πολιτική

Στη Βουλή το ν/σ για τα ομόφυλα – Αυξημένη συναίνεση

Στη Βουλή το ν/σ για τα ομόφυλα – Αυξημένη συναίνεση

Πηγή Φωτογραφίας: [367020] ΒΟΥΛΗ. ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI) Αναλυτική Περιγραφή Κοινή συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του επίμαχου νομοσχεδίου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη συνεδρίαση στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Πιο συγκεκριμένα, εισήχθη στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για την πρώτη ανάγνωση, το νομοσχέδιο που προβλέπει ισότητα στον πολιτικό γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης. Η εισηγήτρια της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, δήλωσε πως είναι μία μεταρρύθμιση σημαντική και ζήτησε από τα κόμματα να στηρίξουν την προστασία των παιδιών. Στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται η ψηφοφορία, υπέρ τάσσονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ αντίθετοι είναι, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, η Νίκη, οι Σπαρτιάτες και η Ελληνική Λύση.

Κατά το διήμερο 14-15 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για την ισότητα στον γάμο.

Μια ακόμη μεταρρυθμιστική τομή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, σύμφωνα με την εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα, που με την ομιλία της ξεκίνησε η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

Ακολούθως επισήμανε ότι με την ψήφισή του η Ελλάδα καθίσταται η 37η χώρα που την εισάγει στο εθνικό δίκαιο.

Όπως ανέφερε η Μαρία Συρεγγέλα, αυτό γίνεται χωρίς εκτεταμένες παρεμβάσεις, αλλά μόνο με τις άκρως απαραίτητες προσαρμογές στον Αστικό Κώδικα, στην εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία, που συνοψίζονται σε 15 άρθρα, με μοναδικό σκοπό να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στον θεσμό του πολιτικού γάμου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και να προστατεύονται τα αυτονόητα για μία δημοκρατική κοινωνία συμφέροντα των παιδιών που ανατρέφονται σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.

Δύο σημεία θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν σημεία που αν δεν βελτιωθούν θα προκαλέσουν δικαστικές διαμάχες και εν τέλει την ανάγκη μίας νέας νομοθετικής διόρθωσης, διότι «όσοι βλάπτονται, θα πάνε στο δικαστήριο και θα δικαιωθούν».

Κάθε αναφορά σε ομόφυλα ζευγάρια ή πρόσωπα του ιδίου φύλου εισάγει νέα ζητήματα σεξισμού παραβλέποντας τα δεδομένα που ήδη ο νόμος 4491/2017 έχει επιλύσει, όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και προτείνει να αντικατασταθεί κάθε αναφορά σε «ομόφυλα» με την έκφραση «πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου».

Το δεύτερο σημείο αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να φέρει το νομοσχέδιο χωρίς να δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια ανδρών να καταφύγουν στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω της παρένθετης κύησης. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό αποτελεί ξεκάθαρη διάκριση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι έναντι του νόμου.

«Η ελληνική οικογένεια δεν απειλείται, όπως κάποιοι λένε για να κερδίσουν λίγες ψήφους, από την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Η ελληνική οικογένεια και το μέλλον των νέων ανθρώπων απειλείται από τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές», τόνισε, από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης,  ο οποίος, δίνοντας το στίγμα της θέσης του κόμματός του στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο,  ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» ανεξαρτήτως των λόγων που οδήγησαν την κυβέρνηση να πάρει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Πρώτος και βασικός λόγος για την άρνηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στο νομοσχέδιο είναι η εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας, είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Βιβή Δάγκα και προσέθεσε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που εισάγεται υπονομεύεται το δικαίωμα του παιδιού, δηλαδή η κοινωνική του ανάγκη να έχει δεσμούς με τη μητέρα και τον πατέρα. «Αυτή η ανάγκη έχει αντικειμενική βάση την αλλησυμπληρούμενη σχέση μητρότητας πατρότητας και προφανώς αυτή η σχέση έχει και κοινωνικό χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας και τη βιολογική σχέση ανδρικού και γυναικείου οργανισμού στην αναπαραγωγή του είδους», είπε η κυρία Δάγκα και υπογράμμισε ότι η βάση της τοποθέτησης του ΚΚΕ είναι τα δικαιώματα του παιδιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments