Πολιτική

Γιατί η Τουρκία τροφοδοτεί και πάλι την ένταση

Γιατί η Τουρκία τροφοδοτεί και πάλι την ένταση

Πηγή Φωτογραφίας: Aa.com.tr

Για ποιο λόγο ο Χακάν Φιντάν ανέβασε ξανά τους τόνους.

Τι συνέβη και ξαφνικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και στενός συνεργάτης του Ερντογάν Χακάν Φιντάν ανέβασε τους τόνους και επανέφερε θέματα όπως την αποστρατιωτικοποίηση νησιών και το καθεστώς στα νησιά του Αιγαίου και τον εναέριο χώρο, ακριβώς την επέτειο των καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία που βελτίωσε τις σχέσεις Αθηνών – Αγκυρας και μείωσε τη στρατιωτική ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες;

Τι επεδίωκε ο Χακάν Φιντάν όταν έλεγε ότι πρέπει να συζητήσουμε τα θέματα αυτά (τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε ότι χρονίζουν) μέσα από μια διαφορετική, μια «άλλη οπτική γωνία»;

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, υπάρχουν δύο εκδοχές ως προς το γιατί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέφερε τις εντάσεις.

Η μία είναι η κοινοβουλευτική έγκριση της προμήθειας των F-16 για την Τουρκία και των F-35 (stealth) για την Ελλάδα. Αυτό που έχει εξοργίσει την Τουρκία δεν είναι μόνο η διαφορά στην ποιότητα των δύο τύπων αεροσκαφών, αλλά και η επιστολή του Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο ότι αν η Τουρκία χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη εναντίον των συμμάχων της (και της Κύπρου), το Κογκρέσο θα αποσύρει την έγκρισή του και θα αναστείλει τις παραδόσεις των αεροσκαφών, των σετ ανταλλακτικών και των σχετικών πυραύλων.

Ο εκνευρισμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος τη στιγμή που γνωρίζουν ότι είτε θα αποδεχθούν αυτόν τον όρο και θα προχωρήσει η παράδοση των μαχητικών που τόσο χρειάζονται, είτε δε θα τον αποδεχτούν (λέγοντας ότι η Τουρκία δεν δέχεται ποτέ όρους) και θα χάσουν τα αεροσκάφη (όπως έχασαν και τα F-35).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον, είναι βέβαιο ότι η τουρκική πλευρά θα αποδεχθεί τους όρους αυτούς “με σφιγμένα δόντια”. Έτσι, ο Φιντάν προσπάθησε πρώτα να συσπειρώσει την παράταξή του.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη εκδοχή.

Ο Ερντογάν και το κόμμα του (ΑΚΡ) αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται στην Τουρκία.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρονται για τον Δήμο Κωνσταντινούπολης.

Ο εκλεκτός του Ερντογάν για την Κωνσταντινούπολη Μουράτ Κουρούμ (πρώην υπουργός Περιβάλλοντος) βρίσκεται δημοσκοπικά πίσω από τον Εκρέμ Ιμάμογλου και κάνει και γκάφες όπως αυτή που είπε ότι η Τουρκία έχασε 130.000 ανθρώπους

Ανεβάζοντας τους τόνους κατά της χώρας μας, ο Χ. Φιντάν προσπαθεί να συσπειρώσει το κόμμα του ΑΚΡ γύρω από τον υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης που επέλεξε η κυβερνώσα παράταξη και να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερες δεξιές ψήφους, αλλά και ακροδεξιούς ψηφοφόρους που στρέφονται προς τους Γκρίζους Λύκους. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments