Policy Briefs

Η φον ντερ Λάιεν πρέπει να βρει λεπτές ισορροπίες για να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες

Η φον ντερ Λάιεν πρέπει να βρει λεπτές ισορροπίες για να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Η απόφαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει πυροδοτήσει θετικές αντιδράσεις σε αρκετές πρωτεύουσες της ΕΕ.

Η απόφαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει πυροδοτήσει θετικές αντιδράσεις σε αρκετές πρωτεύουσες της ΕΕ, αλλά η αρκετή υποστήριξη από τις κυβερνήσεις θα μπορούσε να αποδειχθεί μια λεπτή ισορροπία.

Τα κράτη μέλη με κεντροδεξιές κυβερνήσεις, όπως η Κροατία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Φινλανδία, χαιρέτησαν ανοιχτά την απόφαση της φον ντερ Λάιεν.

Ο κεντροδεξιός Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το βράδυ ότι υποστηρίζουν την κα φον ντερ Λάιεν στην υποψηφιότητά της.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα βρει σύμμαχο και στη Βουλγαρία, όπου η πολιτική συμφωνία εντός του κυβερνώντος συνασπισμού υποδηλώνει ότι πρωθυπουργός τον Μάρτιο θα εκλεγεί η Μαρία Γκάμπριελ, επίσης μέλος του ΕΛΚ, αντικαθιστώντας τον Νικολάι Ντένκοφ.

Η κ. Γκάμπριελ είπε τη Δευτέρα ότι η κ. φον ντερ Λάιεν είναι αποδεδειγμένη ηγέτης που έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Σύμφωνα με πηγή του ΕΛΚ κοντά στο θέμα, η απόφαση της φον ντερ Λάιεν έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ηγετών της ΕΕ επειδή αντικατοπτρίζει τις ανάγκες της εποχής μας.

«Σε αυτούς τους καιρούς αναταραχών και αβέβαιων ισορροπιών, η κυρία φον ντερ Λάιεν αντιπροσωπεύει τη σταθερότητα και τη συνέχεια », είπε η πηγή του ΕΛΚ.

Αλλά για να πάρει τη δουλειά η κ. von der Leyen, θα χρειαστεί επίσης την υποστήριξη ανταγωνιστικών πολιτικών δυνάμεων.

Η υποψήφια για την προεδρία θα περπατήσει σε ένα τεντωμένο σκοινί μεταξύ εκείνων που, απογοητευμένοι από την Πράσινη Συμφωνία, υποστηρίζουν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση —συμπεριλαμβανομένου του κόμματός της— και εκείνων που επιμένουν ότι η Πράσινη Συμφωνία πρέπει να συνεχιστεί πάση θυσία, όπως οι σοσιαλιστές και οι περιβαλλοντολόγοι της ΕΕ.

Επιπλέον, η κ. von der Leyen αντιμετωπίζει φιλελεύθερη οργή για τη διογκωμένη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ορισμένα μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της Γερμανίας και του αδελφού της κόμματος της Βαυαρίας (CSU) επέκριναν τη συμμετοχή του προέδρου της Κομισιόν στην Πράσινη Συμφωνία, λέγοντας ότι είχε αποδυναμώσει την οικονομία και αύξησε τη γραφειοκρατία.

Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Radan Kanev (Δημοκρατική Βουλγαρία, ΕΛΚ) περιέγραψε την κα von der Leyen ως “μια από τις ισχυρότερες προέδρους της Επιτροπής” , αλλά τόνισε ότι κουβαλούσε “βαριές πολιτικές αποσκευές” με την Πράσινη Συμφωνία, η οποία εγκρίθηκε υπό την προεδρία των Ολλανδών. ο σοσιαλιστής Φρανς Τίμερμανς.

«Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση έναντι του ΕΛΚ και των πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν την αγορά στην Ευρώπη, οι οποίες σημειώνουν πρόοδο », είπε ο κ. Kanev.

«Το κύριο πρόβλημα για την κυρία φον ντερ Λάιεν είναι πώς θα παίξει τα πολιτικά διακυβεύματα της Πράσινης Συμφωνίας, πώς θα αποτινάξει την κληρονομιά του Τίμερμαν για να εκλεγεί για δεύτερη θητεία. Οι υπόλοιπες προτεραιότητές του θα γίνουν δεκτές ακόμη και από την αριστερά. Οι προσδοκίες της δεξιάς για την Πράσινη Συμφωνία είναι πολύ διαφορετικές », σημείωσε ο κ. Kanev.

Όμως η πηγή του ΕΛΚ διευκρίνισε ότι η δεύτερη θητεία του προέδρου θα είναι φιλόδοξη, πολιτικά ρεαλιστική και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα.

«Δεν μπορεί να υπάρχει χώρος για φιλελεύθερο ή κομματικό δογματισμό στον επόμενο θεσμικό κύκλο. Μας αρέσει η Πράσινη Συμφωνία, αλλά πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη », σημειώνει.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια φθίνουσα βιομηχανική βάση και ένα γερασμένο εργατικό δυναμικό […] Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επιδιώξει να λάβει γρήγορα μέτρα σε αυτόν τον τομέα », πρόσθεσε η πηγή του ΕΛΚ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments