Policy Briefs

Ντράγκι: Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μαζικές επενδύσεις

Ντράγκι: Η Ευρώπη πρέπει να κάνει μαζικές επενδύσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Abcnews.com

Ηχηρή παρέμβαση του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει «μαζικά» σε σύντομο χρονικό διάστημα και να κινητοποιήσει νέα δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, δήλωσε το Σάββατο ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ετοιμάζει έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πολλές βαθιές αλλαγές έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην παγκόσμια οικονομική τάξη» και μία από τις συνέπειες είναι ότι «θα πρέπει να επενδύσουμε τεράστια στην Ευρώπη σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα », δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής. Τράπεζας (ΕΚΤ), κατά τη διάρκεια συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών των Είκοσι Επτά στη Γάνδη του Βελγίου.

Η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή επανάσταση και ο επανεξοπλισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας αποτελούν μια τεράστια πρόκληση για τα κράτη μέλη καθώς προσπαθούν να μειώσουν το χρέος και τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Αυτό το επενδυτικό τείχος εγείρει το ζήτημα ενός πιθανού νέου κοινού ευρωπαϊκού δανείου, μετά το ιστορικό σχέδιο ανάκαμψης μετά την Covid των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια ιδέα που προτάθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron και υποστηρίχθηκε από τον Επίτροπο της ΕΕ. Οικονομία Paolo Gentiloni, αλλά απορρίφθηκε από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Οι επενδυτικές ανάγκες εγείρουν επίσης το ζήτημα της καλύτερης ολοκλήρωσης των χρηματοπιστωτικών αγορών της ΕΕ για την αποτελεσματικότερη κινητοποίηση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων, ένα θέμα στο οποίο οι Είκοσι Επτά αγωνίζονται να σημειώσουν πρόοδο λόγω διαφορετικών εθνικών συμφερόντων.

Ο Γάλλος υπουργός Bruno Le Maire πρότεινε την Παρασκευή να προχωρήσουμε με λίγες πρόθυμες χώρες δημιουργώντας ένα ευρωπαϊκό προϊόν αποταμίευσης. Στην επόμενη συνάντησή τους στις 11 Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομικών ελπίζουν να συμφωνήσουν σε έναν κατάλογο στόχων για τη δημιουργία μιας ένωσης κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη.

Συζητείται επίσης η κινητοποίηση πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για τη χρηματοδότηση του πυρηνικού τομέα και των στρατιωτικών δαπανών.

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να υποβάλει έκθεση στα τέλη Ιουνίου για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η συνάντηση της Γάνδης προσέφερε την ευκαιρία για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων με τους υπουργούς καθώς προετοιμάζουν τους προσανατολισμούς της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα αναλάβει καθήκοντα μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Ο Ιταλός αξιωματούχος εκτίμησε ότι η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί «πώς θα χρηματοδοτήσει αυτές τις επενδυτικές ανάγκες» κινητοποιώντας «όχι μόνο δημόσιο χρήμα, αλλά και ιδιωτικές αποταμιεύσεις με πολύ μεγαλύτερο τρόπο από ό,τι στο παρελθόν» .

Οι διήμερες συναντήσεις στη Γάνδη οδήγησαν σε «μια έντονη και χωρίς ταμπού συζήτηση», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Βίνσεντ Βαν Πέτεγκεμ, η χώρα του οποίου ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments