Πολιτική

Σαμαράς: Η Ελλάδα θα έβγαινε από το μνημόνιο το 2015

Σαμαράς: Η Ελλάδα θα έβγαινε από το μνημόνιο το 2015

Πηγή Φωτογραφίας: [367656] ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ" / 2η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Οι δανειστές αντέδρασαν για λιγότερο από 1 δισ., σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Την πεποίθησή του ότι η χώρα θα έβγαινε από τα μνημόνια τον Φεβρουάριο του 2015 αν δεν αντιδρούσαν οι δανειστές, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο συνέδριο που διοργανώνει η «Καθημερινή» με θέμα «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά».

«Εχετε την αίσθηση ότι κάποια στιγμή καθώς ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορεί οι δανειστές μας νομοτελειακά να θεωρούσαν ότι θα συνέβαινε αυτό, σας τράβηξαν την πρίζα;», ρώτησε τον πρώην πρωθυπουργό ο Αλέξης Παπαχελάς.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ήταν σίγουρο ότι βγαίναμε τελείως από το μνημόνιο, τον Φλεβάρη του 2015 αντί τον Ιούνιο του 2016. Η υπόθεση ήταν 900 εκατομμύρια ευρώ. Και για 900 εκατομμύρια ευρώ “κλωτσήσανε”», τόνισε και υπογράμμισε:

«Γιατί είχαν αντιληφθεί ότι ο Κουβέλης δεν θα ψήφιζε για πρόεδρο, και αφού δεν μπορούσαμε να βγάλουμε πρόεδρο, θα ερχόταν ο Τσίπρας, όπως έλεγαν οι σφυγμομετρήσεις ο Τσίπρας. Και δεν ήθελαν να δώσουν σε μένα από πριν την απελευθέρωση από τα μνημόνια και τα λεφτά. Για να μην μπορεί μετά ο Τσίπρας έχοντας αυτά, να τους κάνει κουμάντο για αυτά που εκείνοι θα ζητούσαν. Το λέω πολύ ωμά, αλλά αυτό είναι αλήθεια».

Σαμαράς: Δεν υπήρχε ούτε μία εύκολη ημέρα στο Μαξίμου

«Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν υπήρχε μέρα που να τελειώνουμε πριν τα μεσάνυχτα. Τα μεσάνυχτα ήταν νωρίς. Νιώθαμε πάντα την απειλή, ότι «πέφτετε έξω, δεν θα σας πληρώσουμε τα ομόλογα». Ήταν πάρα πολύ δύσκολο ότι υπήρχε μία κατασκευαστική δυσκολία σε μία χώρα που ζει με μνημόνιο», απάντηση σε ερώτηση για την πρωθυπουργική του θητεία.

Συζητούσα με ένα μέλος της τρόικας και του εξηγούσα ότι το επιχείρημά του ήταν λάθος, από κάθε άποψη. «Ναι αλλά αυτό έχω πάρει γραμμή από πάνω».

Ποιος ήταν ο «από πάνω της τρόικας»;. Ο Μπαρόζο. Δεν γινόταν τίποτα. Πιο πάνω από τον Μπαρόζο ποιος ήταν; Να πάρεις τον Σόιμπλε; Να πάρεις τους Αμερικανούς;

Επομένως εγώ είχα το πρόβλημα ότι εάν δεν συμφωνούσα με την τρόικα, δεν είναι ποιανού την πόρτα να χτυπήσω ως πρωθυπουργός. Αλλά όταν δεν έχεις ούτε μια μέρα να χάσεις, γιατί έρχεται η μέρα της πληρωμής του δανείου, τι θα κάνεις; Για αυτό και δουλεύαμε ακατάπαυστα.

«Εμείς θα μείνουμε στην ευρωζώνη και θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε»

«Είμαι με τον Στουρνάρα, με τη Μέρκελ και συζητάμε για πρώτη φορά. Οπως τελειώνει η συζήτηση, με τραβάει η Μέρκελ στο γραφείο της και μου δείχνει κάποιες διαφάνειες. “Ολα αυτά δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να τα βγάλει πέρα. Εχω να σας προτείνω να βγείτε από την ευρωζώνη”, μου είπε η Μέρκελ. Τη σταμάτησα και της είπα ότι δεν κάνουμε αυτή την κουβέντα. Εμείς θα μείνουμε και θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου

Σε ερώτηση για τις μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης, ο Α. Σαμαράς σχολίασε: «Ο Καραμανλής ήταν του ολίγου και του ακριβούς. Τον Παπανδρέου είχα τη δυνατότητα να τον γνωρίσω γιατί ήμασταν συγκάτοικοι στην Αμερική».

«Μου λέει ο Κων. Μητσοτάκης “πήγαινε να ενημερώσεις και τον Παπανδρέου και τον Φλωράκη”. Με τον Φλωράκη μιλήσαμε για άλλα θέματα. Ο Παπανδρέου, ο οποίος είχε μόλις γυρίσει από την εγχείρησή του, μου λέει: “Θέλω να μου πεις όλα τα άρθρα”. Τσιμπιόμουν με το ότι συμφωνεί σε όλα. Ενημέρωσα τον πρόεδρο, πήγα στο υπ. Εξωτερικών. Μετά από λίγο, έμαθα ότι μου τα “έριχνε” στο ραδιόφωνο. Είχε την ευκολία της προσαρμογής σε αυτό που πολιτικά του ήταν χρήσιμο», σχολίασε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments