Πολιτική

Άδωνις: Προχωράμε τη μεγάλη ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Άδωνις: Προχωράμε τη μεγάλη ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Πηγή Φωτογραφίας: (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)//Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει σε εφαρμογή τη μεγάλη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στον Real Fm, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυξάνει διαρκώς τους μισθούς των γιατρών

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει σε εφαρμογή τη μεγάλη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, υπογράμμισε, σε συνέντευξή του στον Real Fm, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ιδιαίτερα, ερωτηθείς για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα ψυχιατρικά θεραπευτήρια της χώρας, ο υπουργός Υγείας απάντησε πως «προχωρά η μεγάλη ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Η κατεύθυνσή μας, ο στόχος μας είναι η αποιδρυματοποίηση των ασθενών. Παράλληλα, δημιουργούνται και ιδιωτικές ψυχιατρικές δομές, σε στήριξη των δημοσίων ψυχιατρείων. Η συνεργασία μου με τον υφυπουργό ψυχικής Υγείας κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλο είναι άριστη και θέλουμε να προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό και την ουσιαστική αναβάθμιση των ψυχιατρικών νοσοκομείων της χώρας».

Κληθείς να τοποθετηθεί για το αν θα αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών, ο Άδωνις είπε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αυξήσει τους μισθούς των ιατρών. Ο πρωθυπουργός ενίσχυσε και ενισχύει το εισόδημα των ιατρών. Αυτό το εισόδημα εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο με το θεσμό των απογευματινών χειρουργείων. Η αντιπολίτευση προτείνει ανεδαφικές πολιτικές. Εισηγείται τον διπλασιασμό των αποδοχών του ιατρικού προσωπικού. Θυμίζω πως, ήδη, για μισθοδοσία δίνει το κράτος 3 εκατομμύρια ευρώ. Ο ΕΝΦΙΑ είναι 2,7 δις ευρώ. Άρα, λοιπόν, η αντιπολίτευση προτείνει, ουσιαστικά, έναν ΕΝΦΙΑ και ακόμη έναν φόρο».

Αναφερόμενος, εν συνεχεία, στις ελλείψεις και τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων, ο Άδωνις ξεκαθάρισε πως «στα γενόσημα δεν έχουμε κάνει καμία αύξηση στις τιμές. Η πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ λέει ότι ο Οργανισμός αποζημιώνει το φτηνότερο γενόσημο. Αυτό δυνητικά δημιουργεί τον κίνδυνο ότι αν ένας ασθενής ή ο γιατρός του επιλέγει ένα ακριβότερο γενόσημο, η διαφορά επιβαρύνει τον ασθενή. Στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή η βάση είναι πάρα πολύ μικρή, γιατί οι τιμές των γενοσήμων είναι χαμηλές και κοντά η μία με την άλλη. Σε κάποιες όμως οριακές περιπτώσεις, αυτό θα μπορούσε δυνητικά να είναι και αρκετά μεγάλη επιβάρυνση. Για να αποφύγουμε αυτήν τη στρέβλωση, που δεν αποτελεί πολιτική μας βούληση, προσέθεσα σε νέα Υπουργική Απόφαση «κόφτη» στα 3 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι για τα γενόσημα φάρμακα η επιπλέον επιβάρυνση ενός ασθενούς δεν μπορεί να είναι περισσότερη από 3 ευρώ ανά σκεύασμα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Άδωνις Γεωργιάδης έκανε ειδική αναφορά στο θεσμό των απογευματινών χειρουργείων, λέγοντας πως «τα απογευματινά χειρουργεία λειτουργούν – και μάλιστα, με απόλυτη επιτυχία – σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε όλες τις χώρες μέλη της Ε..Ε Στην Ελλάδα συζητάμε τη μεταρρύθμιση αυτή τη συζητάμε από το 1992, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο Γ. Σούρλας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Συζητάμε τα ίδια πράγματα από το 1992. Είμαστε στο 2024 και ακόμα λέμε τα ίδια πράγματα, χωρίς, ωστόσο, να προχωράμε την αναγκαία μεταρρύθμιση. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας επί ΠΑΣΟΚ και Κώστα Σημίτη πριν από περισσότερα από είκοσι χρόνια. Όμως, είμαι βέβαιος πως σε ένα χρόνο από τώρα τα απογευματινά χειρουργεία θα έχουν αγκαλιαστεί από όλους».

Σε σχέση με την έξαρση της βίας, που παρατηρείται στις ημέρες μας, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως «η κατάσταση με τη βία, ιδιαίτερα τη νεανική βία,  έχει ξεφύγει. Και δεν έχει ξεφύγει μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για κάποιους τα αίτια πρέπει να αναζητηθούν στην πανδημία της covid και τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Για κάποιους άλλος, ο καθοριστικός παράγοντας είναι η πλήρης εξοικείωση των νέων και των εφήβων με ηλεκτρονικά παιχνίδια ακραίας βίας».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το κλείσιμο επτά νοσοκομείων στην προηγούμενη θητεία του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείο Υγείας, ο Α. Γεωργιάδης επισήμανε πως  «ήταν μια απολύτως σωστή απόφαση. Θυμίζω πως υπήρχαν έντονες μνημονιακές δεσμεύσεις. Το Αττικό Νοσοκομείο χτίστηκε ως η μεταφορά του νοσοκομείου της Αγίας Βαρβάρας, αλλά το νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας συνέχιζε να λειτουργεί. Το Αττικό δούλευε 100% και το νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρα 20%. Άρα, λοιπόν, χρειαζόταν εξορθολογισμός του συστήματος δημοσίων νοσοκομείων και με βάση τη λογική, κινηθήκαμε»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments