Nέα της αγοράς

Crypto: «Μάχη» ισχύος για τις εκλογές των ΗΠΑ

Crypto: «Μάχη» ισχύος για τις εκλογές των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Closeup of golden Bitcoins on a dark reflective surface and the histogram of decreasing crypto

Ισχυρές ομάδες υποστηρίζουν υποψηφίους - Οι τρεις μεγαλύτερες οργανώσεις συγκέντρωσαν μέσα σε έναν χρόνο 102 εκατ. δολάρια

Εκατομμύρια δολάρια «ρίχνονται» στις προκριματικές εκλογές της Super Tuesday (Σούπερ Τρίτης), όπου αναμετρώνται οι προεδρικοί υποψήφιοι στην Καλιφόρνια, την Αλαμπάμα και το Τέξας,  για να ενισχυθούν εκείνοι που είναι φιλικοί προς την κρυπτογράφηση.

Τα ολοκαίνουργια super PACs της βιομηχανίας, ή ανεξάρτητες ομάδες συγκέντρωσης κεφαλαίων, Fairshake, Protect Progress και Defend American Jobs, που υποστηρίζονται από κεφάλαια της Coinbase και των διδύμων Winklevoss, έχουν δαπανήσει τουλάχιστον 13 εκατομμύρια δολάρια στις προκριματικές κούρσες της Τρίτης, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters των δεδομένων από το OpenSecrets, μια ερευνητική ομάδα που παρακολουθεί το χρήμα στην πολιτική των ΗΠΑ και την επιρροή του στις εκλογές και την πολιτική. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, λένε αξιωματούχοι.

Κρυπτονομίσματα: Οι «φάλαινες» στα memecoins

«Η κοινότητα κρυπτογράφησης παίζει πολιτική για να κερδίσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Fairshake, Josh Vlasto. «Θα έχουμε επιρροή και αντίκτυπο στις κούρσες πίσω από υποψηφίους που ευθυγραμμίζονται με την ατζέντα και το όραμά μας».

Συνολικά, οι τρεις super PACs, οι οργανώσεις δηλαδή που υποστηρίζουν συγκεκριμένους υποψηφίους , έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 102 εκατομμύρια δολάρια από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής.

Ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες και το Bitcoin έφτασε σε νέο υψηλό την περασμένη εβδομάδα, αφού η κατάρρευση πολλών μεγάλων παικτών το 2022 συνέτριψε τις τιμές και προκάλεσε ρυθμιστική καταστολή.

Ο κλάδος, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων και των επιτροπών πολιτικής δράσης του, έχει συνεισφέρει μέχρι στιγμής περίπου 59,2 εκατομμύρια δολάρια προς τον εκλογικό κύκλο του 2024, από 26,8 εκατομμύρια δολάρια στον ενδιάμεσο κύκλο του 2022 και 1,6 εκατομμύρια δολάρια στον κύκλο του 2020, όπως έδειξαν τα στοιχεία του OpenSecrets.

Η προοδευτική Δημοκρατική της Καλιφόρνιας Κέιτι Πόρτερ (Katie Porter), η οποία είναι υποψήφια για τη Γερουσία, αποτελεί βασικό στόχο. Η Fairshake έχει ξοδέψει πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια για να προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους να μην υποστηρίξουν την Porter, μεταξύ άλλων με την έναρξη μιας κρατικής αγοράς τηλεοπτικών και ψηφιακών μέσων ενημέρωσης.

Η Πόρτερ προσχώρησε στη γερουσιαστή των ΗΠΑ Ελίζαμπεθ Γουόρεν το 2022, ζητώντας πληροφορίες από τον διαχειριστή του ηλεκτρικού δικτύου του Τέξας σχετικά με τις δραστηριότητες κρυπτομερισμού στην πολιτεία και πώς η ενέργεια που χρησιμοποιεί η βιομηχανία επηρεάζει την κλιματική αλλαγή και το ενεργειακό δίκτυο.

«Αυτή η σκοτεινή super PAC ξοδεύει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια για να διώξει την Κέιτι από την Ουάσινγκτον, επειδή γνωρίζουν ότι θα υπερασπιστεί τους Καλιφορνέζους και θα τα βάλει με ισχυρά ειδικά συμφέροντα όπως αυτοί στη Γερουσία», δήλωσε η εκπρόσωπος της εκστρατείας της Πόρτερ, Λίντσεϊ Ράιλι.

Ομάδες συμφερόντων

Η Protect Progress έχει επίσης δαπανήσει περίπου 1,7 εκατ. δολάρια για να υποστηρίξει τη Σομάρι Φιγκουρς, Δημοκρατική και πρώην αναπληρώτρια προσωπάρχη του γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ, η οποία κατεβαίνει στην κούρσα για τη 2η περιφέρεια του Κογκρέσου της Αλαμπάμα.

Ένας Δημοκρατικός αναμένεται να κερδίσει την έντονα αμφισβητούμενη κούρσα, η οποία προκλήθηκε μετά την εντολή ομοσπονδιακού δικαστηρίου να καταρτιστεί νέος χάρτης του Κογκρέσου στην Αλαμπάμα.

Η Figures, αν εκλεγεί, έχει δεσμευτεί να «αγκαλιάσει το νέο τοπίο γύρω από τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως το κρυπτονόμισμα, για να τονώσει την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο», αναφέρεται στον ιστότοπό της.

Στο Τέξας, η Protect Progress έχει διαθέσει περίπου 962.000 δολάρια για την υποστήριξη της αντιπροσώπου Julie Johnson, μιας Δημοκρατικής που συμμετέχει στον αγώνα για την 32η περιφέρεια του Κογκρέσου της πολιτείας.

Εν τω μεταξύ, η Defend American Jobs διέθεσε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για την υποστήριξη του αντιπροσώπου John Bradford III και του αντιπροσώπου Tim Moore, αμφότεροι Ρεπουμπλικάνοι στη Βόρεια Καρολίνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία του OpenSecrets. Ο Moore είναι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της πολιτείας.

Οι Δημοκρατικοί ευνοούνται να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις εκλογές του 2024, ίσως με μικρή διαφορά, πράγμα που σημαίνει ότι μεμονωμένα μέλη του Κογκρέσου θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ψήφιση της νομοθεσίας.

«Έχετε υποψηφίους σε όλες αυτές τις κούρσες οι οποίοι έχουν επιδείξει όχι μόνο ένα άνοιγμα στη μάθηση και τη σκέψη για περισσότερα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, αλλά στην πραγματικότητα καλούν το Κογκρέσο και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση εκεί», δήλωσε η Κάρα Κάλβερτ, επικεφαλής της πολιτικής των ΗΠΑ στην Coinbase.

Η Coinbase, μια διαδικτυακή πλατφόρμα για την αγορά και την πώληση κρυπτογράφησης, βρίσκεται επίσης πίσω από μια μη κερδοσκοπική ομάδα που ονομάζεται Stand With Crypto Alliance και αριθμεί πλέον 315.000 μέλη, η οποία έχει ως στόχο να οργανώσει τους ψηφοφόρους που κατέχουν κρυπτογράφημα και να επηρεάσει την κοινή γνώμη.

Η υπόθεση Μπάνκμαν

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ , REUTERS/Eduardo Munoz/File Photo

Το ενδιαφέρον της βιομηχανίας για τις εκλογές του 2024 έρχεται στον απόηχο μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές απάτες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Ο ιδρυτής της FTX Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ κρίθηκε πέρυσι ένοχος για κλοπή πελατών.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι χρησιμοποίησε τα κεφάλαια αυτά για να δωρίσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές εκστρατείες στις ΗΠΑ.

Οι ομοσπονδιακές εκλογικές γνωστοποιήσεις δείχνουν ότι έδωσε περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια σε ομάδες και εκστρατείες που πρόσκεινται κυρίως στους Δημοκρατικούς.

Το κατηγορητήριο κατηγορεί επίσης τον Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ ότι κατεύθυνε δύο στελέχη της FTX να αποφύγουν τα όρια συνεισφορών, κάνοντας δωρεές σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, ύψους 9,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε Δημοκρατικούς υποψηφίους και σκοπούς και πάνω από 24 εκατομμύρια δολάρια σε Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους και σκοπούς το 2022.

Τουλάχιστον κάποιοι επέστρεψαν τα χρήματα μετά, λέει το Reuters.

«Η εμπειρία της FTX/Alameda θα πρέπει να αποτελεί προειδοποιητικό παράδειγμα» για κάθε εκστρατεία, δήλωσε η Κιάρα Τόρες – Σπέλισι (Ciara Torres-Spelliscy), καθηγήτρια νομικής στο Stetson University College of Law.

Η Alameda Research ήταν το hedge fund του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ που επικεντρωνόταν στην κρυπτογράφηση.

«Τα κεφάλαια της FTX/Alameda που μπήκαν στην πολιτική υπόκεινται σε δύο διαφορετικές προσπάθειες ανάκτησης των χρημάτων: Ένα claw back από την πτωχευτική περιουσία της FTX και ένα άλλο claw back από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς που θεωρούν τα χρήματα καρπούς ενός εγκλήματος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments