Πολιτική

Μητσοτάκης: «Είμαστε οι τελευταίοι με την Κούβα που έχουμε κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση»

Μητσοτάκης: «Είμαστε οι τελευταίοι με την Κούβα που έχουμε κρατικό μονοπώλιο στην εκπαίδευση»

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«40.000 Έλληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό, έτσι ξεκινά το brain drain»

«Η Ελλάδα μπορεί να μπει στον εκπαιδευτικό χάρτη. Σκοπός είναι η ανάταξη του κρατικού πανεπιστημίου» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Περισσότεροι από 40.000 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους νέους να φοιτούν σε αξιόλογα διεθνή πανεπιστήμια χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από το σπίτι τους».

«Στο δημόσιο πανεπιστήμιο αναφέρονται το 85% των άρθρων του νομοσχεδίου προβλέποντας χρηματοδότηση που θα φτάσει το 1,5 δισ έως το 2027 και αυτό πέρα από τα χρήματα που καταβάλλονται ετησίως και ξεπερνούν το 1 δισ», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας: «Το ελληνικό πανεπιστήμιο θα μπορεί να φιλοξενεί ξένους φοιτητές, οι οποίοι θα καταβάλουν και δίδακτρα».

«Είναι προφανές ότι δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Καθιερώνουμε στην πατρίδα μας αυτό που ισχύει ακόμα και στην Βόρεια Κορέα. Είμαστε η μόνη χώρα, εμείς και η Κούβα που έχουμε σκληρό κρατισμό στον χώρο εκπαίδευσης» ανέφερε.  Αναφέρθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο λέγοντας ότι γίνεται Μητροπολιτικό και έχει κάτω από την ακαδημαϊκή του ομπρέλα τα 30 τμήματα της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας αλλά και τις νέες σχολές σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο. «Εκσυγχρονίζεται το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και αυτονομείται με δική του διοίκηση όπως όλα τα άλλα ΑΕΙ».

«Μία πρωτοβουλία η οποία πρωτίστως ενισχύει το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ταυτόχρονα όμως διαμορφώνει και το πλαίσιο ώστε επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα. Οι νέες διατάξεις αποκτούν έτσι και μία διάσταση καταλυτικά εκσυγχρονιστική αλλά και ευρωπαϊκή».

Μίλησε για μία επιλογή με διπλή κατεύθυνση και παράλληλους στόχους αφού από τη μια προσφέρει περισσότερες ελευθερίες επιλογής στους νέους να σπουδάσουν στον τόπο τους και μάλιστα σε ανταγωνιστικές σε ποιότητα σχολές και από την άλλη φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στο διεθνή εκπαιδευτικό χάρτη ως ένα δυναμικό εκπαιδευτικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ανέτρεξε μάλιστα στο σημείο αυτό σε παρέμβασή του το Φεβρουάριο του 2007 ως νέος βουλευτής στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. «Ας ξεφύγουμε πια από τον πρωτοφανή αναχρονισμό να είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να κρατά αυτό το μονοπώλιο στην εκπαίδευση», έλεγε τότε και όπως είπε τα ίδια λόγια επαναλαμβάνει και τώρα ώστε να γίνουν επιτέλους χειροπιαστή πραγματικότητα.

Μητσοτάκης: «Αυτό είναι το μοντέλο των πανεπιστημίων, σε αυτό σπούδασε ο κ.Κασσελάκης»

«Κάποιοι θυμήθηκαν ξαφνικά τις ικανότητες των υποψηφίων ενώ καταψήφισαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής Αναρωτιέμαι τι μας ζητάτε να καταργηθεί η βάση εισαγωγής στα δημόσια και να αυξηθεί στα ιδιωτικά, αυτό δεν δημιουργεί φοιτητές δύο ταχυτήτων; Εχουμε ανοχή στην υποκρισία αλλά τόση πολλή δεν την χωράει καμία λογική. Έωλα αυτά που ακούγονται για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης» επισήμανε ο πρωθυπουργός. 

«Δεν αναφέρομαι στο πρόβλημά σας να μην τσικνίσετε κ. Φάμελλε, αλλά τον πρόεδρό σας δεν τον είδα σε καθεστώς πένθους, μια χαρά τσίκνισε στην Τρίπολη. Ας προσέχετε τι λέτε εσείς. Εχετε ένα πρόεδρο που σπούδασε σε μη κρατικό πανεπιστήμιο και είχε τη δυνατότητα να του δώσει υποτροφία. Αυτό είναι το μοντέλο των πανεπιστημίων, σε αυτό σπούδασε ο κ.Κασσελάκης. Μα πόση υποκρισία πια. Καλά να τα λέει ο κ.Τσίπρας που σπούδασε στο ΕΜΠ, αλλά να τα λέει ο κ.Κασσελάκης. Πόση υποκρισία πια; Νισάφι πια!» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με το που βούτηξε στο μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, τι να κάνει ο άνθρωπος, προσαρμόστηκε. Έρχομαι και σε εσάς κύριε Ανδρουλάκη, η πολυφωνία σας μετατρέπεται σε παλινωδία. Ο κ.Βενιζέλος επιχειρηματολόγησε και είπε για την ανάγκη να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Οι βουλευτές κάποιοι οι οποίοι διαφωνούν δεν τους βλέπω καν εδώ, μάλλον τους βάλατε κομματική πειθαρχία και ξαφνικά για κάποιο λόγο αλλάξατε γνώμη».

Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη:  «Τι θα κάνετε με το άρθρο για το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο; Θα σας το κάνουμε λίγο πιο δύσκολο κύριε Ανδρουλάκη για να καταδείξουμε την υποκρισία σας. Η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Να δούμε πόσο θα ψηφίσετε κύριε Ανδρουλάκη για να κάνουμε ταμείο στο τέλος. Το κόμμα σας έχει βγει από την μηχανή του χρόνου, αλλά αντί να πηγαίνετε μπροστά, πηγαίνετε πίσω. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι η μηχανή του χρόνου, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον».

«Γύρω από την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου έγινε μεγάλη συζήτηση. Αξίζει να επαναλάβω την βασική μας επιχειρηματολογία ότι μιλάμε για ρητή πρόβλεψη ξένων ιδρυμάτων που θα λειτουργούν στην χώρα μας ως παραρτήματα μη κερδοσκοπικά. Θα δραστηριοποιούνται στην βάση των συνταγματικών επιταγών και του ενωσιακού δικαίου που επιβεβαιώνει και η πλειοψηφία κορυφαίων συνταγματολόγων όπως ο κ. Μανιτάκης που δεν ανήκει στην δική μας παράταξη».

Μητσοτάκης: «Πιρουέτες» οι αλλαγές θέσεων του Νίκου Ανδουλάκη

Με τον χαρακτηρισμό «πιρουέτες» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αλλαγή θέσεων του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε τον λόγο για δεύτερη φορά αμέσως μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και αναφέρθηκε τόσο σε όσα είπε ο ίδιος, όσο και νωρίτερα ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε 4 περιπτώσεις που ο κ. Ανδρουλάκης είχε δηλώσει πως θα στηρίξει το νομοσχέδιο, για να αλλάξει θέση τελικά – μια κίνηση που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «πιρουέτα». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο κ. Φάμελλος σχετικά με την προσωπική του πορεία, λέγοντας πως τα θέματα αυτά έχουν απαντηθεί πολλάκις και υπάρχουν στα πρακτικά της Βουλής.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να δημοσιεύσει βίντεο την ίδια ώρα της ομιλίας του Σωκράτη Φάμελλου στη Βουλή με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων, κάτι που όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν ήταν σε γνώση του επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος, καθώς, όπως είπε, δεν συμπεριέλαβε το περιεχόμενό τους στην ομιλία του. Μάλιστα, ευχήθηκε «καλά ξεμπερδέματα» προς τον ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα θέματα που αντιμετωπίζει.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης «έκλεισε» την ομιλία του με μία αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, επισημαίνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τον ουκρανικό λαό και ειδικά τους Έλληνες της Ουκρανίας, οι οποίοι όπως τόνισε «πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αμυνθούν».

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και των επίμαχων άρθρων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την οποία ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments