Πολιτική

Αλλάζει το τοπίο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

Αλλάζει το τοπίο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Νόμος του κράτους τα ιδιωτικά ΑΕΙ εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων.

Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς πέρασε επί της αρχής με 159 «υπέρ», με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του ανεξάρτητου βουλευτή και πρώην Σπαρτιάτη, Χάρη Κατσιβαρδά.

Μαραθώνια ήταν και η ψηφοφορία λόγω Πλεύσης Ελευθερίας καθώς οι βουλευτές του κόμματος μαζί με την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου, μελέτησαν εξονυχιστικά για 1 ώρα και 45 λεπτά τα άρθρα πριν ψηφίσουν.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, πλην των Σπαρτιατών που δήλωσαν παρών. Ψήφο ωστόσο σε κάποια άρθρα που θεωρούν πως ενισχύουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Παιδείας κλείνοντας είπε πως μετά από δεκαετίες συζήτησης μπαίνει στα βιβλία του νόμου αυτή η ιστορική αλλαγή με την οποία ευθυγραμμίζεται με όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, τονίζοντας πως η ευθύνη είναι επάνω μας για την εφαρμογή της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται όχι απλά να ψηφίσει ένα κομβικό νομοσχέδιο αλλά να εγκρίνει μία ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση και μία γενναία μεταρρύθμιση ανάπτυξης αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης».

“Πυρά” από την αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχίας Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «στερείτε τις σπουδές των νέων».

«Ενώ εμείς είμαστε εδώ στη Βουλή, νέοι και νέες διαμαρτύρονται κύριε πρωθυπουργέ κατά των δικών σας σχεδίων γιατί τους λέτε απλά και χυδαία ότι δεν μπορούν να σπουδάσουν αν δεν πληρώσουν. Οι νέοι και οι νέες διαμαρτύρονται γιατί τους στερείτε τις σπουδές» είπε.

Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τις πέντε προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα Δημόσια Πανεπιστήμια.

Παρέμβαση για το νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας. Όπως ανέφερε -μεταξύ άλλων- σε δήλωσή του, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σήμερα, μια αντιδραστική ρεβάνς. Νομοθετεί τη δυνατότητα ίδρυσης κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στην τοποθέτησή του επισήμανε πως «καταψηφίζουμε επί της αρχής, δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε να ενισχύσετε τα πανεπιστήμια, ούτε πιστεύουμε ότι έχετε πραγματικό σχέδιο για μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια».

Ο τιμοκατάλογος των πτυχίων που συνοδεύει την ίδρυση των ιδιωτικών, αργά ή γρήγορα, στοχεύετε να επεκταθεί και στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Τόνισε πως «η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο. Αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτούμε στο μέλλον κανένα τετελεσμένο. Και δεσμευόμαστε ότι θα ενεργοποιήσουμε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments