Τεχνολογία

Καναδάς: Γιατί τα σχολεία μηνύουν Meta, ByteDance και Snapchat

Καναδάς: Γιατί τα σχολεία μηνύουν Meta, ByteDance και Snapchat

Πηγή Φωτογραφίας: mediapost.com

Οι σχολικές περιφέρειες του Τορόντο, της Οτάβα και της Περιφέρειας Peel κατέθεσαν την Τετάρτη ξεχωριστές αγωγές ζητώντας συνολικά περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αποζημιώσεις

Σχολεία σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις του Καναδά έχουν ενταχθεί στον νομικό αγώνα κατά των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης με αγωγές που υποστηρίζουν ότι το Facebook της Meta Platforms και άλλες εταιρείες βλάπτουν την ψυχική υγεία και τη μάθηση των παιδιών.

Οι σχολικές περιφέρειες του Τορόντο, της Οτάβα και της Περιφέρειας Peel κατέθεσαν την Τετάρτη ξεχωριστές αγωγές ζητώντας συνολικά περίπου 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε αποζημιώσεις. Οι αγωγές κατά της Meta, της ιδιοκτήτριας του TikTok ByteDance και της μητρικής εταιρείας Snapchat Snap υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες στοχεύουν σκόπιμα τα παιδιά με προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να είναι καταναγκαστικά, προκαλώντας αναστάτωση στην τάξη και καθιστώντας τα παιδιά πιο ευάλωτα στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

«Η ενδημική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί μια άνευ προηγουμένου κρίση ψυχικής υγείας των νέων”, δήλωσε το Περιφερειακό Σχολικό Συμβούλιο του Τορόντο στην καταγγελία που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Οντάριο. Οι εταιρείες “εκμεταλλεύτηκαν τη γνώση τους ότι ο αναπτυσσόμενος παιδικός εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος και επιρρεπής στη χειραγώγηση από τα προϊόντα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε η περιφέρεια.

Εκπρόσωποι της Meta, της Bytedance και της Snap δεν απάντησαν αμέσως σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητούσαν να σχολιάσουν τις καναδικές αγωγές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Παρόμοιες διεκδικήσεις έχουν γίνει από εκατοντάδες σχολικές περιφέρειες των ΗΠΑ, οι οποίες απαιτούν από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πληρώσουν το κόστος του εθισμού στις πλατφόρμες τους.

Η πόλη της Νέας Υόρκης μήνυσε τις ίδιες εταιρείες τον Φεβρουάριο, μαζί με την Google της Alphabet Inc. Η Meta μηνύθηκε από τους γενικούς εισαγγελείς περισσότερων από 30 πολιτειών τον Οκτώβριο. Ένα μήνα αργότερα, δικαστής στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας διέταξε τη Meta, τη Google, το TikTok και το Snap να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες αγωγές που τις κατηγορούσαν για τον εθισμό των νέων στις πλατφόρμες τους.

Σύμφωνα με τις καναδικές σχολικές επιτροπές, περίπου οι μισοί μαθητές του Οντάριο δεν κοιμούνται αρκετά, εν μέρει επειδή είναι εθισμένοι στις πλατφόρμες, και η ψυχολογική δυσφορία και η δυσμορφία του σώματος είναι κοινός τόπος. Αυτό ανάγκασε τα σχολεία να δαπανήσουν εκατομμύρια για την πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών, συμβούλων νέων και άλλου προσωπικού.

Στην αγωγή του, το Ottawa-Carleton District School Board ανέφερε ότι συχνά γίνεται στόχος ανώνυμων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “που στοχεύουν είτε μαθητές είτε/και προσωπικό με ψευδείς ισχυρισμούς, μισητό ή/και υποτιμητικό περιεχόμενο”, το οποίο οι εταιρείες συχνά αποτυγχάνουν να αφαιρέσουν. Οι ανώνυμοι λογαριασμοί είναι επίσης η αιτία των συχνότερων απειλών για βόμβες και πυροβολισμούς που απευθύνονται σε σχολεία, καθώς και βανδαλισμών που προκαλούνται από viral προκλήσεις του TikTok, δήλωσε το συμβούλιο.

Η Peel Region είναι ένα προαστιακό τμήμα της ευρύτερης περιοχής του Τορόντο που περιλαμβάνει την πόλη Mississauga.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments