Πολιτική

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν για επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν για επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Turkish Foreign Minister Hakan Fidan and Greek Foreign Minister Giorgos Gerapetritis walk outside of the Presidential Palace in Athens, Greece, December 7, 2023. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Στις Βρυξέλλες αναμένεται να συναντηθούν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών.

Εν πολλοίς «κλειδωμένη» πρέπει να θεωρείται η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Αν και ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η μορφή της συνάντησης των δύο υπουργών (κατ’ ιδίαν ή σύντομο τετ α τετ στο περιθώριο της συνόδου), είναι σαφές ότι στο τραπέζι θα βρεθεί η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα στις 7-8 Μαΐου, όπου και θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν θα αποτελέσει ευκαιρία ανασκόπησης όσων έχουν γίνει σε διάφορα επίπεδα μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Εκτός απροόπτου, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν και στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον (9 έως 11 Ιουλίου). Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Απριλίου είναι προγραμματισμένος και ο επόμενος γύρος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 15 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν και οι επαφές για τη θετική ατζέντα.

Ενώ η συνάντηση μεταξύ της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, αυτό που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι αν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουν οι πρώτες συζητήσεις για τα “δύσκολα θέματα” της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης και της υφαλοκρηπίδας και αν υπάρχουν θέματα που πρέπει να καλυφθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην οδηγία ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών πρέπει να προχωρήσουν σε συνομιλίες για τα κύρια θέματα όταν “οι συνθήκες κριθούν κατάλληλες”.

Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν πέρα από την προετοιμασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αγκυρα έχει στόχο και τη συζήτηση πάνω σε όλα όσα έχουν έως τώρα τεθεί επί τάπητος σε διάφορα επίπεδα. Οι δύο υπουργοί βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία, δίχως αυτό να ανακοινώνεται πάντα, στο πλαίσιο και της αποστολής που τους έχει ανατεθεί από τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, ώστε να κρατούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να αντιμετωπίζονται πιθανές εστίες κρίσης, προτού μετατραπούν σε προβλήματα.

Στην τρέχουσα συγκυρία, η Άγκυρα με διάφορους τρόπους έχει μεταδώσει προς την Αθήνα ότι οι αδιάλλακτες από την πλευρά της απόψεις που έχουν εκφραστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν πρόκειται να μεταβληθούν ριζικά, παρά την τελευταία προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ. Ο κ. Γεραπετρίτης βρέθηκε, μάλιστα, χθες στην Κύπρο, όπου και είχε επαφές με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments