Διεθνή

Πώς ο Ερντογάν εκβιάζει ξανά το ΝΑΤΟ

Πώς ο Ερντογάν εκβιάζει ξανά το ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Χρησιμοποιεί τη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ΓΓ που θα αντικαταστήσει τον Γ. Στόλτενμπεργκ.

Απτόητος ο Τ. Ερντογάν από τα αρνητικά αποτελέσματα στις Δημοτικές Εκλογές της περασμένης Κυριακής, επιχειρεί για μια ακόμα φορά να κάνει επίδειξη πυγμής στο ΝΑΤΟ και στους Συμμάχους χρησιμοποιώντας τη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ΓΓ που θα αντικαταστήσει τον Γ. Στόλτενμπεργκ.

Φαβορί για τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μ. Ρούτε και ενώ η πλειοψηφία των χωρών μελών έχει εκφράσει την υποστήριξή της στο πρόσωπό του, η Τουρκία σπεύδει να θέσει όρους και να ζητήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον Μ. Ρούτε προκειμένου να άρει ουσιαστικά το βέτο της, καθώς η απόφαση λαμβάνεται με συναίνεση όλων των μελών. Και η Ουγγαρία μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει το πράσινο φως για τον Μ. Ρούτε προβάλλοντας τις δικές της απαιτήσεις.

Έτσι, λιγότερο από ένα μήνα αφότου ολοκληρώθηκε ο άλλος μεγάλος εκβιασμός της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας, η Άγκυρα απειλεί το ΝΑΤΟ με μια νέα κρίση σε αντάλλαγμα: την ανακοίνωση ενός νέου Γενικού Γραμματέα για την 75η επετειακή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο. Αυτό συμβαίνει καθώς το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον νέο του Γενικό Γραμματέα για τη σύνοδο κορυφής για την 75η επέτειο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.

Ο Μαρκ Ρούτε είχε επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Οι δύο κύριες απαιτήσεις της Τουρκίας είναι οι προτεραιότητες του νέου Γενικού Γραμματέα να περιλαμβάνουν την “καταπολέμηση της τρομοκρατίας” και την “άρση των περιορισμών στις πωλήσεις όπλων εντός της συμμαχίας”.

Στην περσινή σύνοδο κορυφής, η Τουρκία είχε πιέσει για τον διορισμό ενός “Ειδικού Αντιπροσώπου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας” και τώρα η Τουρκία απαιτεί ο Ρούτε, με τη νέα του ιδιότητα, να υιοθετήσει τη θέση της Τουρκίας να συμπεριλάβει τους Κούρδους ως τρομοκρατική ομάδα, παρά το γεγονός ότι είναι ο μόνος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Συρία.

Η Άγκυρα θέλει επίσης ο Ρούτε να δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσει αυτό που θεωρεί “τρομοκράτες” στην ίδια την Ολλανδία και σε άλλους συμμάχους.

Ένας άλλος όρος για την Τουρκία είναι ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας πρέπει να δεσμευτεί ότι θα διασφαλίσει τον τερματισμό του αποκλεισμού των πωλήσεων αμυντικού εξοπλισμού μεταξύ των συμμάχων. Είναι επίσης σαφές ότι η Τουρκία θέλει να ασκήσει με αυτόν τον τρόπο πίεση στο Βερολίνο, το οποίο επιμένει να εμποδίζει τις συζητήσεις για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Typhoon στην Τουρκία, κάτι που έχει πείσει την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τους συμπαραγωγούς των μαχητικών αεροσκαφών Typhoon.

Η όποια δέσμευση του Μαρκ Ρούτε ούτε μικρή σημασία έχει πάντως καθώς στο Βερολίνο υπάρχουν εσωτερικοί συσχετισμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό που αντιτίθενται στην πώληση των μαχητικών στην Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments