Nέα της αγοράς

Οι καλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ – Στην κορυφή η National City Bank

Οι καλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ – Στην κορυφή η National City Bank

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η χρεοκοπία της Silicon Valley και άλλων περιφερειακών τραπεζών όπως η First Republic Bank σφράγισε το 2023, καθιστώντας το την πιο ταραχώδη χρονιά για τον τραπεζικό κλάδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ωστόσο, δεν αντιμετώπισαν όλες οι περιφερειακές τράπεζες τα ίδια προβλήματα. 

Η χρεοκοπία της Silicon Valley και άλλων περιφερειακών τραπεζών όπως η First Republic Bank σφράγισε το 2023, καθιστώντας το την πιο ταραχώδη χρονιά για τον τραπεζικό κλάδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008

Των Hank Tucker και Andrea Murphy

Η χρεοκοπία της Silicon Valley και άλλων περιφερειακών τραπεζών όπως η First Republic Bank σφράγισε το 2023, καθιστώντας το την πιο ταραχώδη χρονιά για τον τραπεζικό κλάδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ωστόσο, δεν αντιμετώπισαν όλες οι περιφερειακές τράπεζες τα ίδια προβλήματα.

Η City Holding, μητρική της City National Bank της Δυτικής Βιρτζίνια με περιουσιακά στοιχεία ύψους 6,2 δισ. δολαρίων, εδρεύει στην πρωτεύουσα Τσάρλεστον, μια περιοχή γνωστή για τον άνθρακα. Η Δυτική Βιρτζίνια είναι μια πολιτεία της οποίας ο πληθυσμός των 1,8 εκατ. κατοίκων μειώνεται, αλλά ο πρόεδρος και CEO Skip Hageboeck το βλέπει αυτό ως πλεονέκτημα και όχι ως μειονέκτημα. Οι μεγάλες τράπεζες δεν επανεπενδύουν πολύ στη Δυτική Βιρτζίνια και στις γύρω πόλεις (Οχάιο και Κεντάκι) για να κερδίσουν πελάτες, και η City National έχει αυξήσει σταθερά το μερίδιο αγοράς της. Χάρη στην εστίασή της κυρίως στη λιανική τραπεζική και όχι στην παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις, μόλις 894 εκατ. δολάρια από τα 5,1 δισ. δολάρια (17,5%) σε καταθέσεις είναι ανασφάλιστα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναφορά κλήσεων, σε σύγκριση με το 41% των συνολικών καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες των ΗΠΑ.

“Έχουμε από τις χαμηλότερες ανασφάλιστες καταθέσεις στον κλάδο, οπότε δεν είχαμε καθόλου προβλήματα”, λέει ο Hageboeck, λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά την κατάρρευση της SVB. “Οι πελάτες μας ως επί το πλείστον δεν ρώτησαν και δεν ενδιαφέρθηκαν”.

Η μετοχή της City National πρόσθεσε 18% το 2023, ξεχωρίζοντας μεταξύ των μικρών τραπεζών, και οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της την τοποθετούν στην κορυφή της 15ης λίστας του Forbes με τις “Καλύτερες Τράπεζες των ΗΠΑ”. Για την κατάρτιση της λίστας, το Forbes ανέλυσε τις 200 μεγαλύτερες (βάσει ενεργητικού) εισηγμένες και κατέταξε τις 100 κορυφαίες με βάση 11 μετρήσεις που σχετίζονται με την πιστωτική ποιότητα, την κερδοφορία και, για πρώτη φορά, την ετήσια απόδοση της μετοχής.

Η City National συμπεριλήφθηκε στο top-20 πέντε διαφορετικών κατηγοριών, μεταξύ άλλων στην απόδοση της μετοχής, την κατά μέσο όρο απόδοση των περιουσιακών στοιχείων και του δείκτη Common Equity Tier 1, μια σημαντική μέτρηση για τη ρευστότητα κάθε τράπεζας. Για τον Hageboeck, ο οποίος άλλαξε την πορεία της City ως οικονομικός διευθυντής το 2001 εν μέσω προβλημάτων που αφορούσαν τη δανειοδότηση μειωμένης εξασφάλισης και έγινε CEO το 2005, το μυστικό ήταν η αλλαγή στρατηγικής για τη δέσμευση προς τους πελάτες της.

“Ξεκίνησα με ένα διδακτορικό στα οικονομικά, ο τέλειος τρόπος να προετοιμαστείς για να διευθύνεις μια τράπεζα”, λέει ο Hageboeck, ο οποίος απέκτησε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Butler και στη συνέχεια το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Indiana.

Οι επενδυτές που μπορεί να δελεαστούν από τη μετοχή θα πρέπει να προσέξουν ότι πληρώνουν ένα premium σταθερότητάς της. H City Holding διαπραγματεύεται με λόγο τιμής προς τη λογιστική της αξία στο 2,3x, επίδοση κατά πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο του ETF SPDR S&P Regional Banking. Επιπλέον, η City είναι επιλεκτική στο κομμάτι της ανάπτυξής της μέσω εξαγορών, αν και τον περασμένο Μάρτιο ολοκλήρωσε την εξαγορά της Citizens Commerce Bank, με έδρα το Κεντάκι, έναντι 62 εκατ. δολαρίων, προσθέτοντας 300 εκατ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

“Με την αποτίμησή της μπορεί να κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία συγχώνευσης και εξαγοράς θέλει πληρώνοντας περισσότερα από άλλους, αλλά παραμένει πειθαρχημένος οργανισμός”, επισημαίνει η Catherine Mealor, CEO της Keefe, Bruyette and Woods με “ουδέτερη” σύσταση για τη μετοχή. “Δεν πρόκειται να δώσουν υπερβολικά χρήματα για μια εξαγορά μόνο και μόνο επειδή έχουν καλή ρευστότητα”.

Την 5άδα της λίστας συμπληρώνουν: η Westamerica Bancorp. από την Καλιφόρνια, η International Bancshares Corp. με έδρα το Τέξας, η Bank First Corp. με έδρα το Ουισκόνσιν και η HBT Financial στο Ιλινόις. Η International Bancshares, μητρική της International Bank of Commerce, η οποία διαθέτει 166 υποκαταστήματα στο Τέξας και την Οκλαχόμα, είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των κορυφαίων, με περιουσιακά στοιχεία ύψους 15 δισ. δολάρια.

Ενώ οι μικρές τράπεζες κυριαρχούν στην κορυφή της λίστας, η JPMorgan (με περιουσιακά στοιχεία αξίας 3,7 τρισ. δολαρίων) βρίσκεται στην 26η θέση, σημειώνοντας μεγάλο άλμα από την 70η θέση που καταλάμβανε πέρυσι. Η μετοχή έκανε ράλι 48% το τελευταίο 12μηνο, μπαίνοντας στο top-10 της κατηγορίας, ενώ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες τράπεζες με δείκτη κεφαλαίου επιχειρηματικού κινδύνου στο 17,7%, και δείκτη CET1 στο 15%. Οι άλλες τρεις τράπεζες που τα περιουσιακά τους στοιχεία ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo, δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις 100 κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ.

“Η JPMorgan δεν προσπάθησε να παρουσιάσει τεράστια κέρδη σε ετήσια βάση. Είτε πρόκειται για καλή είτε για κακή χρονιά, επανεπενδύει σταθερά και δυναμικά επανεπένδυση στο franchise”, σημειώνει ο David Konrad, CEO της KBW. “Μερικές φορές αυτό συγκρατεί τα κέρδη, αλλά εφόσον το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εφαρμόζει αυτή την τακτική επί μια δεκαετία, έχει δημιουργήσει το υπόβαθρο για να παρουσιάζει συνεχώς ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα”.

Το ρεκόρ καθαρών εσόδων από τόκους ύψους 89 δισ. δολαρίων της JPMorgan το 2023 αυξήθηκε κατά 34% από τα 66,7 δισ. δολάρια το 2022, με τα επιτόκια να παραμένουν πάνω από το 5%, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα συνεχίζει να καταπολεμά τον υψηλό πληθωρισμό. Η τράπεζα προβλέπει σχεδόν αμετάβλητα έσοδα, στα 90 δισ. δολάρια το 2024, και ο Konrad σημειώνει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι πιθανό να πλησιάζουν στο ταβάνι τους. Η JPMorgan θα μπορούσε να αναπληρώσει μια ενδεχόμενη υποχώρηση σε αυτόν τον τομέα εάν δει άνοδο των κερδών της στην επενδυτική τραπεζική, τα οποία έχουν μείνει στάσιμα την τελευταία διετία.

Θετικό στοιχείο για τον ισολογισμό της JPMorgan ήταν η εξαγορά της First Republic Bank και των καταθέσεων ύψους 92 δισ. δολαρίων έναντι 10,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο Μάιο. Η JPMorgan ανέφερε ότι καθαρά έσοδα 4,1 δισ. δολαρίων αποδόθηκαν στη First Republic τα τρία τελευταία τρίμηνα του 2023. Η JPMorgan δεν είναι η μόνη τράπεζα που επωφελήθηκε από τις εξαγορές στις περσινές “εκπτώσεις”. Η First Citizens Bank με έδρα το Raleigh της Βόρειας Καρολίνας εξαγόρασε τον περασμένο Μάρτιο τη Silicon Valley Bank, αναλαμβάνοντας περιουσιακά στοιχεία ύψους 110 δισ. δολαρίων. Οι μέτοχοί της συνέχισαν να επιβραβεύονται αδρά με τον τίτλο της τράπεζας να τρέχει ένα ετήσιο ράλι της τάξης του 186% έως τις 18 Μαρτίου του 2024, τη μεγαλύτερη επίδοση μεταξύ όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα. Η εξαγορά βοήθησε επίσης τη First Citizens να σημειώσει την καλύτερη στην κατηγορία της απόδοση μετοχής, την καλύτερη κατά μέσο όρο απόδοση των περιουσιακών στοιχείων και αύξηση λειτουργικών εσόδων, και να εκτοξευθεί από την 87η θέση πέρυσι στην 20ή φέτος, παρά το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τις περισσότερες ανταγωνίστριες τράπεζες. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αρχή Εγγύησης Καταθέσεων (FDIC), πέντε τράπεζες χρεοκόπησαν το 2023, μετά από συνεχόμενα έτη που δεν καταγράφηκαν πτωχεύσεις. Τα 532 δισ. δολάρια σε χρεοκοπημένα περιουσιακά στοιχεία ήταν ιστορικό αρνητικό ρεκόρ σε ετήσια βάση. Περίπου το 95% των τραπεζών που είναι εξασφαλισμένες στην FDIC εμφάνισαν κέρδη το 2023, και τα καθαρά έσοδα ύψους 256,9 δισ. δολαρίων του κλάδου για το 2023 παρουσίασαν μικρή πτώση 2,3% σε σύγκριση με το 2022. Όσον αφορά τις μεγαλύτερες τράπεζες, παρά τις κακές επιδόσεις σε χρηματοοικονομικούς δείκτες όπως το καθαρό περιθώριο επιτοκίου και οι καθαρές χρεώσεις που τις κράτησαν εκτός λίστας, η Bank of America, η Citigroup και η Wells Fargo έκαναν ράλι άνω του 20% για το 2023.

“Οι μεγαλύτερες τράπεζες είναι πολύ καλά τοποθετημένες, αλλά οι αποτιμήσεις τους είναι λίγο τσιμπημένες σε σχέση με τις περιφερειακές τράπεζες”, τόνισε ο Konrad.

Πηγή: forbesgreece.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments