Πολιτική

Μπορούν οι Σπαρτιάτες να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές;

Μπορούν οι Σπαρτιάτες να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές;

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΤΙΓΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Τα σενάρια και το "κόλπο", που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ακροδεξιός σχηματισμός.

Σε θρυαλλίδα πολιτικών, εκλογικών και κοινοβουλευτικών εξελίξεων μετατρέπεται η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδηλίνη να παραγγείλει την άσκηση ποινικών διώξεων κατά 11 βουλευτών των Σπαρτιατών για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων, καθώς και κατά του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη, τον οποίον εμφανίζει ως πραγματικό αρχηγό του κόμματος.

Η νομική και η κοινοβουλευτική κοινότητα υποστηρίζουν πως η δικαστική αυτή κίνηση θα έχει καταλυτική επίδραση στην τελική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείο), το οποίο εξετάζει τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί σχετικά με τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος των Σπαρτιατών στις εθνικές εκλογές του 2023. Οι δύο διαδικασίες εξελίσσονται παράλληλα, επισημαίνουν, αλλά το ενδεχόμενο καταδίκης βουλευτών για το αδίκημα της ψηφοθηρίας θα ενισχύσει τους ισχυρισμούς όσων έχουν ήδη καταθέσει προσφυγές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η απόφαση του Εκλογοδικείου αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τον Ιούνιο, όταν πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν ανώτεροι δικαστές, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας(ΣτΕ) Ευαγγελίας Νίκα, η οποία προήδρευε του Δικαστηρίου.

Εν τω μεταξύ, στις 24 Απριλίου 2024, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει επίσης τους υποψηφίους του για τις ευρωεκλογές. Πιθανό κόψιμο του συνδυασμού Σπαρτιάτες, με το σκεπτικό ότι η πραγματική ηγεσία ασκείται από τον Κασιδιάρη, θα λειτουργήσει ως ακόμα ένα επιβαρυντικό δεδομένο για την έκβαση της τελικής μάχης.

Σε κάθε περίπτωση, αν το Ανώτατο Δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους 12 βουλευτές των Σπαρτιατών θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες. Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει πυροδοτήσει έντονη σεναριολογία, ενώ φαίνεται πως διχάζει και την κοινότητα των συνταγματολόγων, οι οποίοι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.

Εάν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο κρίνει πως ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν ο πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών κατά τη στιγμή της ανακήρυξής τους, η ανακήρυξη θα κηρυχθεί παράνομη. Το κόμμα θα αποκλειστεί αμέσως από το κοινοβούλιο και όλα τα μέλη του κόμματος θα απομακρυνθούν από τα δημόσια αξιώματα.

Οι ψήφοι που έχουν συγκεντρώσει οι Σπαρτιάτες, δεν μεταβιβάζονται σε άλλα κόμματα και υπολογίζονται μαζί με την αποχή και τις άκυρες ψήφους. Οι θέσεις δίνονται, ωστόσο, σε άλλα κόμματα. Αυτό συμβαίνει επειδή είτε οι έγκυρες ψήφοι μειώνονται και όλες οι έδρες ανακατανέμονται από την αρχή, είτε οι έδρες κατανέμονται αναλογικά σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Εντούτοις, φουντώνουν οι φήμες που θέλουν σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών ή μεγάλο τμήμα αυτής, να παραιτείται του βουλευτικού αξιώματος πριν την απόφαση του Εκλογοδικείου, οδηγώντας σε εκλογές στις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας: Στην Α’ Αθηνών, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, Α’ Ανατολικής Αττικής, Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, Β’ Πειραιώς, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηρακλείου, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

Κι αυτό διότι το Κόμμα των Σπαρτιατών κατέβασε μόνο έναν υποψήφιο ανά Περιφέρεια στις προηγούμενες εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023. Έτσι, αν κάποιος βουλευτής του κόμματος παραιτηθεί, δεν υπάρχει επιλαχών να τον αντικαταστήσει και η θέση αυτόματα χηρεύει. Για την αντικατάστασή του υπάρχει μόνο ένας τρόπος: η διενέργεια εκλογών στην Περιφέρεια, στο πλαίσιο της οποίας αναδείχθηκε βουλευτής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments