Τεχνολογία

ΤΙΜΕ: Οι εργαζόμενοι της Google «επαναστατούν» για το συμβόλαιο ύψους 1,2 δισ. δολαρίων με το Ισραήλ

ΤΙΜΕ: Οι εργαζόμενοι της Google «επαναστατούν» για το συμβόλαιο ύψους 1,2 δισ. δολαρίων με το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: FILE - In this Monday, Nov. 5, 2018 file photo, a woman walks past the logo for Google at the China International Import Expo in Shanghai. Chinese tech giant Huawei is racing to develop replacements for Google apps. U.S. sanctions imposed on security grounds block Huawei from using YouTube and other popular Google “core apps”. (AP Photo/Ng Han Guan, FILE)

To «Project Nimbus», η τεχνητή νοημοσύνη και η σφαγή αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας

«Project Nimbus»: Η Google δέχεται εσωτερικές πιέσεις για το συμβόλαιο ύψους 1,2 δισ. δολαρίων με το Ισραήλ, με μερίδα εργαζομένων της να καταγγέλλουν τη χρήση εργαλειών τεχνητής νοημοσύνης στον πόλεμο στη Γάζα και στη δολοφονία αμάχων.

Στο κέντρο του Μανχάταν στις 4 Μαρτίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Google για το Ισραήλ, Μπαράκ Ρεγκέβ, μιλούσε σε ένα συνέδριο για την προώθηση της ισραηλινής τεχνολογίας, όταν ένα μέλος του ακροατηρίου σηκώθηκε όρθιο για να διαμαρτυρηθεί.

«Είμαι μηχανικός λογισμικού του Google Cloud και αρνούμαι να κατασκευάσω τεχνολογία που τροφοδοτεί τη γενοκτονία, το απαρτχάιντ ή την παρακολούθηση», φώναξε ο διαδηλωτής, ο οποίος φορούσε ένα πορτοκαλί μπλουζάκι με λευκό λογότυπο της Google που έγραφε «καμία τεχνολογία για το απαρτχάιντ!». Ο εργαζόμενος της Google, ο 23χρονος μηχανικός λογισμικού Έντι Χάτφιλντ, αποδοκιμάστηκε από το ακροατήριο και γρήγορα απομακρύνθηκε από την αίθουσα, όπως φαίνεται σε βίντεο της εκδήλωσης. Μετά από μια παύση, ο Ρεγκέβ σχολίασε:

«Ένα από τα προνόμια του να εργάζεσαι σε μια εταιρεία που εκπροσωπεί δημοκρατικές αξίες είναι να δίνεις χώρο σε διαφορετικές απόψεις».

Ο Χάτφιλντ συγκαταλέγεται σε μια ομάδα εργαζομένων της Google που καλεί τον τεχνολογικό κολοσσό να εγκαταλείψει το Project Nimbus, ένα συμβόλαιο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ισραήλ, που πραγματοποιείται από κοινού με την Amazon. Η ομάδα που ονομάζεται No Tech for Apartheid, αριθμεί ήδη 40 υπαλλήλους της Google που συμμετέχουν ενεργά, ενώ -όπως υποστηρίζει η οργάνωση- εκατοντάδες ακόμη εργαζόμενοι στηρίζουν τους στόχους τους.

Το TIME μίλησε με πέντε νυν και πέντε πρώην εργαζόμενους της Google για το θέμα, πολλοί από τους οποίους περιέγραψαν ένα αυξανόμενο αίσθημα οργής για το ενδεχόμενο η Google να βοηθά το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα. Δύο από τους πρώην εργαζόμενους της Google δήλωσαν ότι παραιτήθηκαν από τη Google τον τελευταίο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Project Nimbus.

Η διαμαρτυρία της No Tech for Apartheid αφορά τόσο το τι δεν γνωρίζει το κοινό για το Project Nimbus όσο και το τι γνωρίζει, σημειώνει το αποκλειστικό δημοσίευμα του Time.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανακοίνωσε τη συμφωνία το 2021, η σύμβαση αφορά την παροχή υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης και υπηρεσίες cloud από την Google και την Amazon στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό.Το Project Nimbus φέρεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία από την Google μιας ασφαλούς παρουσίας του Google Cloud στο ισραηλινό έδαφος, η οποία θα επιτρέψει στην ισραηλινή κυβέρνηση να εκτελεί μεγάλης κλίμακας ανάλυση δεδομένων, εκπαίδευση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και φιλοξενία βάσεων δεδομένων, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Google, με μικρή εποπτεία από την εταιρεία. Έγγραφα της Google, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του Intercept το 2022, υποδηλώνουν ότι οι υπηρεσίες της Google που προσφέρονται στο Ισραήλ μέσω του Cloud της έχουν δυνατότητες όπως η ανίχνευση προσώπου μέσω AI, η αυτοματοποιημένη κατηγοριοποίηση εικόνων και η παρακολούθηση αντικειμένων.

Περαιτέρω λεπτομέρειες της σύμβασης είναι ελάχιστες ή ανύπαρκτες στη δημόσια σφαίρα. Μεγάλο μέρος της απογοήτευσης των εργαζομένων έγκειται σε αυτό που καταγγέλλουν ως έλλειψη διαφάνειας από πλευράς Google σχετικά με το τι άλλο περιλαμβάνει το Project Nimbus και την πλήρη φύση της σχέσης της εταιρείας με το Ισραήλ. Ούτε η Google, ούτε η Amazon, ούτε το Ισραήλ, έχουν περιγράψει τις συγκεκριμένες δυνατότητες που προσφέρονται στο Ισραήλ στο πλαίσιο της σύμβασης. Σε δήλωσή του, ένας εκπρόσωπος της Google δήλωσε:

«Ήμασταν πολύ σαφείς ότι η σύμβαση Nimbus αφορά εργασίες που εκτελούνται στην εμπορική μας πλατφόρμα από υπουργεία της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως το Οικονομικών, το Υγείας, το Μεταφορών και το Παιδείας. Οι εργασίες μας δεν απευθύνονται σε εξαιρετικά ευαίσθητα ή διαβαθμισμένα στρατιωτικά project που σχετίζονται με τα όπλα ή τις υπηρεσίες πληροφοριών».

Όλοι οι πελάτες της Google Cloud, δήλωσε ο εκπρόσωπος, πρέπει να συμμορφώνονται με τους όρους παροχής υπηρεσιών και την πολιτική αποδεκτής χρήσης της εταιρείας. «Η εν λόγω πολιτική απαγορεύει τη χρήση των υπηρεσιών της Google για την παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων άλλων ή τη συμμετοχή σε βία που μπορεί να προκαλέσει θάνατο, σοβαρή βλάβη ή τραυματισμό» υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η τεχνολογία της Google ή της Amazon έχει χρησιμοποιηθεί σε δολοφονίες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εργαζόμενοι της Google λένε ότι βασίζουν τις διαμαρτυρίες τους στα εξής τρία γεγονότα: στη ρητή δήλωση του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών το 2021 ότι το Nimbus θα χρησιμοποιηθεί από το υπουργείο Άμυνας, στη φύση των υπηρεσιών που πιθανόν να είναι διαθέσιμες στην ισραηλινή κυβέρνηση εντός του cloud της Google και στην προφανή αδυναμία της Google να παρακολουθεί τι μπορεί να κάνει το Ισραήλ με την τεχνολογία της.

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι η εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη και τα εργαλεία cloud της Google θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παρακολούθηση, στρατιωτική στόχευση ή ως «πολεμικό όπλο». Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η Google και η Amazon φέρονται να μην μπορούν να εμποδίσουν συγκεκριμένους βραχίονες της ισραηλινής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού στρατού, να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους και δεν μπορούν να ακυρώσουν τη σύμβαση για λόγους δημόσιας πίεσης.

Πρόσφατες αναφορές στον ισραηλινό Τύπο αναφέρουν ότι οι αεροπορικές επιδρομές διεξάγονται με την υποστήριξη ενός συστήματος στόχευσης τεχνητής νοημοσύνης, για το οποίο δεν είναι γνωστό ποιος πάροχος cloud -αν υπάρχε- παρέχει την υπολογιστική υποδομή που πιθανώς απαιτείται για τη λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος.

Οι εργαζόμενοι της Google σημειώνουν ότι για λόγους ασφαλείας, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν συχνά πολύ περιορισμένη εικόνα -αν έχουν- για το τι συμβαίνει στους κυρίαρχους διακομιστές cloud των κυβερνητικών πελατών τους. «Δεν έχουμε μεγάλη εποπτεία στο τι κάνουν οι πελάτες του cloud, για ευνόητους λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής» λέει η Τζάκι Κέι, μηχανικός έρευνας στο εργαστήριο DeepMind AI της Google.

«Αλλά τότε τι διαβεβαίωση έχουμε ότι οι πελάτες δεν κάνουν κατάχρηση αυτής της τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς;» διερωτάται η Κέι.

Ενόσω οι αποκαλύψεις να συνεχίζουν να έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Γάζας, στις πρόσφατες δολοφονίες ξένων εργαζομένων της ΜΚΟ World Central Kitchen από τον ισραηλινό, τα μέλη της No Tech for Apartheid λένε ότι η εκστρατεία τους «δυναμώνει».

Το 2018, οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων οδήγησαν την Google στην απόφαση να ανακαλέσει μια ξεχωριστή σύμβαση με το αμερικανικό Πεντάγωνο. Τώρα, σε ένα ευρύτερο κλίμα αυξανόμενης διεθνούς αγανάκτησης για τις παράπλευρες απώλειες του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, πολλοί εργαζόμενοι βλέπουν την απόλυση του Χάτφιλντ από την Google ως προσπάθεια αποσιώπησης μιας αυξανόμενης απειλής για την επιχείρησή της.

«Νομίζω ότι η Google με απέλυσε επειδή είδε πόση απήχηση αποκτά αυτό το κίνημα μέσα στη Google» λέει ο Χάτφιλντ στο TIME, κάνοντας λόγο για μια κίνηση «παραδειγματισμού».

Ο Χάτφιλντ λέει ότι η πράξη διαμαρτυρίας του ήταν το αποκορύφωμα μιας εσωτερικής προσπάθειας, κατά τη διάρκεια της οποίας αμφισβήτησε τους επικεφαλής της Google σχετικά με το Project Nimbus, αλλά αισθανόταν ότι βρισκόταν σε αδιέξοδο. «Μου είπε ο διευθυντής μου ότι δεν μπορώ να αφήσω αυτές τις ανησυχίες να επηρεάσουν τη δουλειά μου. Το οποίο είναι κάπως ειρωνικό, επειδή το βλέπω ως μέρος της δουλειάς μου. Προσπαθώ να διασφαλίσω ότι οι χρήστες της δουλειάς μου είναι ασφαλείς. Πώς μπορώ να δουλέψω πάνω σε αυτό που μου λένε να κάνω, αν δεν πιστεύω ότι είναι ασφαλές;» λέει στο TIME.

Τρεις ημέρες αφότου διέκοψε το συνέδριο, ο Χάρφιλντ ισχυρίζεται πως κλήθηκε σε μια συνάντηση με τον διευθυντή του στην Google και έναν εκπρόσωπο του Τμήματος ανθρώπινου δυναμικού. «Αυτός ο υπάλληλος διέκοψε έναν συνάδελφο που έκανε μια παρουσίαση, παρεμβαίνοντας σε μια επίσημη εκδήλωση που χρηματοδοτούσε η εταιρεία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Google σε δήλωσή του στο TIME.

«Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή, ανεξάρτητα από το θέμα, και ο υπάλληλος απολύθηκε για παραβίαση των πολιτικών μας» σημείωσε.

Με πληροφορίες από TIME

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments