Πολιτική

Στο φουλ οι μηχανές για την επιστολική ψήφο

Στο φουλ οι μηχανές για την επιστολική ψήφο

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι έως τώρα αιτήσεις υπερβαίνουν τις 70.000.

«Μέσα πάμε καλά» ή έστω καλύτερα απ’ ό,τι έξω σε σχέση με την επιχείρηση πειθούς των πολιτών για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, σκέφτονται οι νεοδημοκράτες για το θεσμικό εργαλείο που θα ισχύσει για πρώτη φορά στις 9 Ιουνίου – υποχρεωτικά για όσους Έλληνες του εξωτερικού δεν θέλουν να πάρουν αεροπλάνο αλλά να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους και προαιρετικά για τους εντός επικράτειας.

Η πλατφόρμα εγγραφής (epistoliki.ypes.gov.gr) είχε λάβει σχεδόν 71.000 αιτήσεις μέχρι χθες το βράδυ. Ωστόσο, ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για τις τελευταίες 19 ημέρες πριν το κλείσιμο της πλατφόρμας στις 29 Απριλίου είναι . . ένα εξαψήφιο νούμερο. Συγκεκριμένα, το ψυχολογικό όριο των 150.000 περιπτώσεων.

‘Έχουμε 4.000 εγγραφές την ημέρα. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να το λέμε” ήταν η χαρακτηριστική οδηγία του κ. Μητσοτάκη σε συζήτηση με βουλευτές της Θεσσαλονίκης. Αν και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι τα ποσοστά καταγραφής έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση παλεύει να βελτιώσει την κατάσταση. Η γαλάζια παράταξη βρίσκεται σε δίλημμα την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών που ψήφισαν από το εξωτερικό τον περασμένο Μάιο.

Ένας τομέας ανησυχίας αφορά τις ηλικιακές ομάδες. Θεωρείται ότι μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις όσο πλησιάζει η προθεσμία, για παράδειγμα, οι εποχικοί εργαζόμενοι θα γνωρίζουν πού θα βρίσκονται την Κυριακή των εκλογών, αλλά το ενδιαφέρον μεταξύ των 20άρηδων παραμένει χαμηλό. Αντίθετα, η ηλικιακή ομάδα 41-50 ετών κατέλαβε την πρώτη θέση, με πάνω από 15.450 αιτήσεις.

Ένας δεύτερος τομέας ανησυχίας είναι η συνολική εικόνα της χρήσης της επιστολικής ψήφου, είτε μεταξύ των ψηφοφόρων του εσωτερικού είτε του εξωτερικού. Δεν πρόκειται μόνο για την ένταξη της επιστολικής ψήφου στο αφήγημα του “εκσυγχρονισμού” από τον κ. Μητσοτάκη ή για τον ορισμό της επιστολικής ψήφου ως στοιχήματος έναντι της επιστολικής ψήφου. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο crash test των ευρωεκλογών, ώστε η επιστολική ψήφος να εφαρμοστεί κατά το δεύτερο έτος των εθνικών εκλογών. «Μην πάρετε αψήφιστα την επιστολική, να πολεμήσουμε τη χαλαρότητα» είπε ο Πρωθυπουργός από τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι έχει λάβει εγγραφές από χώρες που δεν είχαν εκλογικά κέντρα πέρυσι. ‘Και η εξυπηρέτηση των πολιτών είναι θέμα και όφελος της δημοκρατίας’, προειδοποίησε η υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως. Μία από τις εκκρεμότητες είναι ο διαγωνισμός για την ανάδειξη εταιρείας ταχυμεταφορών που θα αναλάβει τη μεταφορά της εκλογικής αλληλογραφίας. Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή δεύτερη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, υπό την προεδρία του κ. Λιβάνιου, συζητήθηκαν αναλυτικά οι όροι της προεκλογικής περιόδου και κυρίως οι όροι δημοσιότητας των κομμάτων και οι εμφανίσεις των υποψηφίων, οι οποίες θα περιοριστούν από τις 24 Απριλίου, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε και πρόταση για debate.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments