Πολιτική

Αβραμόπουλος και Qatargate: Στη Βουλή η άρση ασυλίας – Δηλώνει έτοιμος να πάει στο Βέλγιο

Αβραμόπουλος και Qatargate: Στη Βουλή η άρση ασυλίας – Δηλώνει έτοιμος να πάει στο Βέλγιο

Πηγή Φωτογραφίας: eurokinissi//Αβραμόπουλος και Qatargate: Στη Βουλή η άρση ασυλίας – Δηλώνει έτοιμος να πάει στο Βέλγιο

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Σε νέα φάση εισέρχεται η υπόθεση Qatargate, καθώς στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστεί το αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά την έκδοση Ευρωπαϊκού Εντάλματος από τις βελγικές δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός φάκελος έχει ήδη διαβιβαστεί από τον Άρειο Πάγο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το επόμενο διάστημα θα φτάσει στη Βουλή, η οποία καλείται να αποφασίσει αν θα επιτρέψει τη συνέχιση της διαδικασίας που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό ένταλμα.

Η εξέλιξη επαναφέρει στο προσκήνιο μία από τις πιο πολυσυζητημένες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα τελευταία χρόνια και συνδέεται με τις συνεχιζόμενες έρευνες των βελγικών αρχών για το σκάνδαλο Qatargate.

Τα αδικήματα που ερευνώνται

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ένταλμα αφορά διερεύνηση για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι βελγικές αρχές εξετάζουν σειρά οικονομικών συναλλαγών και σχέσεων προσώπων που συνδέθηκαν με τη μη κυβερνητική οργάνωση Fight Impunity, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της υπόθεσης από το 2022.

Πηγές αναφέρουν ότι ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος είχε κληθεί δύο φορές κατά το παρελθόν να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο της έρευνας, χωρίς τελικά να παραστεί στις σχετικές διαδικασίες.

Η διαδικασία που ακολουθείται

Η άρση της βουλευτικής ασυλίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η διαδικασία στην Ελλάδα.

Εφόσον η Βουλή εγκρίνει το σχετικό αίτημα, ο φάκελος θα επιστρέψει στην Εισαγγελία Εφετών, η οποία θα καλέσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να δηλώσει αν αποδέχεται την παράδοσή του στις βελγικές αρχές.

Αν συναινέσει, η διαδικασία θα επικυρωθεί από τον πρόεδρο Εφετών και θα κινηθούν οι επόμενες προβλεπόμενες ενέργειες.

Σε διαφορετική περίπτωση, την τελική απόφαση θα κληθεί να λάβει το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

«Θα συναινέσω στην άρση της ασυλίας μου»

Ο ίδιος ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να εμποδίσει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να συναινέσει στην άρση της ασυλίας του και να παρουσιαστεί ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών αρχών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Ο πρώην υπουργός και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση Qatargate, κάνοντας λόγο για αβάσιμη και αυθαίρετη σύνδεση του ονόματός του με την υπόθεση.

Συνεργάτες του τονίζουν ότι επιδιώκει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και θεωρεί πως η δικαστική διερεύνηση θα αποδείξει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες.

Ο ρόλος της Fight Impunity

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται η συμμετοχή του κ. Αβραμόπουλου ως επίτιμου μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ Fight Impunity.

Η συγκεκριμένη οργάνωση συνδέθηκε με πρόσωπα που βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των βελγικών αρχών μετά τις αποκαλύψεις για το Qatargate.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Σύμφωνα με όσα έχει υποστηρίξει ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος, για τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη οργάνωση έλαβε συνολικά 75.000 ευρώ ως αμοιβή, ποσό που – όπως αναφέρει – δηλώθηκε κανονικά στις φορολογικές αρχές και συμπεριλήφθηκε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.

Νέα πολιτική και δικαστική δοκιμασία

Η υπόθεση αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις και έντονη συζήτηση στη Βουλή, καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο με μακρά πολιτική διαδρομή που έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, υπουργός Άμυνας, επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δήμαρχος Αθηναίων.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται τόσο στη στάση που θα κρατήσει η Βουλή όσο και στις επόμενες κινήσεις των ελληνικών και βελγικών δικαστικών αρχών.

Με δεδομένη τη δημόσια δήλωση του κ. Αβραμόπουλου ότι θα συναινέσει στην άρση της ασυλίας του, η υπόθεση φαίνεται πως οδεύει προς δικαστική διερεύνηση στο Βέλγιο, όπου συνεχίζονται οι έρευνες για μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς που έχουν απασχολήσει τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: pagenews.gr

Αφροδίτη Πάνου
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Αφροδίτη Πάνου Κοινοβουλευτική Συντάκτρια
Εξειδικεύεται στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό ρεπορτάζ, με καθημερινή κάλυψη των εργασιών της Βουλής, των νομοθετικών πρωτοβουλιών και των πολιτικών εξελίξεων. Παρακολουθεί στενά τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αναλύει ζητήματα δημόσιας πολιτικής και θεσμικής λειτουργίας. Διαθέτει σημαντική εμπειρία στην πολιτική δημοσιογραφία, την κάλυψη κοινοβουλευτικών θεμάτων και τη διαχείριση πολιτικού περιεχομένου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο