Πολιτική

Άδωνις: Στόχος η αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Υγείας

Άδωνις: Στόχος η αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Υγείας

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ (ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/EUROKINISSI)

Συνέντευξη του υπουργού Υγείας.

Στις μόνιμες προσλήψεις που έχουν προκηρυχθεί για το ΕΣΥ και στο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αναφέρεται στη συνέντευξή του στα «Π» ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα σημαντικές αγορές υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Ο κ. Γεωργιάδης τοποθετείται για το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, αξιολογεί τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων και εκτιμά ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική της κυβέρνησης με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού συστήματος Υγείας θα προκαλέσει πολλαπλασιασμό των δυνάμεών τους.

Πώς απαντάτε στην κριτική ότι το «άνοιγμα» του ΕΣΥ αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών θα προκαλέσει απώλεια προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία; Υπήρξαν αντιδράσεις από ενώσεις γιατρών, αλλά και από την αντιπολίτευση, μεταξύ των οποίων και από τον βουλευτή Π. Πολάκη… Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που επί της δεύτερής μου θητείας και μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, που τις συζητάμε τουλάχιστον από το 1992. Όχι μόνο δεν θα έχουμε απώλεια γιατρών από τις μεταρρυθμίσεις αυτές, αλλά θα έχουμε πληθώρα γιατρών, και ο λόγος είναι απλός. Από εκεί που σήμερα έχουμε δύο παράλληλα συστήματα, το δημόσιο και το ιδιωτικό, όπου ουδέποτε μεταξύ τους συναντιούνται ή συνεργάζονται, θα διευκολύνουμε τη μεταξύ τους συνεργασία. Η μεταξύ τους συνεργασία θα προκαλέσει όχι απλό άθροισμα, αλλά πολλαπλασιασμό των δυνάμεών τους.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει η εφαρμογή του ΕΟΦ για την παρακολούθηση της επάρκειας στην αγορά φαρμάκων, ο ίδιος ο Οργανισμός παραδέχεται ότι αυξάνουν διαρκώς τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη. Τι συμβαίνει τελικά; Τα φάρμακα που έχουμε σε έλλειψη ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη είναι από ουσίες που είναι σε έλλειψη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε αυτή την κατηγορία πάμε καλύτερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, καθόσον έχουμε εγχώρια παραγωγή φαρμάκου και έτσι έχουμε πολύ λιγότερες ελλείψεις από αυτούς. Η δεύτερη κατηγορία είναι τα λεγόμενα φθηνά φάρμακα, που, λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που ακολουθήσαμε τα τελευταία 10 χρόνια, με διαρκείς μειώσεις τιμών, έχουν γίνει τόσο φτηνά, που για τις βιομηχανίες είναι ασύμφορα να τα πουλάνε στην Ελλάδα και, έτσι, είτε σταματούν να τα παράγουν είτε σταματούν να τα φέρνουν στη χώρα μας. Για το πρώτο, δεν μπορούμε να κάνουμε ιδιαίτερα πολλά πράγματα, καθόσον είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, παρά μόνο να ενισχύουμε την ελληνική παραγωγή, πράγμα που ήδη κάνουμε. Για το δεύτερο, έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία λελογισμένων αυξήσεων τιμών, έτσι ώστε να γίνουν τα φάρμακα αυτά ξανά συμφέροντα για τη βιομηχανία και να συνεχίσει η απρόσκοπτη προμήθειά τους στην ελληνική αγορά.

Πόσο ικανοποιημένος είστε από τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, δεδομένου ότι στην πλειονότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής δεν έχει ξεκινήσει ακόμη σε σταθερή βάση η λειτουργία τους; Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος. Από την πρώτη στιγμή είπα ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα κριθεί τον πρώτο χρόνο, στους 12 μήνες. Τον πρώτο μήνα έγιναν 300 απογευματινά χειρουργεία. Τον δεύτερο μήνα έγιναν περισσότερα από 600. Άρα, έχουμε 100% αύξηση από μήνα σε μήνα. Η μεταρρύθμιση προχωράει. Τίποτα δεν γίνεται εύκολα και αυτόματα, όλα θέλουν προσπάθεια. Όμως, κάθε μέρα και μια καινούργια κλινική μπαίνει στο σύστημα.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τομέα της Δημόσιας Υγείας, ποιες πρωτοβουλίες να αναμένουμε από εσάς το επόμενο διάστημα; Αυτή τη στιγμή διανύουμε μια συνολική πρωτοβουλία αναβάθμισης της δημόσιας δωρεάν υγείας. Κάνουμε τις περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε έναν χρόνο από την ίδρυση του ΕΣΥ. Εχουμε ήδη προκηρύξει 700 θέσεις γιατρών, 2.500 θέσεις νοσηλευτών και 1.400 θέσεις λοιπού προσωπικού. Παράλληλα, προχωράμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στο μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και στη μεγαλύτερη αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Σύντομα θα ανακοινώσουμε αγορές καταπληκτικών μηχανημάτων, που θα αλλάξουν τη ζωή πολλών συμπολιτών μας και πάρα πολύ σύντομα. Με τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, δίνουμε ταχύτητα στη σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να πληθύνουμε το προσωπικό μας και τις συνέργειες. Όλα αυτά θα δημιουργήσουν το νέο δημόσιο σύστημα. Να φέρω ένα παράδειγμα για την ταχύτητα με την οποία εργαζόμαστε. Διαμαρτύρονταν στη Βουλή για το 1 ευρώ που βάλαμε στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κανένας δεν ήξερε ότι παράλληλα φτιάχναμε ειδική πλατφόρμα μέσω της ΗΔΙΚΑ, όπου δίνουμε δωρεάν πρόσβαση για αιματολογικές εξετάσεις σε όλα τα Κέντρα Υγείας και στα τοπικά ιατρεία του ΕΣΥ εύκολα, γρήγορα και δωρεάν. Ήδη η πλατφόρμα λειτουργεί και μέσα στις τέσσερις πρώτες ώρες είχε 10.000 κλεισμένα ραντεβού.

Το πρώτο διάστημα της νέας κυβερνητικής θητείας καταγράφεται «βιασύνη» ως προς τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές. Επηρεάζουν οι ευρωεκλογές την παραγωγή του κυβερνητικού έργου; Υπάρχει μια παραφιλολογία, ότι η δεύτερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν τραβάει όσο η πρώτη. Είναι άδικη η κριτική. Η δεύτερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πρωταγωνίστρια στις μεταρρυθμίσεις. Τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια του Κυριάκου Πιερρακάκη, η δική μου μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, ο νέος δικαστικός χάρτης του Γιώργου Φλωρίδη, η επιστολική ψήφος της Νίκης Κεραμέως και του Θοδωρή Λιβάνιου είναι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες συζητούσαμε πάνω από 40 χρόνια για την καθεμία ξεχωριστά και έχουν γίνει μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο από τη δεύτερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έχετε αναλάβει τον συντονισμό της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ. στη Δυτική Μακεδονία, μια περιφέρεια με αρκετές ιδιομορφίες. Ποιο είναι το κλίμα που λαμβάνετε από τους πολίτες; Είναι μία δύσκολη εκλογική περιφέρεια για τη Νέα Δημοκρατία. Είναι μια περιφέρεια στην οποία ο υποψήφιος περιφερειάρχης μας έχασε τις εκλογές και είναι μια περιφέρεια που στις πρόσφατες εθνικές εκλογές είχαμε από τα χαμηλότερά μας ποσοστά σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο. Αρα, έχω αναλάβει μια δύσκολη αποστολή. Είναι, όμως, ο χώρος καταγωγής μου, είμαι Δυτικομακεδόνας ο ίδιος, αγαπώ τους κατοίκους, με αγαπούν και αυτοί, με γνωρίζουν, τους γνωρίζω. Πιστεύω ότι θα μπορέσω να κάνω καλή δουλειά. Στο τέλος θα κριθούμε όλοι στην κάλπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments