Κόσμος

ΓΓ ΟΗΕ: «Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων

ΓΓ ΟΗΕ: «Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
«Προφανώς, καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, όπως και τις απαγωγές ομήρων», όμως, σε κάθε περίπτωση, «η αλήθεια είναι πως τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού πληθυσμού, που βλέπουμε με δραματικό τρόπο στη Γάζα», υπογράμμισε σε συνέντευξη ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία» που επιβάλλεται από το Ισραήλ στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος υφίσταται «αδιανόητα» δεινά, κατήγγειλε χθες Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Είναι αδιανόητο το επίπεδο των δεινών στη Γάζα, το επίπεδο των θανάτων και των καταστροφών δεν χωράει καμιά σύγκριση αφότου έγινα Γενικός Γραμματέας» του διεθνούς οργανισμού, είπε ο κ. Γκουτέρες, στο αξίωμα από το 2017.

«Προφανώς, καταδικάζουμε όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, όπως και τις απαγωγές ομήρων», όμως, σε κάθε περίπτωση, «η αλήθεια είναι πως τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού πληθυσμού, κι αυτή βλέπουμε με δραματικό τρόπο στη Γάζα», υπογράμμισε, αναφερόμενος στους θανάτους, στις καταστροφές, στον λιμό και στις ασθένειες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του παραθαλάσσιου θυλάκου υπό πολιορκία.

Την 7η Οκτωβρίου 2023, μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εξαπέλυσαν έφοδο σφοδρότητας άνευ προηγουμένου από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, που συμπεριλαμβάνει τα θύματα που σκοτώθηκαν ενώ τελούσαν υπό ομηρία.

Σε αντίποινα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007· και στις ευρείας κλίμακας αεροπορικές και στις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξάγονται στον θύλακο έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους ως τώρα τουλάχιστον 41.226 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Στον απολογισμό αυτό συμπεριλαμβάνονται πάνω από 200 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην πλειονότητά τους υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Όσον αφορά τους θανάτους αμάχων, είναι «απόλυτα απαραίτητο να υπάρξει λογοδοσία», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Τόσο στην πλευρά του Ισραήλ, για τις «μαζικές παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου, όσο και στην πλευρά της Χαμάς.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δεν έχει πάψει να αξιώνει να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, όμως οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ παραμένουν σε αδιέξοδο, με τα δυο μέρη, την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς, να κατηγορούν το ένα το άλλο πως δεν θέλει να κλειστεί συμφωνία.

«Είναι ατελείωτες», σχολίασε χθες ο Αντόνιο Γκουτέρες, εκτιμώντας πως θα είναι «πολύ δύσκολο» να συναφθεί συμφωνία, αν και πρόσθεσε πως διατηρεί ελπίδες.

Καθώς ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν απαντά πλέον στα τηλεφωνήματά του από τον Οκτώβριο, ο Γενικός Γραμματέας δεν αναμένει αναθέρμανση της προσωπικής σχέσης ενόψει της εβδομάδας επαφών και ομιλιών υψηλού επιπέδου στη Γενική Συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας γενικά μεταβαίνουν στη Νέα Υόρκη αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

«Αν καταλαβαίνω καλά, έχει ήδη πει δημόσια πως δεν έχει καμιά πρόθεση να ζητήσει να συναντηθεί μαζί μου. Άρα πιθανόν δεν πρόκειται να γίνει συνάντηση», είπε ο κ. Γκουτέρες.

Αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικότερο, συνέχισε. «Αυτό που μετράει είναι τα δεινά των ανθρώπων», είπε, «αυτό που μετράει είναι η απουσία πολιτικής λύσης, αυτό που μετράει είναι η μόνιμη άρνηση της λύσης των δύο κρατών, η υπονόμευση της λύσης αυτής με ενέργειες στο πεδίο, με την αρπαγή γαιών, με τους εκτοπισμούς, με νέους οικισμούς, που όλοι τους οικοδομούνται παράνομα».

Ακόμη, έκρινε «απίθανο» η πρότασή του να αναπτυχθεί αποστολή «επιτήρησης» της εφαρμογής της σε περίπτωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός να γίνει πραγματικότητα, καθώς δεν την αποδέχονται και τα δυο μέρη.

Οι αποστολές του ΟΗΕ είναι αναγκαία προϋπόθεση να έχουν εξασφαλίσει συναίνεση των χωρών που τις υποδέχονται για να αναπτυχθούν.

Εν μέρει γι’ αυτόν τον λόγο, το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε εντολή ετήσιας διάρκειας σε πολυεθνική αποστολή υπό την ηγεσία της Κένυας —όχι υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών— για να βοηθήσει την αστυνομία της Αϊτής να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της βίας των συμμοριών, καθώς η χώρα της Καραϊβικής υπέστη οδυνηρές εμπειρίες σε προηγούμενες επιχειρήσεις κυανοκράνων.

Ωστόσο, ενώ έχουν αναπτυχθεί μόλις μερικές εκατοντάδες αστυνομικοί και η πολυεθνική αποστολή αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης, οι ΗΠΑ εισηγούνται να μεταμορφωθεί σε αποστολή του ΟΗΕ.

Ο Οργανισμός θα κάνει αυτό που θα ζητήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Πορτ-ο-Πρενς, διαβεβαίωσε ο κ. Γκουτέρες. Αλλά «βρίσκω παράξενο το ότι είναι τόσο δύσκολο να χρηματοδοτηθεί μια τόσο μικρή αστυνομική επιχείρηση», συμπλήρωσε: «Είναι απολύτως απαράδεκτο».

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με τις επικρίσεις πως ο ΟΗΕ είναι ανίσχυρος, ότι δεν καταφέρνει να επέμβει αποτελεσματικά ώστε να τερματιστούν οι ένοπλες συρράξεις στη Λωρίδα της Γάζας, στην Ουκρανία και αλλού, ο Αντόνιο Γκουτέρες θύμισε πως είναι τα κράτη μέλη, ιδίως τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αυτά που έχουν την ευθύνη «για τις αποφάσεις που λαμβάνονται» — ή δεν λαμβάνονται.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί είναι θεσμοί «απαρχαιωμένοι, δυσλειτουργικοί, άδικοι», επανέλαβε.

«Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στους πολέμους, όμως το πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε την εξουσία, μερικές φορές ούτε καν τους πόρους, για να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Latest News

25.10.2026 | 23:58

Αντωνοπούλου: «Στόχος μας η πρώτη θέση» – Μήνυμα Τσίπρα, 12 μίλια και πυρά στον Μητσοτάκη

25.10.2026 | 23:30

Προεδρικές εκλογές Βουλγαρία: Η Ιλιάνα Γιότοβα και ο Αντρέι Γκιούροφ θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο

25.10.2026 | 23:05

Στη φυλακή οδηγούνται ο Βαγγέλης Λιόλιος και ο επιχειρηματίας στενός του συνεργάτης

25.10.2026 | 22:32

Αθήνα–Κάιρο: Συμφωνία για το Σινά, νέο βήμα για την ΑΟΖ — Μήνυμα Μητσοτάκη κατά τετελεσμένων

25.10.2026 | 22:18

Μπεκατώρου: «Στο παρελθόν είχα μεγάλες προσδοκίες αλλά πλέον δεν περιμένω τίποτα από κανέναν»

25.10.2026 | 22:00

Κάλπες-ναρκοπέδιο για τον Τραμπ: Τρία σενάρια για τη μάχη εξουσίας στην Ουάσιγκτον

25.10.2026 | 21:30

Πειραιάς: Αυτοκίνητο έπεσε στη θάλασσα στην πύλη Ε2 – Νεκρός ένας άνδρας, εγκλωβισμένοι δύο επιβαίνοντες

25.10.2026 | 21:19

Καραμανλής: «Δεν θα κάνουμε τίποτα στο Αιγαίο χωρίς άδεια» — Βολές για καλώδιο, Τουρκία και συμμάχους

25.10.2026 | 22:18

Μπεκατώρου: «Στο παρελθόν είχα μεγάλες προσδοκίες αλλά πλέον δεν περιμένω τίποτα από κανέναν»

25.10.2026 | 20:40

Άννα Βίσση: Αγκαλιά με τον Ηλία Ψινάκη σε πισίνα στο Μαρόκο [pics]

25.10.2026 | 20:25

Ελένη Καστάνη: "Η απώλεια του πατέρα μου με έκανε να παίζω πολύ καλά τα δράματα"

25.10.2026 | 20:14

Ραγίζει καρδιές η μητέρα του Γιώργου Μαζωνάκη: «Έχασα τον λεβέντη μου, είναι αργά πια»

25.10.2026 | 19:36

Αντριάνα Παρασκευοπούλου: Το τηλεφώνημα 3' πριν το δελτίο για το ατύχημα του γιου της

25.10.2026 | 13:07

The Voice: Ο πρώην παίκτης του Ατρόμητου που εντυπωσίασε και η απρόσμενη «συνταγή» της Παπαρίζου

25.10.2026 | 12:42

Γιώργος Τσαλίκης: Η κίνηση του Νίκου Καρβέλα εν μέσω της κόντρας με τη Βίσση που προκάλεσε αίσθηση

25.10.2026 | 11:05

Λάκης Γαβαλάς: Στηρίζει Αργυρό για το βίντεο στο Παρίσι!

25.10.2026 | 20:00

«Γαλάζια Πατρίδα» με σφραγίδα νόμου: Η Άγκυρα ανεβάζει την πίεση σε Αιγαίο και Μεσόγειο

25.10.2026 | 15:15

Ανατροπή στη Μέση Ανατολή; Οι κάλπες στο Ισραήλ ανοίγουν παράθυρο συμφωνίας με τη Συρία

24.10.2026 | 22:25

Ιράν: Σχέδιο χτυπήματος στα υποθαλάσσια καλώδια του Κόλπου – Απειλή για το παγκόσμιο διαδίκτυο

24.10.2026 | 22:14

Ιράν: «Πυρηνική αποτροπή» χωρίς πυρηνικά – Ο εφιάλτης MAD για Τραμπ και Περσικό Κόλπο

24.10.2026 | 21:44

Υεμένη: Οι Χούθι ανοίγουν νέο μέτωπο – Συναγερμός ΗΠΑ στον Κόλπο, απειλές για αεροδρόμια και βάσεις

24.10.2026 | 20:40

ΗΠΑ–Ιράν: Αντίστροφη μέτρηση για νέα επίθεση; Ο Τραμπ απειλεί με δεύτερη «Επική Οργή»

24.10.2026 | 17:10

Γαλλία: Οι Σοσιαλιστές ποντάρουν όλα τα χαρτιά τους στον Γκλυκσμάν – Το πολιτικό στοίχημα την επόμενη μέρα

24.10.2026 | 16:50

Πούτιν: Μεσολάβηση στο Ιράν, κέρδη στην Ουκρανία — Το στοίχημα με τον Τραμπ

Άνοιγμα Κρεμλίνου στην Ευρώπη: Νέο παζάρι για την Ουκρανία με ορίζοντα τον Νοέμβριο

Ο Γιούρι Ουσακόφ ζητεί διάλογο με τους Ευρωπαίους, αναγνωρίζοντας το βάρος της στήριξής τους στο Κίεβο — Σχεδιασμός για τριμερείς συνομιλίες στο Άμπου Ντάμπι, χωρίς ακόμη επιβεβαιωμένη σύνοδο ηγετών.

Άνοιγμα Κρεμλίνου στην Ευρώπη: Νέο παζάρι για την Ουκρανία με ορίζοντα τον Νοέμβριο

Μπάγερν Μονάχου: Deal-μαμούθ €250 εκατ. με Γερμανό δισεκατομμυριούχο – Το σχέδιο πίσω από την επένδυση

Ο 37χρονος Μαξιμίλιαν Φίσμαν αποκτά το 6,7% της Μπάγερν, ανεβάζοντας την αποτίμηση του γερμανικού κολοσσού στα 3,7 δισ. ευρώ. Ο επιχειρηματίας που πούλησε την οικογενειακή δραστηριότητα θέρμανσης έναντι 12 δισ. ευρώ εξηγεί στους Financial Times γιατί η επένδυση δεν αφορά μόνο το κέρδος. Στο παρασκήνιο, η μάχη για την οικονομική κυριαρχία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Μπάγερν Μονάχου: Deal-μαμούθ €250 εκατ. με Γερμανό δισεκατομμυριούχο – Το σχέδιο πίσω από την επένδυση

Γάζα: Φόβος για την επόμενη μέρα των εκλογών στο Ισραήλ – «Ο πόνος μας έγινε προεκλογικό όπλο»

Στη σκιά της ανθρωπιστικής καταστροφής, οι Παλαιστίνιοι παρακολουθούν την αναμέτρηση Νετανιάχου–Άιζενκοτ με αγωνία. Οι δεσμεύσεις για τερματισμό της διακυβέρνησης της Χαμάς κυριαρχούν στη συζήτηση για την ασφάλεια, ενώ το μέλλον των εκτοπισμένων, η ανοικοδόμηση και η πολιτική διακυβέρνηση της Γάζας παραμένουν κρίσιμα ανοιχτά ζητήματα.

Γάζα: Φόβος για την επόμενη μέρα των εκλογών στο Ισραήλ – «Ο πόνος μας έγινε προεκλογικό όπλο»

Μάντσεστερ: Το μυστικό deal των Εμιράτων, τα £55 εκατ. και η σκιά πάνω από τον Μπέρναμ

Αποκαλυπτική έρευνα του Guardian φωτίζει πώς τα κεφάλαια του Άμπου Ντάμπι άλλαξαν τον χάρτη της βρετανικής πόλης. Συμφωνίες δισεκατομμυρίων, προνομιακή πρόσβαση σε εκτάσεις, πολυτελή διαμερίσματα και ερωτήματα διαφάνειας συνθέτουν το παρασκήνιο μιας αστικής αναγέννησης που δεν ωφέλησε όλους τους κατοίκους.

Μάντσεστερ: Το μυστικό deal των Εμιράτων, τα £55 εκατ. και η σκιά πάνω από τον Μπέρναμ

Συναγερμός στη Βρετανία: Η καταιγίδα Boelo αφήνει 82.000 ακίνητα χωρίς ρεύμα – Άνεμοι 135 χλμ./ώρα

Δεύτερη ισχυρή καταιγίδα μέσα σε 48 ώρες πλήττει το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και τη βόρεια Αγγλία στο επίκεντρο. Πορτοκαλί προειδοποίηση από τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης και φόβοι για νέες ζημιές σε υποδομές και μεταφορές.

Συναγερμός στη Βρετανία: Η καταιγίδα Boelo αφήνει 82.000 ακίνητα χωρίς ρεύμα – Άνεμοι 135 χλμ./ώρα

Ομπάμα από το Ντιτρόιτ: «Θα ολοκληρώσει αυτό που ξεκινήσαμε» – Σφοδρή επίθεση στον Τραμπ

Περισσότεροι από 4.300 πολίτες στην προεκλογική συγκέντρωση του πρώην προέδρου υπέρ του Αμπντούλ Ελ Σαγιέντ. Στο επίκεντρο η υγεία, η ακρίβεια, ο πόλεμος με το Ιράν και οι κατηγορίες για διαφθορά, ενώ το Μίσιγκαν εξελίσσεται σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ομπάμα από το Ντιτρόιτ: «Θα ολοκληρώσει αυτό που ξεκινήσαμε» – Σφοδρή επίθεση στον Τραμπ

Νετανιάχου: Η κάλπη, η δίκη διαφθοράς και το ένταλμα της Χάγης – Γιατί δεν εγκαταλείπει την πολιτική

Το Ισραήλ ψηφίζει στις 27 Οκτωβρίου, αλλά για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου το διακύβευμα ξεπερνά την πρωθυπουργία. Η ποινική δίκη, το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και η απουσία διαδόχου στο Λικούντ συνθέτουν μια σύνθετη πολιτική και θεσμική αναμέτρηση.

Νετανιάχου: Η κάλπη, η δίκη διαφθοράς και το ένταλμα της Χάγης – Γιατί δεν εγκαταλείπει την πολιτική

Ψηφιακός πόλεμος στη Βραζιλία: Ο Lula τα βάζει με Zuckerberg – Φόβοι για «αόρατη» παρέμβαση στις κάλπες

Από τη σύγκρουση με τον Elon Musk στη νέα αντιπαράθεση με τη Meta: καταγγελίες για αλγοριθμικούς περιορισμούς, δικαστικές παρεμβάσεις και ερωτήματα για την ισχύ της Big Tech. Η Βραζιλία μετατρέπεται σε πεδίο δοκιμασίας για τη σχέση τεχνολογίας, πολιτικής εξουσίας και δημοκρατίας.

Ψηφιακός πόλεμος στη Βραζιλία: Ο Lula τα βάζει με Zuckerberg – Φόβοι για «αόρατη» παρέμβαση στις κάλπες