Policy Briefs

Γερμανία: Κερδισμένο το ακροδεξιό AfD από το τέλος της συγκυβέρνησης;

Γερμανία: Κερδισμένο το ακροδεξιό AfD από το τέλος της συγκυβέρνησης;

Πηγή Φωτογραφίας: Taggeschau

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Εδώ και μήνες η Εναλλακτική για τη Γερμανία ζητά εκλογές, προσβλέποντας σε ενίσχυση ποσοστών. Μέχρι σήμερα όμως όλα τα κόμματα απορρίπτουν μια συνεργασία

Mετά το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο η Εναλλακτική για τη Γερμανία θέλει όλα να γίνουν γρήγορα. Το ακροδεξιό κόμμα απαιτεί από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ήδη την ερχόμενη εβδομάδα. Η συμπρόεδρος του AfD Αλίς Βάιντελ δηλώνει μάλιστα ότι το κόμμα της είναι «προετοιμασμένο για το σενάριο των πρόωρων εκλογών».

Από τότε που η τρικομματική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, ανέλαβε καθήκοντα τέλη Δεκεμβρίου 2021, η Εναλλακτική για τη Γερμανία της προσάπτει αποτυχία σε όλους τους τομείς. Όπως και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπτάσσεται κατά της παράνομης μετανάστευσης και των ανοιχτών συνόρων.

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο ο συμπρόεδρος του AfD Τίνο Κρουπάλα δήλωσε: «Πρέπει να σταματήσουμε τα κίνητρα μετανάστευσης στο γερμανικό κοινωνικό σύστημα, να χορηγούμε στους μετανάστες παροχές σε είδος και όχι σε χρήμα, να επιστρέφουμε εγκληματίες και όσους δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσης, να κλείσουμε τα σύνορα και να αποχωρήσουμε από το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου κατά το πρότυπο χωρών όπως η Πολωνία, η Ολλανδία και Ουγγαρία».

17% δίνουν οι δημοσκοπήσεις στο AfD

Το πιθανότερο είναι ότι στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές η Εναλλακτική για τη Γερμανία θα αυξήσει την επιρροή της στην ομοσπονδιακή πολιτική. Στις τελευταίες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2021, το AfD έλαβε ποσοστό 10%. Σήμερα οι δημοσκοπήσεις δίνουν στην Εναλλακτική για τη Γερμανία ποσοστό γύρω στο 17%.

Προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους του, το AfD τάσσεται ανοιχτά υπέρ μιας συνεργασίας με τους γερμανούς συντηρητικούς, αλλά και τους Φιλελευθέρους. Τα εν λόγω κόμματα αποκλείουν κατηγορηματικά κάθε συνεργασία με την Εναλλακτική για τη Γερμανία. Η συμπρόεδρος του κόμματος Αλίς Βάιντελ δηλώνει σχετικά: «Καλούμε Χριστιανοδημοκράτες, Χριστιανοκοινωνιστέςκαι Φιλελευθέρους να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να έρθουν σε συμφωνία μαζί μας. Έχουμε την στήριξη εκατομμυρίων ψηφοφόρων αλλά είμαστε αποκλεισμένοι. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Πρεσβεύουμε μια αστικοφιλελεύθερη πολιτική».

Μέχρι αυτή την ώρα δεν είναι σαφές αν τα πολυάριθμα σκάνδαλα του AfD επηρεάσουν τα εκλογικά αποτελέσματα στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές. Πριν λίγες μέρες, στις 5 Νοεμβρίου, τρία μέλη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία συνελήφθησαν επειδή φέρονται να υποστήριζαν ακροδεξιά τρομοκρατική ομάδα. Το AfD εξετάζει τον αποκλεισμό τους από το κόμμα. Την ίδια στιγμή έρευνες διεξάγονται εις βάρος ενός βουλευτού του βαυαρικού κοινοβουλίου για ρητορική μίσους, ενώ βουλευτής του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου βρίσκεται υπό κράτηση για φερόμενη συμμετοχή στον σχεδιασμό πραξικοπήματος.

Πηγή:dw

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Latest News

31.10.2026 | 06:10

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία: Με 160 km/h κινούνταν το τρένο τη στιγμή της σύγκρουσης

31.10.2026 | 05:30

Γλυφάδα: Βίντεο ντοκουμέντο με τον 46χρονο ένστολο – Κάλυψε με ταινίες τους ανιχνευτές πυρασφάλειας

31.10.2026 | 05:00

Ποιος έλιωσε τα παγωτά του αμερικανικού στρατού; Το Πεντάγωνο υποψιάζεται χάκερ

31.10.2026 | 04:20

Η Ιαπωνία ζητά να βγει η Μιανμάρ από τη διεθνή μαύρη λίστα για ξέπλυμα χρήματος

31.10.2026 | 03:50

Pizza Fan: Προς αποδέσμευση λογαριασμών για την πληρωμή των εργαζομένων

31.10.2026 | 03:20

«Είσαι αηδιαστικός, συμμαζέψου»: Η στιγμή που ο Τραμπ προσβάλλει ξανά δημοσιογράφο

31.10.2026 | 03:10

Σύνοδος ΕΕ – Καναδά εν μέσω διαφωνιών στις Βρυξέλλες: Επιμένει η φον ντερ Λάιεν για το «συνδεδεμένο μέλος»

31.10.2026 | 02:30

CEO Binance: Με μηχανισμό αυτοκαταστροφής έκρυβαν ίχνη και εργαλεία οι χάκερς

30.10.2026 | 21:40

Ράντου: Το ξέσπασμα για τη fake AI φωτογραφία με τον Παπακωνσταντίνου στο νοσοκομείο – «Κερδίσατε ένα κλικ!»

30.10.2026 | 21:07

Ρέμος στη ΓΑΔΑ: Η μήνυση και οι αναφορές στο «Χωριάτικο»

30.10.2026 | 20:27

Άννα Βίσση: «Θα ’μαι πάντα εκεί» – Το μήνυμα όλο νόημα μετά το ΟΑΚΑ και την κόντρα με τον Καρβέλα που συζητιέται!

30.10.2026 | 20:15

Γιώργος Μαζωνάκης: Ήταν τρεις μήνες σε κλινική του Λονδίνου – Τι αποκάλυψε ο κουμπάρος του

30.10.2026 | 18:57

Φωτεινή Αθερίδου: Η απίστευτη γκάφα στη Νέα Σμύρνη – «Περπατούσα με τον κ@λο έξω και δεν το είχα καταλάβει»

30.10.2026 | 16:23

Αντώνης Ρέμος στη ΓΑΔΑ: Τι έγινε γνωστό για την επίσκεψή του!

30.10.2026 | 15:41

Πέτρος Φιλιππίδης: Επιστροφή στο θέατρο το 2027 - Ποιο είναι το πρόσωπο-βόμβα που τον στηρίζει;

30.10.2026 | 09:16

Λιώνει η Δέσποινα Βανδή για τον Βασίλη Μπισμπίκη – «Προσεύχομαι να μείνω για πάντα εδώ»

30.10.2026 | 20:00

«Μην προκαλείτε τη Μόσχα»: Το παρασκηνιακό μήνυμα του Πενταγώνου στο ΝΑΤΟ που αποκαλύπτει το Reuters

30.10.2026 | 19:14

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου βάζει στο στόχαστρο τα αραβικά κόμματα για να μπλοκάρει τον Αϊζενκότ

30.10.2026 | 16:00

Αρκτική: Το μυστικό όπλο Κίνας και Ρωσίας – Ο θαλάσσιος δρόμος που αλλάζει τη γεωπολιτική της Ευρώπης

30.10.2026 | 15:28

Ιράν: Σχέδια νέου αμερικανικού χτυπήματος στο γραφείο Τραμπ – Το κρίσιμο ραντεβού στο Λευκό Οίκο

30.10.2026 | 14:27

Η αντίστροφη μέτρηση για νέο χτύπημα στο Ιράν: Ο Τραμπ, η επιστολή Βανς και ο φόβος πολέμου μετά τις κάλπες

30.10.2026 | 13:07

ΗΠΑ–Ιράν: Το Κατάρ επιστρέφει στην Τεχεράνη – Το πυρηνικό πρόγραμμα μπλοκάρει τη συμφωνία ειρήνης

29.10.2026 | 19:41

Η Κύπρος «κλειδώνει» την ΑΟΖ με ισραηλινά όπλα: Το νέο πλοίο των 150 εκατ. και το μήνυμα στην Άγκυρα

29.10.2026 | 10:20

Ιράν: Τι φοβάται ο Τραμπ και στέλνει τον Βανς στον Ρεζαεΐ; Η επιστολή πριν από το επόμενο χτύπημα

Σερβία: Το λίθιο που θέλει η Ευρώπη απειλεί να γίνει πολιτική βόμβα – Η σύγκρουση Βρυξελλών και νέας πλειοψηφίας

Η εκλογική επικράτηση της φοιτητικής λίστας στη Σερβία δημιουργεί νέα δεδομένα για το στρατηγικό σχέδιο της ΕΕ να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό λίθιο. Το αμφιλεγόμενο ορυχείο Jadar της Rio Tinto, που οι Βρυξέλλες έχουν χαρακτηρίσει στρατηγικό έργο, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός κινήματος που ζητά την οριστική απαγόρευση της εξόρυξης. Το μεγάλο δίλημμα για την Ευρώπη: ενεργειακή αυτονομία ή σύγκρουση με τις πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν μια διαφορετική πορεία για τη Σερβία;

Σερβία:Το λίθιο που θέλει η Ευρώπη απειλεί να γίνει πολιτική βόμβα–Η σύγκρουση Βρυξελλών και νέας πλειοψηφίας

Η ΕΕ αφαιρεί τον όρο «συνδεδεμένο μέλος» από κοινή δήλωση με Καναδά μετά το «βέτο» Γερμανίας Ελλάδας

Η ΕΕ αφαίρεσε τον όρο «συνδεδεμένη ιδιότητα μέλους» από το σχέδιο διακήρυξης της συνόδου ΕΕ-Καναδά, μετά από πρωτίστως γερμανικές αντιρρήσεις (αλλά και ελληνικές), αντικαθιστώντας τον με τον όρο «όλο και στενότερη σύνδεση»

Η ΕΕ αφαιρεί τον όρο «συνδεδεμένο μέλος» από κοινή δήλωση με Καναδά μετά το «βέτο» Γερμανίας Ελλάδας

Μελόνι: Το μεγάλο στοίχημα των 23,5 δισ. ευρώ – Φορολογεί τις τράπεζες και ζητά «ανάσα» από τις Βρυξέλλες

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ετοιμάζει τον τελευταίο προϋπολογισμό πριν από τις εκλογές του 2027, επιχειρώντας να συνδυάσει φοροελαφρύνσεις, στήριξη νοικοκυριών και δημοσιονομική πειθαρχία. Το δημόσιο χρέος στο 138% του ΑΕΠ, η ενεργειακή κρίση και η αναταραχή στη γαλλική αγορά ομολόγων διαμορφώνουν ένα δύσκολο ευρωπαϊκό τεστ.

Μελόνι: Το μεγάλο στοίχημα των 23,5 δισ. ευρώ – Φορολογεί τις τράπεζες και ζητά «ανάσα» από τις Βρυξέλλες

Ποιος μιλά στον Πούτιν για την Ευρώπη; Ο Ζελένσκι στηρίζει τον δίαυλο που διχάζει τους συμμάχους

Το τηλεφώνημα 90 λεπτών Φινλανδίας–Νορβηγίας στη Μόσχα προκαλεί αντιδράσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το Κίεβο υπερασπίζεται τη διαφάνεια της πρωτοβουλίας, ενώ η Ρώμη ζητά εκπροσώπους με κοινή ευρωπαϊκή εντολή.

Ποιος μιλά στον Πούτιν για την Ευρώπη; Ο Ζελένσκι στηρίζει τον δίαυλο που διχάζει τους συμμάχους

«Πολιορκία» στις Βρυξέλλες από τις καπνοβιομηχανίες: 400 συναντήσεις με ευρωβουλευτές – Ποιοι πρωταγωνιστούν

Τετραπλασιάστηκαν οι δηλωμένες επαφές της καπνοβιομηχανίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ώρα που η ΕΕ ετοιμάζει νέους κανόνες για τσιγάρα, ηλεκτρονικά προϊόντα και σακουλάκια νικοτίνης. Το 75% των συναντήσεων αφορά ευρωβουλευτές τριών πολιτικών ομάδων της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς, ενώ η Philip Morris καταγράφει 178 επαφές. Οι εταιρείες υπερασπίζονται το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στη νομοθετική συζήτηση, με οργανώσεις δημόσιας υγείας να προειδοποιούν για κινδύνους σύγκρουσης συμφερόντων.

«Πολιορκία» στις Βρυξέλλες από τις καπνοβιομηχανίες: 400 συναντήσεις με ευρωβουλευτές – Ποιοι πρωταγωνιστούν

«Μπλόκο» Βερολίνου στη φον ντερ Λάιεν για τον Καναδά – Ρήγμα στην ΕΕ 48 ώρες πριν από τη Σύνοδο

Διπλωματικό θρίλερ στις Βρυξέλλες, με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απορρίπτουν τον χαρακτηρισμό του Καναδά ως «συνδεδεμένου μέλους» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαδικασία έγκρισης της κοινής δήλωσης κατέρρευσε, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Μαρκ Κάρνεϊ ετοιμάζονται για τη Σύνοδο του Μόντρεαλ. Στο παρασκήνιο, οι διαφωνίες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η στρατηγική αυτονομία και η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ.

«Μπλόκο» Βερολίνου στη φον ντερ Λάιεν για τον Καναδά – Ρήγμα στην ΕΕ 48 ώρες πριν από τη Σύνοδο

Η Ιταλία ενισχύει τον ανατολικό άξονά της για αλλαγή των περιβαλλοντικών κανόνων της ΕΕ

Μετά τη συμφωνία με την Τσεχία, η Ιταλία ενισχύει τη συνεργασία της με την Πολωνία, επιδιώκοντας αλλαγές στο ETS, στις δωρεάν άδειες εκπομπών CO₂ και στους στόχους για τα αυτοκίνητα, με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας.

Η Ιταλία ενισχύει τον ανατολικό άξονά της για αλλαγή των περιβαλλοντικών κανόνων της ΕΕ

«Η δημοκρατία νίκησε»: Η Ευρώπη πανηγυρίζει την απρόσμενη νίκη Λούλα στη Βραζιλία

Η ευρωπαϊκή ηγεσία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επανεκλογή του Λούλα στη Βραζιλία, με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τονίζει ότι επικράτησαν η δημοκρατία και ο πολυμερής διάλογος.

«Η δημοκρατία νίκησε»: Η Ευρώπη πανηγυρίζει την απρόσμενη νίκη Λούλα στη Βραζιλία