Πολιτική

Κύμα παραιτήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι έφυγαν και ποιοι είναι στην έξοδο [vid]

Κύμα παραιτήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοι έφυγαν και ποιοι είναι στην έξοδο [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ(ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)

Σε κατάσταση πλήρους αποδόμησης τελεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το οριστικό «διαζύγιο» του Στέφανου Κασσελάκη με το κόμμα και τις παραιτήσεις των βουλευτών Χρηστίδου, Μάλαμα, Αυλωνίτη και Παππά

Σε κατάσταση πλήρους αποδόμησης τελεί πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το οριστικό «διαζύγιο» του Στέφανου Κασσελάκη με το κόμμα και τις παραιτήσεις των βουλευτών Χρηστίδου, Μάλαμα, Αυλωνίτη και Παππά. Παραιτούνται από θέσεις ευθύνης αλλά όχι – προς ώρας – από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Θ. Τζάκρη, Γ. Πούλου και Γ. Γαβρήλος. Παραινέσεις Πολάκη προς τους «αντάρτες» να το ξανασκεφθούν.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, αν και πλέον έχει ίδιο αριθμό βουλευτών με το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο οι προς αποχώρηση από την Κουμουνδούρου βουλευτές δεν δίνουν ακόμα τη χαριστική βολή να χαθεί η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προφανώς θα περιμένουν πρώτα την επίσημη δημιουργία του κόμματος Κασσελάκη ώστε να προσχωρήσουν εκεί.

Τζάκρη: Παραιτούμαι από τις θέσεις μου στον ΣΥΡΙΖΑ – Αποχωρώ οριστικά όταν κάνει κόμμα ο Κασσελάκης

«Θα παραιτηθώ σήμερα από τη θέση της γραμματέως του Κοινοβουλευτικής Ομάδας και από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, και θα αποχωρήσω οριστικά όταν ο Στέφανος Κασσελάκης προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος», δήλωσε η Θεοδώρα Τζάκρη.

«Τις επόμενες ημέρες θα εξελιχθούν οι κινήσεις μου», τόνισε, μιλώντας στον ANT1, «υπάρχει ένας σχεδιασμός» και ότι «απώτατο όριο μου θα είναι η ανακοίνωση του νέου κόμματος Κασσελάκη».

«Οι άνθρωποι αυτοί που νου κουνούσαν μαντήλι και μου έλεγαν “ώρα καλή” τι νόμιζαν ότι θα κάνω; Έχουν μεγάλο θράσος αυτοί που έδιωξαν την πλειοψηφία των συνέδρων να μιλούν για αποστάτες. Δεν υπάρχουν αποστάτες αλλά άνθρωποι που εκδιώχθηκαν» είπε η κυρία Τζάκρη.

Απαντώντας, δε, στους υπαινιγμούς Γιαννούλη για την ίδια, η κυρία Τζάκρη είπε «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, θυμάμαι να τον κατηγορούν για σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ. εγώ δεν θα πάω σε κανένα ΠΑΣΟΚ».

Η κυρία Τζάκρη είπε ότι θα ενσωματωθεί στο κίνημα Κασσελάκη όταν αυτό εξελιχθεί σε κόμμα προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει σε περίπου δύο εβδομάδες, ενώ ερωτηθείσα για άλλους βουλευτές, που θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν, απάντησε «έχω κάποια ενημέρωση αλλά δε θέλω να πω περισσότερο».

Παραιτήθηκε από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο Γ. Γαβρήλος – Παραμένει βουλευτής

Με δήλωσή του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Γιώργος Γαβρήλος, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένοντας όμως στην ΚΟ του κόμματος.

Ο κ. Γαβρήλος δήλωσε ότι συνάντησε τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά και τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να μην συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του από τις θέσεις ευθύνης που μου είχαν ανατεθεί από την ΚΟ «εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το λάθος που συντελέστηκε τους τελευταίους δύο μήνες στο κόμμα».

«Επισκέφθηκα τον Νίκο Παππά για να του πω ότι δε θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντα από τις θέσεις ευθύνης που με είχε ορίσει η ΚΟ, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια μου για το λάθος που συντελέστηκε στο κόμμα τους δύο τελευταίους μήνες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αλ. Αυλωνίτης: Δεν έφυγα, με διώξανε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών που θα ακολουθήσουν το δρόμο της ανεξαρτητοποίησης.

Ο κ. Αυλωνίτης υπέβαλλε ηλεκτρονικά την ανεξαρτητοποίησή του στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης, πριν από λίγο καιρό, ήταν πρόεδρος του κόμματος και κάποιοι φρόντισαν στο πλαίσιο ενός μη νομιμοποιημένου πλήρως οργάνου να του άρουν την εμπιστοσύνη».

«Αν είχε κάνει λάθος ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε τότε να το διορθώσει η Κεντρική Επιτροπή»

«Αν είχε κάνει λάθος ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε, τότε, να το διορθώσει η Κεντρική Επιτροπή. Ας επέμεναν στην παραίτηση. Η παραίτηση είναι ένα φυσιολογικό αίτημα, το να επιλέξει την άρση της εμπιστοσύνης σημαίνει ότι του καταλογίζουν ότι είναι ανάξιος σαν πρόεδρος».

Σύμφωνα με τον κ. Αυλωνίτη, «μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται νέες ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών».

«Δεν μπορώ να δεχτώ αυτές τις απίστευτες παρανομίες, τις αντικαταστατικές ενέργειες. Γνωρίζω ότι μπορεί να περνάνε και τους 10 οι βουλευτές που θα ανεξαρτητοποιηθούν. Δεν είμαι προδότης, δεν έφυγα εγώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, με διώξανε», δήλωσε.

Τέλος, ο κ. Αυλωνίτης έκανε λόγο για καλπονοθεία, ενώ απάντησε σε όσους αναφέρονται στους ανεξαρτητοποιημένους βουλευτές ως αποστάτες:

«Είναι ντροπή μεγάλη να λένε αυτοί, που έκαναν αυτές τις αηδίες τις καταστατικές, που έπληξαν τη Δημοκρατία, που μας έδιωξαν, να μας λένε αποστάτες. Θα έπρεπε να ντρέπονται, έκαναν καλπονοθεία».

Γ. Πούλου: Παραιτούμαι από τις θέσεις ευθύνης αλλά δεν ανεξαρτητοποιούμαι

«Παραιτούμαι αλλά δεν ανεξαρτητοποιούμαι» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι «δε θέλω να στερήσω από το κόμμα το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Έχω ήδη πάρει μερικές αποφάσεις. Έχω παραιτηθεί από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως έχω υποβάλει παραίτηση από τις θέσεις ευθύνης που είχα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή ως υπεύθυνη συντονίστρια της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κοινοβουλευτικού Έργου της ΕΠΕΚΕ, αλλά και ως Τομεάρχης Εσωτερικών. Αυτές είναι οι μέχρι τώρα αποφάσεις μου. Και επίσης ότι παραμένω ως βουλευτής Βοιωτίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έλεγα με έναν ρόλο της συνεργαζόμενης προς το παρόν. Αυτό σημαίνει ότι είμαι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, με την έννοια ότι όλα αυτά ήταν πολύ πυκνά που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα και είμαι σε βαθιά περίσκεψη για τις επόμενες κινήσεις» σημείωσε η κα Πούλου.

«Δεν θα έπρεπε να στερήσω εγώ από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ο ελληνικός λαός με την ψήφο του είχε αναθέσει. Όμως, δεν κρύβω ότι ο προβληματισμός μου είναι ότι έχουν συμβεί πράγματα τα οποία έχουν ανατρέψει τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ του 2023 και βεβαίως και του 2019. Άρα, θα πρέπει να μετρήσω τις απόψεις στο εκλογικό σώμα δηλαδή, να δω ποιες είναι οι δικές τους απόψεις και το τι πρέπει να κάνω. Αλήθεια είναι ότι πλέον δεν εκφράζομαι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τα όλα όσα έγιναν και όλο αυτό το δίμηνο, αλλά και κυρίως στο συνέδριο» πρόσθεσε.

«Νομίζω όμως ότι δεν θα σταματήσει εδώ. Δηλαδή δεν τίθεται το θέμα ότι σήμερα πλέον τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα ανεξαρτητοποιηθούν. Νομίζω ότι αυτό θα το ζήσουμε και τις επόμενες ημέρες. Θα είναι και άλλοι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που σκέφτονται να αποχωρήσουν, να ανεξαρτητοποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πόσο θα ενταχθούν σε μία κοινοβουλευτική ομάδα του νέου σχήματος του Στέφανο Κασελάκι αυτό δεν το γνωρίζω» τόνισε η κα Πούλου.

Η ίδια είπε ότι δεν μπορεί προσωπικά να νομιμοποιήσει όλα αυτά που συνέβησαν αυτό το διάστημα. «Πέρα από τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη, ο αποκλεισμός ολόκληρων περιοχών, ολόκληρων οργανώσεων, μελών, συνέδρων και των συνέδρων έξω από το συνέδριο. Αυτό για μένα είναι το αποκορύφωμα, το γεγονός που με κάνει να φεύγω από το ΣΥΡΙΖΑ και πραγματικά δεν στέκομαι στο ότι εγώ δεν είχα κάρτα διαπίστευσης. Προτιμώ σε τελευταία ανάλυση να είμαι έξω, με τον κόσμο, παρά μέσα σε μία αίθουσα VIP», σημείωσε.

Σχετικά με το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη υπογράμμισε ότι «Αυτό που έχω μέσα μου δεν μπορεί να το ξεδιαλύνει ο Στέφανος Κασελάκης, με την έννοια ότι μετά από μια πορεία δεκαετιών στο χώρο είναι να ξεκαθαρίσω εγώ τη σχέση μου με το χώρο. Τώρα η ανάγκη για το καινούργιο, αν με ρωτήσετε θα σας πω ναι. Υπάρχει ανάγκη για καινούργια πράγματα, για καινούργια σχήματα με νέες ιδέες. Και βέβαια όταν αυτά θα εκφραστούν, εδώ είμαι να αποφασίσω κι εγώ, να σκεφτώ και να αποφασίσω για το τι θα κάνω».

Π. Πολάκης προς βουλευτές: Ξανασκεφτείτε το για την ανεξαρτητοποίηση, το κόμμα Κασσελάκη δεν έχει μέλλον

Για ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο ο Παύλος Πολάκης, μιλώντας, το πρωί της Δευτέρας (11/11), στο OPEN, απευθύνοντας έκκληση στους βουλευτές που σκέφτονται να ανεξαρτητοποιηθούν, να το ξανασκεφτούν, «καθώς σε ένα κόμμα από τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έχουν μέλλον».

«Μας δούλεψε ψιλό γαζί ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο κόσμος δεν αντέχει τη διάσπαση, γι’ αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.

Ο βουλευτής Χανίων επέμεινε, επίσης, στις καταγγελίες του περί ψευδούς πόθεν έσχες από τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας «δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ένας που έχει εταιρείες στα νησιά Μάρσαλ», επιμένοντας στην εκτίμησή του ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες καθώς έχει δικαστικές επιθέσεις στην Αμερική.

Ερωτηθείς γιατί δεν έλεγξε ο ίδιος τον Στέφανο Κασσελάκη πριν να γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πολάκης επανέλαβε ότι αυτό έγινε επειδή εμπιστεύτηκε τον άνθρωπο που του τον συνέστησε, έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του, τον Μανώλη Καπνισάκη.

Όσον αφορά, δε, την επερχόμενη αποχώρηση της Θοδώρας Τζάκρη από τις κοινοβουλευτικές θέσεις που κατέχει με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πολάκης παραδέχθηκε πως κάτι τέτοιο «πράγματι δημιουργεί προβλήματα, αλλά τίποτα δεν είναι ανυπέρβλητο, τίποτε δεν είναι αδύνατο».

Ο βουλευτής Χανίων άφησε, τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει έδαφος συζήτησης και με στελέχη της Νέας Αριστεράς.

Ο «χορός» των αποχωρήσεων

Ως θυελλώδες χαρακτηρίστηκε το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που έλαβε χώρα το σαββατοκύριακο και είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των τεσσάρων βουλευτών, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον Στέφανο Κασσελάκη και στους βουλευτές που πρόσκεινται σε αυτόν.

Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 31 βουλευτές, όσους και το ΠΑΣΟΚ και πλέον η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρέμεται από μια κλωστή.

Ο πρώτος από τους βουλευτές που άνοιξε τον χορό των αποχωρήσεων ήταν ο Πέτρος Παππάς, ο οποίος έστειλε επιστολή ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής το Σάββατο (09/11). Το απόγευμα της Κυριακής (10/11), επιστολή ανεξαρτητοποίησης στον Κώστα Τασούλα έστειλαν οι υπόλοιποι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να ανεξαρτητοποιηθούν, δηλαδή η Ραλλία Χριστίδου, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης και η Κυριακή Μάλαμα.

Οι επιστολές ανεξαρτητοποίησης των τεσσάρων αναμένεται να διαβαστούν σήμερα από την έδρα. Έτσι, μετά τη νέα διάσπαση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται σε ισοψηφία βουλευτών με το ΠΑΣΟΚ. Παρά το 31-31 ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο η θέση θα χαθεί αν αποχωρήσει ένας ακόμη βουλευτής.

Η Τζάκρη και οι υπόλοιποι βουλευτές

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία εκτιμάται ότι σήμερα Δευτέρα (11/11) θα ανακοινώσει τις προθέσεις της. Αν δηλαδή θα προχωρήσει σε ανεξαρτητοποίηση, δίνοντας τη χαριστική βολή στον ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα παραμείνει στην Κουμουνδούρου, κάνοντας λευκή απεργία.

Άγνωστες παραμένουν και οι προθέσεις των βουλευτών που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη. Η Κουμουνδούρου αναμένει να δει τι θα πράξουν τελικά οι Γιώργος Γαβρήλος, Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώτα Πούλου. Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο πως για αρχή θα παραιτηθούν από τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί.

Όλο το Σαββατοκύριακο το βλέμμα της Κουμουνδούρου είχε στραφεί και προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρώντας να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις μια σειράς από βουλευτές. Τρεις ακόμη βουλευτές που έχουν κατά καιρούς στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη, έντονα μάλιστα, είναι οι Ευάγγελος Αποστολάκης, Έλενα Ακρίτα και Νίνα Κασσιμάτη. Ωστόσο, η περίπτωση των δύο πρώτων είναι διαφορετική από των υπολοίπων καθώς είναι βουλευτές επικρατείας, δεν ήταν με σταυρό, αλλά προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, Έτσι, τυχόν αποχώρησή τους θα προκαλούσε ιδιαίτερες αντιδράσεις από την Κουμουνδρούρου.

Σε ό,τι αφορά τη Νίνα Κασσιμάτη, η οποία ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί για τις αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μένει να φανεί τι θα πράξει και ποια οδό θα ακολουθήσει, καθώς έχει στηρίξει ανοιχτά και σε πολλές περιπτώσεις τον Στέφανο Κασσελάκη. Υπενθυμίζεται όμως ότι, είχε τοποθετηθεί πρόσφατα Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά το plan b, μετά την αποχώρηση Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ηγετικά στελέχη κοιτούν και προς την ομάδα των ανεξάρτητων, που πλέον αριθμεί 18 άτομα. Μπορεί στην πλειοψηφία τους να προέρχονται από κόμματα που δεν έχουν καμία ιδεολογική συνάφεια με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, ανάμεσά τους υπάρχουν και τρία άτομα που η Κουμουνδούρου έχει στο ραντάρ της. Πρόκειται για τους δύο αποχωρήσαντες βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας και την Αθηνά Λινού.

Όμως, ακόμα και εδώ, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ειδικά στην περίπτωση της Αθηνάς Λινού, μία πιθανή επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ θα σκόνταφτε στην κόντρα με τον Παύλο Πολάκη, η οποία ήταν και η αφορμή για τη διαγραφή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments