Διεθνή

Δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα ανακοίνωσε η Κίνα – Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα ανακοίνωσε η Κίνα – Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Δασμούς 34% σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα ανακοίνωσε η Κίνα – Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr στην Google
Το Πεκίνο ανακοίνωσε επίσης ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων γαιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με ισχύ από τις 4 Απριλίου. Πρόκειται για υλικά που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα τσιπ υπολογιστών και οι μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε την Παρασκευή (4/4) ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς 34% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται από τις ΗΠΑ από τις 10 Απριλίου, στον απόηχο των δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε επίσης ελέγχους στις εξαγωγές σπάνιων γαιών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με ισχύ από τις 4 Απριλίου. Πρόκειται για υλικά που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα τσιπ υπολογιστών και οι μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

«Η Κίνα προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακυρώσουν αμέσως τα μονομερή δασμολογικά μέτρα και να επιλύσουν τις εμπορικές διαφορές μέσω διαβουλεύσεων με ισότιμο, σεβασμό και αμοιβαίο όφελος», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας σύμφωνα με το Xinhua.

Το υπουργείο επέκρινε περαιτέρω την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει 34% πρόσθετες αμοιβαίες εισφορές στην Κίνα – ανεβάζοντας τους συνολικούς δασμούς των ΗΠΑ κατά της χώρας στο 54% – ως «ασύμβατη με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες» και «σοβαρά» υπονομευτική για τα κινεζικά συμφέροντα, καθώς και ως απειλή για την «παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού».

Την ίδια ώρα πολύ μεγάλες απώλειες σημειώνονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης DAX υποχωρούσε στις 14:54 ώρα Ελλάδας 4,78%, ο FTSE 3,81%, ο CAC 4,27% και ο FTSE MIB 7,19%. Στο κόκκινο και το Χρηματιστήριο Αθηνών με πτώση 5,89%

Οι τιμές του πετρελαίου, που είχαν ήδη κατακρημνιστεί από τις ανακοινώσεις του Τραμπ για τους δασμούς, σημείωσαν πτώση άνω του 5% μετά την απάντηση της Κίνας.

Ο Τραμπ λέει ότι το σχέδιο δασμών «πηγαίνει πολύ καλά»

Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι η εφαρμογή των δασμών του πηγαίνει «πολύ καλά» και η οικονομία πρόκειται να «εκτοξευθεί» ενώ η αναταραχή συνεχίζεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές διεθνώς. Οι σαρωτικοί δασμοί που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προκάλεσαν βουτιά στα χρηματιστήρια της Nέας Υόρκης, Ασίας και Ευρώπης υπό τον φόβο της μείωσης της ανάπτυξης και των εμπορικών συναλλαγών σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο