Ελλάδα

Άκαρπη η συνάντηση Σκουρλέτη με την ΠΟΕ ΟΤΑ – Παραμένουν στους δρόμους τα σκουπίδια

Άκαρπη η συνάντηση Σκουρλέτη με την ΠΟΕ ΟΤΑ – Παραμένουν στους δρόμους τα σκουπίδια
Συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε ο Πάνος Σκουρλέτης στο υπουργείο Εσωτερικών, κατά την οποία τους παρουσίασε τη νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί τη Δευτέρα, για τους συμβασιούχους.

Δίχως ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα των συμβασιούχων στη καθαριότητα ολοκληρώθηκε η συνάντηση, την ώρα που η κατάσταση είναι ανυπόφορη στους δρόμους, εξαιτίας των λόφων από τα σκουπίδια, που συνδυαστικά με τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ σχολίασε ότι η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης έχει μεγάλη απόσταση από αυτά που ζητά η Ομοσπονδία και συμπλήρωσε πως πλέον το ζήτημα θα το αναλάβουν οι νομικοί σύμβουλοι και η εκτελεστική επιτροπή που θα πάρει τις αποφάσεις.

«Η νομοθετική ρύθμιση απέχει πάρα πολύ από αυτά που λέμε σαν Ομοσπονδία. Έχουμε την υποχρέωση να τη δούμε με τους νομικούς συμβούλους μας και να πάρουμε αποφάσεις ως εκτελεστική επιτροπή για να απαντήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας.

«Οι νέες συμβάσεις που δίνονται δεν καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους. Η Ομοσπονδία έχει πει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν αορίστου χρόνου. Καταλαβαίνουμε την κοινωνία, η κοινωνία καταλαβαίνει ότι έχουμε δίκιο», πρόσθεσε και σε ερώτηση για το αν θα βγουν τα απορριμματοφόρα στους δρόμους, ξεκαθάρισε:

«Δεν θα βγει κανένας πριν καταλήξει η ομοσπονδία, πρόκειται για 10.000 ανθρώπινες ψυχές», ενώ πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση σε αυτή τη διαδικασία προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι στους δημάρχους και να φανεί ότι αυτοί απολύουν τους ανθρώπους».

Συνάντηση με ΚΕΔΕ

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη αποφασίστηκε να συναντηθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Η συνάντηση έγινε όπως ορίστηκε στις 2 μμ και παραδόθηκε στο Πρόεδρο της ΚΕΔΕ το σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης, το οποίο θα κατατεθεί την Δευτέρα στη Βουλή.

Ο Γιώργος Πατούλης, ζήτησε χρόνο για να μελετήσει με τους νομικούς της ΚΕΔΕ τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ενώ επανέλαβε την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας των συμβασιούχων και απαλλαγής των πόλεων από τους τόνους σκουπιδιών και χαιρέτισε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή.

Οπως είπε συγκεκριμένα «μας κατατέθηκε το σχέδιο της τροπολογίας, εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας καθώς υπάρχουν αδιευκρίνιστα σημεία – Σε κάθε περίπτωση αυτά θα εξεταστούν, τόσο από το νομικό μας τμήμα, όσο και κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. που συγκαλούμε την ερχόμενη Δευτέρα».

Επιφυλάξεις

Τις επιφυλάξεις της σε συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου Τροπολογίας που έχει καταρτήσει το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά στις συμβάσεις εργασίας στις υπηρεσίες καθαριότητας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο Υπουργείο με το Γ. Σκουρλέτη.

Όπως επισήμανε «η κυβέρνηση οφείλει να βρει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε με δική της ευθύνη και υπαιτιότητα. Από τη συζήτηση που έγινε διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ορισμένα ‘’αγκάθια’’, τα οποία θα μελετήσει το νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ και στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 11:30 το πρωί της Δευτέρας θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις σχετικά με το επίμαχο κείμενο της τοπολογίας».

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου βαθμού είναι να μονιμοποιηθούν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι συμβασιούχοι, ενώ για το καλό των πολιτών μας είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε καθαρές τις πόλεις μας».

Έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ τη Δευτέρα

Να σημειωθεί ότι μοναδικό θέμα συζήτησης της Έκτακτης Συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει της Δευτέρα 26 Ιουνίου στις 11:30 το πρωί στα γραφεία της ΚΕΔΕ (Ακαδημίας & Γεναδίου 8, 3ος όροφος) θα είναι “Οι εξελίξεις στο ζήτημα των συμβασιούχων μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από το ΥΠ.ΕΣ.».

SOS από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία δημιουργούν οι τόνοι σκουπιδιών που παραμένουν στους δρόμους των πόλεων σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, που αναμένεται να ανέβουν κι άλλο τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει:

• Η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών.

• Η εκτεταμένη παραμονή σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

• Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών, ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

• Παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων. Σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή/και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος ή μόλυνσης τροφών ή νερού.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τα κατωτέρω μέτρα πρόληψης:

1. Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων. Εάν αυτή δεν είναι εφικτή συστήνονται:

• Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.

• Συνιστάται οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.

• Επιπρόσθετα συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.

2. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά στην επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.

3. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments