Πάτρα: Κλιμάκιο από την Αθήνα καταγράφει τις ποσότητες αμιάντου στο παλιό λιμάνι (vid) | Pagenews.gr
Pagenews Team 5 Αυγούστου 2017, 13:14

Με την συνδρομή ειδικού μηχανήματος μέτρησης των επιπέδων του αμιάντου, κλιμάκιο επιστημόνων από την Αθήνα βρίσκεται στο παλιό λιμάνι της Πάτρας και καταγράφει το ποσοστά που διοχετεύθηκαν από το καρκινογόνο υλικό στην ατμόσφαιρα, μετά την κατάρρευση του κτηρίου, η στέγη του οποίου είχε κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από αμιάντο.

Μεγάλη ανησυχία στην ιατρική και όχι μόνο κοινότητα της Πάτρας, καθώς μετά την κατάρρευση του παλιού κτιρίου στην Πάτρα που οδήγησε στο θάνατο έναν νεαρό πρόσφυγα και έχει δύο ακόμα τραυματίες, ένα μεγάλο λευκό σύννεφο σκόνης κάλυψε την γύρω περιοχή.

Το κτίριο εμπεριείχε αμίαντο, ένα υλικό άκρως επικίνδυνο για την υγεία.Τα προϊόντα αμιάντου είναι επικίνδυνα όταν υπόκεινται σε ρωγμές ή σπάζουν, διότι τότε απελευθερώνουν μόρια επικίνδυνης σκόνης στον αέρα.

Τα μόρια σκόνης του αμίαντου είναι επιμήκη και όταν εισπνέονται «σχίζουν» τους ιστούς των πνευμόνων όπου εγκαθίστανται και μπορεί να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της μεγάλης τους ανθεκτικότητας, χωρίς να μπορούν να απομακρυνθούν.

Σε ανακοίνωση του ο καρδιολόγος και πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας Ανδρέας Μαζαράκης αναφέρει σχετικά με την κατάρρευση του κτιρίου στο λιμάνι της Πάτρας:

«Είναι γνωστό σε όλους ότι ο αμίαντος προκαλεί αμιάντωση, καρκίνο του πνεύμονα,του λάρυγγα,του στομάχου και του εντέρου. Στις ευνομούμενες χώρες έχουν φροντίσει να απομακρύνουν με ειδική διαδικασία τις πλάκες αμιάντου και να αντικατασταθεί από άλλα σύγχρονα και ακίνδυνα υλικά. Εν συντομία η διαδικασία αυτή προβλέπει να απομονωθεί η περιοχή και ειδικά συνεργεία με ειδικές στολές-προσομοιάζουν με τις στολές των αστροναυτών-να το απομακρύνουν σε ειδικούς χώρους ταφής,που από ότι γνωρίζω η χώρα μας δε διαθέτει. Κι αυτό γίνεται γιατί εάν συμβεί έκτακτο γεγονός όπως σεισμός ή κατάρρευση θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα Ν ιμάτια του αμιάντου που είναι αόρατα λόγω των πολύ μικρών διαστάσεων και βοηθούντος και του ανέμου να διασπαρθούν και να εισπνευσθούν από τους πολίτες με οδυνηρές συνέπειες ιδιαίτερα για τους καπνιστές. Εννοείται ότι οι βλαπτικές αυτές επιδράσεις χρειάζονται χρόνια.

Εν προκειμένου είχαμε διάρρηξη υλικού σηκώθηκε σκόνη κάτι που είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. Πρόβλημα θα υπάρξει και με την αποκομιδή των μπαζών. Έχουμε ήδη ένα ιδιαίτερα τραγικό γεγονός με το θάνατο ενός αθώου μετανάστη. Θα αποδοθούν κάποτε ευθύνες σ’αυτή την χώρα; Ο Θεός να βάλει το χέρι του».

Κίνδυνος στην ατμόσφαιρα

Όπως αναφέρει το tempo24.news, πολλοί πολίτες που έσπευσαν στο σημείο να δουν τι συμβαίνει έχουν ήδη εκτεθεί στον αμίαντο που υπήρχε ή υπάρχει ακόμα και στις ελάχιστες ποσότητες στον αέρα που αναπνέουν και ζητούν να μάθουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Οι επιστήμονες πάντως εφιστούν την προσοχή και πολλοί είναι αυτοί που ζητούν να γίνουν και έλεγχοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες στην ατμόσφαιρα, καθώς η σκόνη δεν έχει κατακάτσει ακόμα.

Το τραγικό συμβάν θα μπορούσε μάλιστα να είχε αποφευχθεί αν οι αρμόδιες αρχές είχαν λάβει υπόψιν τους εδώ και δύο χρόνια τις καταγγελίες που είχαν γίνει για το κτίριο το οποίο είχε «χτυπηθεί» από τον σεισμό του 2008 με αποτέλεσμα να κριθεί επικίνδυνο. Μάλιστα από το 2015 το υπόστεγο είχε πάρει κλίση και είχε χαρακτηριστεί ετοιμόρροπο.

Ο δήμος Πατρέων είχε ζητήσει την κατεδάφιση του κτιρίου

Από την πλευρά του ο δήμος Πατρέων είχε δώσει μεγάλη μάχη προκειμένου να κατεδαφιστεί το ετοιμόρροπο κτίριο, καθώς η Αρχαιολογική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων είχε προσφύγει στο ΚΑΣ και ζητούσε να χαρακτηριστεί διατηρητέο το ετοιμόρροπο κτίριο στο λιμάνι. Τελικά ο δήμος Πατρέων κατάφερε να πείσει το ΚΑΣ ότι το κτίριο δεν έχει καμία ιστορική αξία, ενώ τόνιζε ότι η σκεπή ήταν από αμίαντο που είναι άκρως επικίνδυνος.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος εξέφρασε την οδύνη του για τον χαμό του 25χρονου Αλγερινού ο οποίος κατά πληροφορίες βρέθηκε στο κτίριο προκειμένου να φορτίσει το κινητό του όταν σημειώθηκε η κατάρρευση.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του ο δήμος επισήμανε τις προσπάθειες που κατέβαλε έτσι ώστε το επικίνδυνο κτίριο να κατεδαφιστεί. Το αίτημα τελικά έγινε δεκτό από το υπουργείο Οικονομικών στις 8 Απριλίου του 2016 με υπεύθυνο για την κατεδάφιση τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών.

«Η Δημοτική Αρχή και με πρόσφατό έγγραφό της ζήτησε από το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Κεντρικό Λιμεναρχείο να εκκενώσουν τα κτίρια των πρώην υπηρεσιών του Λιμένα Πατρών και του Τελωνείου. Παράλληλα ζητούμε την επίσπευση όλων διαδικασιών για να ολοκληρωθεί άμεσα η οριστική παραχώρηση των συμφωνημένων χερσαίων χώρων κτιρίων και εγκαταστάσεων.

TAGS: