Αυτοδιοίκηση

Εγκαινιάστηκε ο αγωγός ύδρευσης των παραλίμνιων οικισμών της λίμνης Πλαστήρα

Εγκαινιάστηκε ο αγωγός ύδρευσης των παραλίμνιων οικισμών της λίμνης Πλαστήρα
Η υδροδότηση των παραλίμνιων οικισμών της Λίμνης Πλαστήρα, αποτελούσε ένα χρόνιο πρόβλημα για τους κατοίκους της περιοχής, που είναι ο ισχυρότερος τουριστικός πόλος του νομού Καρδίτσας.

Τελέστηκαν στις εγκαταστάσεις στα Καλύβια Πεζούλας, τα εγκαίνια του έργου υδροδότησης των παραλίμνιων οικισμών της Λίμνης Πλαστήρα, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.

Η υδροδότηση των παραλίμνιων οικισμών της Λίμνης Πλαστήρα, αποτελούσε ένα χρόνιο πρόβλημα για τους κατοίκους της περιοχής, που είναι ο ισχυρότερος τουριστικός πόλος του νομού Καρδίτσας.

Με την ολοκλήρωση του έργου έχει λυθεί το πρόβλημα των οικισμών Νεοχωρίου, Νεράιδας, Καλυβίων Πεζούλας και Πεζούλας για τα επόμενα 40 χρόνια και αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών στους παραθεριστές που επισκέπτονται την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Η υλοποίηση του έργου έγινε σε δύο φάσεις:

Η 1η φάση υλοποιήθηκε από τον πρώην Δήμο Νεβρόπολης Αγράφων με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Θησέας και περιελάμβανε την κατασκευή του Διυλιστηρίου δυναμικότητας 100 κυβ.μ/ώρα, της πλωτής εξέδρα και του αγωγού υδροληψίας.

Η 2η φάση υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει προγραμματικής σύμβασης με το δήμο Λίμνης Πλαστήρα. Περιελάμβανε την κατασκευή των δεξαμενών του δικτύου των αγωγών καθώς και την αποκατάσταση των φθορών που είχαν παρατηρηθεί στην αρχική εγκατάσταση, λόγω μη λειτουργίας της. Έχουν κατασκευασθεί δύο σύγχρονες δεξαμενές αποθήκευσης στις θέσεις Άγιος Παντελεήμονας & Προφ. Ηλίας Νεράιδας, συνολικής χωρητικότητας 700 κυβ.μ. νερού καθώς και ένα εκτεταμένο εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης που συνδέει τις νέες δεξαμενές με το διυλιστήριο – μέσω αντλιών – αλλά και με τις υπάρχουσες δεξαμενές των οικισμών, συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων από σωλήνες πολυαιθυλενίου και ελατού χυτοσίδηρου.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΑΥΜΑΤΑ

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Σε μια δύσκολη εποχή πετύχαμε με τη συνεργασία ένα μικρό θαύμα. Να ολοκληρώσουμε ένα απολύτως απαραίτητο έργο για την περιοχή. Όπως θα ολοκληρώσουμε και την ύδρευση του Μπελοκομύτη, έργο για το οποίο δεσμευόμαστε ότι θα το χρηματοδοτήσουμε από το ΠΔΕ της Περιφέρειας. Θέλω επίσης να αναφερθώ σε ένα ακόμη μεγάλο έργο που αφορά ευρύτερα όλη τη Δυτική Θεσσαλία. Πρόκειται για το δρόμο Μουζάκι – Λίμνη Πλαστήρα. Ως αιρετή Περιφέρεια ολοκληρώσαμε τη μελέτη και πλέον αναζητούμε πηγή χρηματοδότησης. Δυστυχώς επειδή δεν εφάπτεται με κάποιο διευρωπαϊκό δίκτυο δεν μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο αναζητούμε λύση να το χρηματοδοτήσουμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας. Θέλω να τονίσω πως λειτουργούμε σε ένα περιβάλλον πολύ δύσκολο λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας. Αρκεί να τονίσω πως στη δεύτερη μας θητεία τους πρώτους 11 μήνες δεν μπορούσαμε καν να δημοπρατήσουμε έργα και τους άλλους 8 δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε. Ωστόσο είμαστε εδώ παράγουμε σημαντικό έργο προς όφελος των πολιτών μας και έτσι θα συνεχίσουμε».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Δημήτρης Τσιαντής έκανε μια ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες που έγιναν από προηγούμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές Αρχές για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου, οι οποίες όπως είπε στέφθηκαν με επιτυχία χάρη στην στενή διαχρονικά συνεργασία όλων των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και Διοικήσεων.

«Σήμερα ο Δήμος μας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας εγκαινιάζουν ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που ενισχύει ισχυρά τις βασικές υποδομές τις περιοχές μας και δει την ύδρευση. Κατά την εκτίμησή μας, το τελικό αποτέλεσμα, η οριστική παροχέτευση πόσιμου νερού στο Νεοχώρι (7/8/2017) στην Πεζούλα, τα Καλύβια Πεζούλας και τη Νεράιδα (το πιο τουριστικό κομμάτι του Δήμου μας) αποτελεί την «αποθέωση» της συλλογικής ευθύνης και των δύο βαθμών Τοπικής Αυτ/σης, αλλά και την συνεργατικότητα πολλών Δημοτικών και Περ/κών Αρχών. Αποτελεί κατά την αποψή μου, παράδειγμα προς μίμηση, για το πώς πρέπει να λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση συλλογικά, αποφασιστικά, συστηματικά, ώστε να παράγει αποτελέσματα προς όφελος, του πολίτη, προς όφελος των Τοπικών Κοινωνιών και εδώ σε εμάς αυτό έγινε στον απόλυτο βαθμό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιαντής.

ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ

Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος, ενώ παρέστησαν, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας κ. Γιώργος Μάττας, ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Λάμπρος Τσιβόλας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων, πρώην αυτοδιοικητικοί της περιοχής, ο επικεφαλής της Δ/νσης Τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας κ. Δημήτρης Κουτρομάνος, η Διοικητής του Α.Τ. Δήμου Λίμνης Πλαστήρα κ. Στάθη, άλλοι εκπρόσωποι φορέων και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments