Πολιτισμός

Ισραήλ: Ανακάλυψαν μωσαϊκό 1.800 ετών (pics & vid)

Ισραήλ: Ανακάλυψαν μωσαϊκό 1.800 ετών (pics & vid)
Οι ανασκαφές στο Εθνικό Πάρκο της Καισάρειας, στο Ισραήλ, έφεραν στο φως ρωμαϊκό ψηφιδωτό με αρχαιοελληνική επιγραφή που χρονολογείται από τον 2ο έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. αλλά και ένα αρχαίο εμπορικό κέντρο.

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν αρχαιολόγοι από το Ισραήλ. Οι ανασκαφές τους στο Εθνικό Πάρκο της Καισάρειας έφεραν στο φως ρωμαϊκο ψηφιδωτό με αρχαιοελληνική επιγραφή που χρονολογείται από τον 2ο έως τον 3ο αιώνα μ.Χ. αλλά και ένα αρχαίο εμπορικό κέντρο.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο συντήρησης και ανακατασκευής που πραγματοποιήθηκε ποτέ στο Ισραήλ με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 28.500.000 δολάρια.

Το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε κατά την ανασκαφή κτιρίου από τη βυζαντινή περίοδο – περίπου 300 χρόνια νεώτερης ηλικίας – στην παραλιακή πόλη της Καισάρειας.

«Η έκπληξη ήταν ότι βρήκαμε δύο όμορφα μνημεία από τις ένδοξες ημέρες της Καισάρειας», δήλωσε στο Reuters ο κ. Peter Gendelman, συν-διευθυντής ανασκαφής για την Αρχή Ισραηλινών Αρχαιοτήτων, για το κτίριο και το μωσαϊκό.

Η Καισάρεια ήταν μια ζωντανή ρωμαϊκή μητρόπολη, που χτίστηκε προς τιμήν του αυτοκράτορα Αυγούστου Καίσαρα από το βασιλιά Ηρώδη, ο οποίος κυβέρνησε την Ιουδαία από το 37 π.Χ. μέχρι το θάνατό του το 4 π.Χ.

Το τμήμα του μωσαϊκού που βρέθηκε ήταν 3,5 μέτρα και απεικονίζει τρεις άνδρες με ρόμπα, καθώς και γεωμετρικά σχέδια και επιγραφή στην ελληνική γλώσσα, η οποία είναι κατεστραμμένη.

Αν το ψηφιδωτό κοσμούσε κάποιο αρχοντικό, οι αριθμοί θα μπορούσαν να ήταν οι ιδιοκτήτες ή αν ήταν δημόσιο κτίριο, μπορεί να ήταν οι δωρητές του ψηφιδωτού ή τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, είπε ο Gendelman.

Το μωσαϊκό είχε περίπου 12.000 πέτρες ανά τετραγωνικό μέτρο, δήλωσαν οι υπεύθυνοι. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments