Αυτοδιοίκηση

Περιφέρεια Αττικής: “Πράσινο φως” για γεωλογική έρευνα στην Μάνδρα

Περιφέρεια Αττικής: “Πράσινο φως” για γεωλογική έρευνα στην Μάνδρα
Η έρευνα θα γίνει με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής.

Ολοκληρωμένη γεωλογική έρευνα για την ανάσχεση του πλημμυρικού κινδύνου στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), σε συνεργασία και με χρηματοδότηση (41.800 ευρώ) από την Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν έγκρισης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σκοπός της έρευνας είναι η συνολική αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, της ποίας «ο κύριος οικιστικός ιστός της Μάνδρας αναπτύσσεται στη συμβολή ρεμάτων», προκειμένου να ληφθούν τα απαιτούμενα προληπτικά μέτρα περιορισμού των πλημμυρικών φαινομένων, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου στην εισήγηση του. Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματά της θα αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια για τον ορθολογικό σχεδιασμό και την αναβάθμιση των υποδομών, με τελικό στόχο την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Σημείωσε ότι βάση της πρώτης αξιολόγησης των ειδικών επιστημόνων του ΙΓΜΕ αμέσως μετά το πλημμυρικό φαινόμενο στη Μάνδρα διαπιστώθηκε ότι κύρια αίτια ήταν η υψηλής έντασης βροχόπτωση, οι φυσικοί παράγοντες της περιοχής (μορφολογία, γεωλογική δομή, βλάστηση) και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις καθώς ο οικιστικός ιστός της αναπτύσσεται επάνω σε ρέματα. Μετά από την έντονη βροχόπτωση που εκδηλώθηκε εστιασμένα στην ορεινή ζώνη του όρους Πατέρα, επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης, «τα ρέματα αυτά τροφοδοτήθηκαν από μεγάλους όγκους νερού, που συμπαρέσυραν υλικά διάβρωσης και κατέκλυσαν σε μικρό χρονικό διάστημα την πόλη της Μάνδρας».

Στις απορίες που εκφράστηκαν κατά τη συνεδρίαση, σχετικά με το ζητούμενο της έρευνας, απαντήσεις έδωσαν παριστάμενοι επιστήμονες του ΙΓΜΕ διευκρινίζοντας ότι θα μελετήσουν και θα συγκρίνουν το έδαφος στα ανάντη (ορεινά) πριν και μετά την πλημμύρα, με στόχο να διαγνωσθούν επακριβώς τα μορφολογικά – εδαφολογικά χαρακτηριστικά και να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένα μέτρα στα σημεία αυτά ώστε σε ανάλογη περίπτωση να αποφευχθούν οι συνέπειες από τα φερτά υλικά στα κατάντη.

Επίσης θα χαρτογραφηθούν οι λεκάνες απορροής και τα ρέματα με τις αλλαγές στο ανάγλυφο. Οπωσδήποτε, τόνισαν, «απαιτείται και θα υπάρξει ολοκληρωμένη έρευνα για την ορθή διαχείριση των ανάντη, με προτάσεις ανάσχεσης των ροών, χωρίς την οποία, οτιδήποτε έργο πραγματοποιηθεί στα κατάντη δεν θα αναιρέσει την επικινδυνότητα επανάληψης του φαινομένου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments