Πολιτική

Ντοκουμέντο από το μίνι διπλωματικό επεισόδιο Γιάννη Αμανατίδη – Ταγίπ Ερντογάν (vid)

Ντοκουμέντο από το μίνι διπλωματικό επεισόδιο Γιάννη Αμανατίδη – Ταγίπ Ερντογάν (vid)
Βίντεο - ντοκουμέντο από το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε χθες στο προαύλιο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή, μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στο μειονοτικό σχολείο που ήταν στην Κομοτηνή ζήτησε ένα μικρόφωνο να μιλήσει στον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος, και όχι μόνο σε μαθητές στην αίθουσα διδασκαλίας όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

«Υπάρχει ένα σύστημα ήχου; Υπάρχει πρόβλημα;», ρωτάει ο Ερντογάν.nn«Κύριε πρόεδρε είναι αυτό που είχαμε συμφωνήσει και για λόγους ασφαλείας. Αν θέλετε να κάνετε χαιρετισμό μπορείτε από τα μικρόφωνα του σχολείου που υπάρχουν μέσα. Σας περιμένουν στις αίθουσες δυο τμήματα παιδιών για να μιλήσετε στα παιδιά που κάνουν μάθημα», του είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης.

Ο Ερντογάν επιμένει και ζητά να μεταφερθεί το μικρόφωνο έξω, προκειμένου να μιλήσει στον κόσμο: «Δεν μπορεί να πάρει το μικρόφωνο από μέσα και να μιλήσει εδώ;» ρωτάει η διερμηνέας.

«Δεν ξέρω αν είναι εύκολο αυτό», απαντά ο κ. Αμανατίδης και λέει: «Απλώς θα με αφήσετε κι εμένα να πω δυο λόγια μετά από εσάς».

Δείτε το βίντεο:

Είχε διαψεύσει το συμβάν η κυβέρνηση

Λίγη ώρα αργότερα μετά το συμβάν, της Παρασκευής, κυβερνητικος αξιωματουχος το διέψευσε τ λέγοντας πως «κανένα διπλωματικό ζήτημα δεν υφίσταται στη Θράκη όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Καθημερινής, όλα πηγαίνουν βάσει του συμφωνηθέντος προγράμματος».

Κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν το βράδυ της Παρασκευής ότι δεν είναι προκλητικό να μιλήσει σε ένα σχολείο ο κ. Ερντογάν, καθώς στο παρελθόν Ελληνες πρωθυπουργοί έχουν μιλήσει σε σχολεία ομογενών.

Ο ΣΚΑΪ επικοινώνησε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος δήλωσε ότι «όλα πήγαν σύμφωνα με το πρόγραμμα», προσθέτοντας ότι «απλώς έγιναν και επιτόπιες συνεννοήσεις με τον κ. Ερντογάν». 

Υπενθυμίζεται πάντως πως στο επίσημο πρόγαρμμα της επίσκεψης Ερντογάν δεν αναφερόταν πουθενά πως θα πραγματοποιούσε ανοιχτή ομιλία στο μειονοτικό σχολείο. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ανέφερε:

12:10 Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan. 

13:30-15:00 Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion». 

16:00 Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Recep TayyipErdoğan και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Από το περιβάλλον της κυβέρνησης πάντως υποστηρίζουν πως υπήρχε μία συνεννόηση, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν αν ήταν γνωστό πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιούσε ανοιχτή ομιλία στο σχολείο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments