Οικονομία

Ελληνικές τράπεζες: Stress test ανακοινώνει η ΕΚΤ

Ελληνικές τράπεζες: Stress test ανακοινώνει η ΕΚΤ
Συγκρατημένα αισιόδοξες εμφανίζονται οι ελληνικές τράπεζες λίγο πριν τα κρίσιμα σενάρια για τα stress tests, που ανακοινώνει σήμερα η ΕΚΤ.

Τις παραδοχές των stress test στα οποία θα υποβληθούν οι ελληνικές τράπεζες τους επόμενους μήνες αναμένεται να γνωστοποιήσει σήμερα Τετάρτη η ΕΚΤ.

H μεθοδολογία θα είναι ενιαία για όλες τις τράπεζες πανευρωπαϊκά στη βάση του στατικού ισολογισμού 2017, με κρίσιμα για τις ελληνικές τράπεζες τα σενάρια για την πορεία του ΑΕΠ και των τιμών των ακινήτων για την τριετία 2018 – 2020.

Οι μακροοικονομικές παραδοχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι κρίσιμης σημασίας καθώς από το πόσο αυστηρές ή αισιόδοξες θα είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (ΑΕΠ, απασχόληση, τιμές ακινήτων) για την τριετία 2018-2020 θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του stress test.

Το τεστ αντοχής θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου έτσι ώστε να υπάρχει το περιθώριο διορθωτικών κινήσεων αν χρειαστεί πριν το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

Πάντως οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν στη διαδικασία με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα με δεδομένο ότι διαμορφώνεται ένα θετικό πλαίσιο από τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας μετά το 2015 όπου πραγματοποιήθηκε το τελευταίο stress test.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται μείζονος σημασίας η μείωση των κόκκινων δανείων και η ουσιαστική πρόοδος στην εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments