Συνεντεύξεις

Η Πένυ Ξενάκη αποκλειστικά στο www.pagenews.gr

Η Πένυ Ξενάκη αποκλειστικά στο www.pagenews.gr
Η Πένυ Ξενάκη στην αποκλειστική συνέντευξή της στο www.pagenews.gr δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «η γιαγιά μου, καλά να είναι εκεί που βρίσκεται, μου είχε πει μια φράση "παιδί μου μη λερώσεις ποτέ το χώμα που πατάς" αυτό προσπαθώ να το τηρώ με όποιο κόστος…».

Η Πένυ Ξενάκη έχει θαυμάσια φωνή και το ξέρει! Το βιογραφικό της δείχνει πως δεν έχει κάνει επαγγελματικές εκπτώσεις κάτι που προσωπικά το θαυμάζω απεριόριστα. Θα την απολαύσουμε απόψε στο «sou sou» – πρώην «Τσάι στη Σαχάρα», στα Ιλίσια μαζί με το Δημήτρη Κίκλη σε μια βραδιά pot-pourri με μοναδικά τραγούδια σε ένα ταξίδι στο χρόνο. 

Συνέντευξη στην Έπη Τρίμη

Πένυ έχεις ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό σ’ εμπειρίες και συνεργασίες μεταξύ των οποίων ο Μίμης Πλέσσας, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιώργος Χατζηνάσιος κι ο Αντώνης Καλογιάννης. Τι αισθάνεσαι όταν το μυαλό σου «τρέχει» σ’ αυτούς τους ανθρώπους που για μας αποτελούν την αφρόκρεμα της ελληνικής μουσικής και ιστορίας στο τραγούδι; 

Η αλήθεια είναι πως νιώθω πολύ τυχερή για όλες αυτές τις συνεργασίες, όλα αυτά τα χρόνια. Με τον Πλέσσα ξεκίνησα, με τον Σπανό έκανα τα πρώτα μου βήματα και για σειρά ετών, ακόμα και τώρα, εξακολουθώ να συνεργάζομαι και να μαθαίνω. Με όλους έχω μια σχέση ζωής, αγάπης, προσφοράς. Κάθε συνεργασία ήταν και είναι ευλογημένη προίκα στη ζωή μου. 

Την Παρασκευή στις 30 Μαρτίου πρόκειται μαζί με το Δημήτρη Κίκλη και τη συνοδεία του Γιώργου Τσοκάνη στο πιάνο να ερμηνεύσετε τραγούδια αγαπημένα σ’ όλους μας από την Ισπανία ως την Κύπρο κι από τη Γαλλία ως την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Ποιος από σας είχε την έμπνευση και γιατί επιλέξατε να εμφανιστείτε στο “sou sou” στα Ιλίσια;

Ήταν μια ιδέα εξαιρετική του Δημήτρη Κίκλη αυτό το ταξίδι στα τραγούδια της Μεσογείου! Τα τραγούδια μοναδικά και ο τρόπος που τα έχει ενορχηστρώσει ο μαέστρος μας Γιώργος Τσοκάνης είναι γοητευτικός! Όσο για τον χώρο γνωστός κι αγαπημένος (Τσάι στη Σαχάρα) ανανεωμένος πια ως Sou Sou και με αγαπημένους φίλους να τον διαχειρίζονται, ήταν ευχάριστα αποδεχτή η πρόσκληση για να κάνουμε την βραδιά μας!

Θα ερμηνεύσετε τραγούδια σπουδαίων καλλιτεχνών όπως της Edith Piaf, του Sergio Endrigo, της Dalida, της Φλέρυ Νταντωνάκη της Βίκυ Μοσχολιού, του Χατζιδάκι, του Θεοδωράκη, του Σπανού, του Πλέσσα και του Λοΐζου. Ποιο απ’ όλα τα τραγούδια που θα ακουστούν είναι το αγαπημένο σου και με τι κριτήρια επιλέξατε το εν λόγω πρόγραμμα; 

Μου βάζεις δύσκολα γιατί είναι διαμάντια όλα! Ενδεικτικά όμως θα σου πω το La Boheme που το λέει εξαιρετικά ο Δημήτρης , το Caruso που το λέμε ντουέτο και οι Μοίρες του Σταμάτη που δεν σταματάω να τις τραγουδώ!

Η μουσική τι θέση κατέχει στην καθημερινότητά σου; Σ’ έχεις πιάσει να τραγουδάς κάνοντας ντους, οδηγώντας ή κάνοντας μια άλλη δραστηριότητα; 

Δεν μπορώ να με φανταστώ χωρίς μουσική. Αλλά στο σπίτι πέρα από ασκήσεις φωνητικής, που απεχθάνονται πλήρως τα γατιά μου, και κάποιες πρόβες για να μάθω κάτι καινούργιο, όχι δεν το συνηθίζω να τραγουδώ.

Για ποια στοιχεία της προσωπικότητάς σου αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη;

Η γιαγιά μου, καλά να είναι εκεί που βρίσκεται, μου είχε πει μια φράση « Παιδί μου μη λερώσεις ποτέ το χώμα που πατάς» αυτό προσπαθώ να το τηρώ με όποιο κόστος….

Έχεις αισθανθεί κάποια περίοδο της ζωής σου κορεσμό από το τραγούδι ώστε να θελήσεις να κάνεις ένα μεγάλο διάλειμμα; 

Αχ τι μου λες τώρα!!! Αν και το τραγούδι είναι ίσως το ψυχοφάρμακο μου γιατί ανεβαίνοντας στη σκηνή «καθαρίζουν» όλα, θα ήθελα πολύ να ξεκουράζομαι κάποιες φορές. ‘Όμως η δουλειά μας έχει δυσκολέψει αφάνταστα ,τα μεροκάματα είναι πενιχρά και μου είναι δύσκολο να απέχω έστω και για λίγο. 

Η οικονομική κρίση βάλει πραγματικά το τραγούδι ή υπάρχουν άλλοι δρόμοι και διέξοδοι για όποιον δεν μπορεί να ζήσει και να βιοποριστεί χωρίς μουσική στη ζωή του; 

Όπως είπα και πριν έχουμε βασανιστεί όλοι από την κρίση, ειδικά η δουλειά μας έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση. Θα ήθελα πολύ να μην βιοπορίζομαι μόνο από το τραγούδι αλλά δυστυχώς δεν έχω άλλη επιλογή. Όμως χωρίς μουσική στη ζωή μας εμείς που ζούμε μέσα από αυτήν δεν θα ήταν ζωή….

Υπάρχουν ντίβες και ντίβοι στο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα ή πιστεύεις πως όταν τα φώτα της σκηνής σβήνουν όλοι οι άνθρωποι είμαστε απλοί και καθημερινοί; 

Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος έχει δικό του τρόπο λειτουργίας, δική του ψυχοσύνθεση. Άλλοι είναι απλοί και προσιτοί πάνω και κάτω από τη σκηνή, άλλοι όχι. Πάντως όταν τα φώτα σβήνουν πέφτει μοναξιά…..

Τι δίνει λάμψη στη ζωή σου; 

Οι φίλοι μου, η αγάπη που παίρνω και δίνω, τα ζωάκια μου, ένα βλέμμα όταν τραγουδώ και νιώθω πως κάτι έχω αγγίξει, οι ωραίες συνεργασίες….. 

Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σου επαγγελματικά; Θα κάνεις κάποια παύση για το Πάσχα;

Μεγάλη εβδομάδα θα είμαι στη Βιέννη για δύο συναυλίες με τον Georges Dimou και την Μαρία Κανελοπούλου. Μετά προγραμματιζόμαστε για συναυλίες μέσα στο καλοκαίρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το SouSou The Bar σε περιμένειΜενέλαος Τζαβέλλας: Στο θέατρο έμαθα να ακούω, να ξεπερνώ το «εγώ» μου και να περνώ στο «εμείς»Ο Σπύρος Μπιμπίλας άνοιξε το σπίτι του και την καρδιά του στο www.pagenews.grΟ τσολιάς της "Ελληνοφρένειας" μιλάει στο www.pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments