Οικονομία
pagenews.gr / Οικονομία / ΕΒΕΘ: Πιο αισιόδοξες οι επιχειρήσεις – Δυσκολίες για τα νοικοκυριά
ΕΒΕΘ: Πιο αισιόδοξες οι επιχειρήσεις – Δυσκολίες για τα νοικοκυριά | Pagenews.gr
Pagenews Team

Από αυτό, από τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, κυρίως, από τη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και το λιανεμπόριο, εκφράζεται μεγαλύτερη αισιοδοξία και υψηλότερες προσδοκίες για το επόμενο διάστημα και για μέλλον εκφράζεται φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μείωση της «απαισιοδοξίας» εμφανίζεται και στον κλάδο των κατασκευών, σχετικά βελτιωμένη εμφανίζεται και η «πρόθεση απασχόλησης ανθρώπινου δυναμικού», αλλά τα νοικοκυριά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και περιορισμένη ρευστότητα, παρόλο, που σε επιμέρους δείκτες εμφανίζονται σημάδια βελτίωσης της κατάστασής τους.

Αυτά είναι ορισμένα γενικά συμπεράσματα, που προκύπτουν από το «Βαρόμετρο» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το οποίο παρουσίασε σήμερα στο πλαίσιο του «MoneyShow» Θεσσαλονίκης. Σήμερα, παρουσιάστηκε η δέκατη ένατη εξαμηνιαία μέτρηση (του δεύτερου δεκαπενθήμερο του Μαρτίου 2018), ενώ ταυτόχρονα, έγινε και μία διαχρονική παρουσίαση (2009-2018) των ευρημάτων του την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα συμπεράσματα, του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου 2018, οι θετικότερες προβλέψεις της βιομηχανίας εκφράζονται μέσω του «Δείκτη των Προσδοκιών της Βιομηχανίας», ο οποίος – «για πρώτη φορά από την έναρξη των μετρήσεων του Βαρομέτρου» – κινείται σε «θετικό έδαφος», προσεγγίζοντας το +4, έναντι του -6 του Σεπτεμβρίου του 2017. «Ιστορική» επίδοση, από την έναρξη των μετρήσεων του Βαρόμετρου, από το 2009, καταγράφει και ο «Δείκτης Προσδοκιών των Υπηρεσιών» που εμφανίζεται μειωμένος, φέτος, κατά δεκατρείς μονάδες (στο -1, έναντι -14 τον Σεπτέμβριο του 2017).

Την «καλύτερη διαχρονικά» επίδοση στη δεκαετία σημειώνει και ο «Δείκτης Προσδοκιών Λιανεμπορίου», ενώ «μείωση της απαισιοδοξίας» εμφανίζεται φέτος και στον κλάδο των κατασκευών. Αντίστοιχα, σε ότι αφορά τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης, αναφορικά με την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης τους, ο αντίστοιχος δείκτης το τελευταίο δωδεκάμηνο βρίσκεται στο -32, που είναι και η καλύτερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο του 2009.

«Με το Βαρόμετρο μπορούμε να δούμε πως εξελίσσονται οι προσδοκίες ανά τομέα, στη μεταποίηση, στο εμπόριο, στις κατασκευές στις υπηρεσίες και στους καταναλωτές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπάρχει μια επιφυλακτικότητα των καταναλωτών και μια λιγότερη επιφυλακτικότητα από μέρους των επιχειρήσεων, όπου φαίνεται μια μικρότερη απαισιοδοξία σε σχέση με το παρελθόν και σε κάποιο βαθμό έχει γυρίσει και σε αισιοδοξία σε ότι αφορά τις προοπτικές για το επόμενο εξάμηνο» σχολίασε ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μανώλης Βλαχογιάννης.

Ο κ. Βλαχογιάννης υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις «φαίνεται να στηρίζουν πολλά στην ανάπτυξη του τουρισμού» και «απομένει να επιβεβαιωθεί εάν αυτή η προσδοκία στηρίζεται από την πραγματικότητα, ή όχι». Πρόσθεσε, ότι η «μεταβλητότητα» που παρατηρήθηκε σε βάθος δεκαετίας, από έρευνες του Βαρομέτρου, σε ότι αφορά τον «δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης» είναι μικρότερη στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Μικρή ενίσχυση της «καταναλωτικής εμπιστοσύνης», αλλά και συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας, διαφαίνεται στα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης. Ο δείκτης της «καταναλωτικής εμπιστοσύνης» είναι στο -34 τον Μάρτιο του 2018, έναντι του -36 στην προηγούμενη μέτρηση του Σεπτεμβρίου του 2017 και κινείται σε καλύτερα επίπεδα, αλλά «απέχει» ακόμη από την «ιστορικά υψηλότερη επίδοση του -23 τον Μάρτιο του 2015». 

Το 52% των ερωτώμενων νοικοκυριών, φέτος, (ίδιο ποσοστό με τον Σεπτέμβριο του 2017) απαντά πως τα φέρνει ίσα-ίσα στα οικονομικά του, ποσοστό που σε κάθε περίπτωση παραμένει υψηλό, σε σχέση με όλες τις ανάλογες μετρήσεις του Βαρόμετρου από το 2009 και μετά. Αντίστοιχα, λιγότεροι – το 34% έναντι 38% τον Σεπτέμβριο του 2017 – δηλώνει πως χρεώνεται, ή ζει «από τα έτοιμα» και το 14% ότι αποταμιεύει. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι ότι το ποσοστό όσων καταφέρνουν και αποταμιεύουν είναι «το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2010 και έπειτα».

Σε γενικές γραμμές τα διαχρονικά συμπεράσματα (2008-2013) του «Βαρόμετρου» για τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης είναι η απώλεια εισοδήματος σε ποσοστό σχεδόν 40%, κυρίως μέχρι το 2013, ισχυρές τάσεις βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (μείωσης της απαισιοδοξίας) σε περιόδους εκλογικών αναμετρήσεων και απότομη διάψευση στη συνέχεια, σταθερά «λιγότερο απαισιόδοξοι» οι καταναλωτές στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα (κυρίως Αττική) και σταθερά αυξημένες οι προσδοκίες.

Η έρευνα «Βαρόμετρο» γίνεται δύο φορές το χρόνο, τα τελευταία δέκα χρόνια, για λογαριασμό του ΕΒΕΘ, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών ερωτήσεων, δειγματοληπτικά, ανά εξάμηνο, κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο του εξαμήνου, σε καταναλωτές (700) του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και σε επιχειρήσεις (800), στη βιομηχανία στις κατασκευές, στις υπηρεσίες στο εμπόριο. Τα αποτελέσματα των ερευνών του Βαρομέτρου του ΕΒΕΘ, παρουσίασε ο διευθυντής Ερευνών της εταιρίας δημοσκοπήσεων PalmosAnalysis, Πασχάλης-Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, ενώ τα σχολίασαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Μανώλης Βλαχογιάννης και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Ελευθέριος Τσουλφίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φωκίδα: Αυτοί είναι οι δύο νεκροί επιβαίνοντες του μοιραίου αεροσκάφους (pics)

Νέα Σμύρνη: Νεκρό βρέφος βρέθηκε στον ακάλυπτο πολυκατοικίας (pics)
Αίσιο τέλος στην επιχείρηση διάσωσης πεζοπόρου στον Όλυμπο

Ετικέτες: 


2018