Οικονομία

FAZ: Το κόστος από τα νέα μέτρα για το ελληνικό χρέος ανέρχεται σε 34 δισεκατομμύρια ευρώ

FAZ: Το κόστος από τα νέα μέτρα για το ελληνικό χρέος ανέρχεται σε 34 δισεκατομμύρια ευρώ
Στα 34 δισ. ευρώ εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας το κόστος από τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της εφημερίδας FAZ.

Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα κοστίσουν γύρω στα 34 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων, σύμφωνα με δημοσίευμά της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) που επικαλείται έγγραφο του υπουργείο Οικονομικών.

«Ο όγκος της επιπρόσθετης παράτασης καταβολής των τόκων πάνω από δέκα χρόνια εξαρτάται από τα πραγματικά επιτόκια και εκτιμάται σήμερα από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι ανέρχεται σε περίπου 34 δισ. ευρώ», αναφέρεται στην απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε σχετικό ερώτημα το οποίο υπεβλήθη από τον βουλευτή του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Οτο Φρίκε. Το έγγραφο της απάντησης βρίσκεται στη διάθεση της FAZ.

Ο κ. Φρίκε είχε θέσει το ερώτημα στην γερμανική κυβέρνηση πώς αποτιμά σε χρήματα τις ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους. Η καταβολή των επιτοκίων μετά την παράταση θα πρέπει να ξεκινήσει από την Ελλάδα μετά το 2033, προσθέτει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την FAZ.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στα τέλη Ιουνίου εγκρίθηκαν από το Eurogroup πολλά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μεταξύ των οποίων παράταση των δανείων κατά δέκα έτη με μέση διάρκεια 42,5 ετών και αναβολή πληρωμής των τόκων και εξόφλησης των κεφαλαίων έως το 2032/2033

«Την 1η Αυγούστου, η (γερμανική) Επιτροπή Προϋπολογισμού θα συζητήσει εκ νέου το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας σε ειδική συνεδρίαση. Το FDP και το Κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) επικρίνουν την γερμανική κυβέρνηση ότι έχει εγκρίνει εκ νέου ένα εν τοις πράγμασι κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο Φρίντριχ Χάινεμαν του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών δήλωσε στην FAZ ότι η πολιτική της συνέχισης των προθεσμιών-παρατάσεων και της αναβολής καταβολής τόκων είναι στην πραγματικότητα “αναβολή της πτώχευσης”. Μεγάλο μέρος των δανείων θα πρέπει πιθανώς να διαγραφεί. “Η άποψη ότι η διάσωση της Ελλάδας δεν θα κοστίσει στην Γερμανία και στους άλλους πιστωτές και εγγυητές χρήματα, δεν έχει νόημα οικονομικά. Οι απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας υφίστανται ως προς την ονομαστική τους αξία μόνο στα χαρτιά, δεν είναι σε καμιά περίπτωση πραγματική αξία “, είπε ο Χάινεμαν .

Ο Eκαρντ Ρέμπεργκ, ο εκπρόσωπος προϋπολογισμού της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), δήλωσε σχετικά : “Οι μεγαλύτερες περίοδοι αποπληρωμής των δανείων και η παραίτηση από υψηλότερα επιτόκια δεν αποτελούν ούτε κούρεμα του χρέους, ούτε τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εσφαλμένοι” γράφει η FAZ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments