Πολιτική

Συνταγματική αναθεώρηση Σκόπια: Βρήκε τους 80 βουλευτές ο Ζάεφ

Συνταγματική αναθεώρηση Σκόπια: Βρήκε τους 80 βουλευτές ο Ζάεφ
Έγινε το πρώτο βήμα για την συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια.

Συνταγματική αναθεώρηση Σκόπια: Το κοινοβούλιο, ενέκρινε το βράδυ της Παρασκευής (19/10/18) την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Δεδομένου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αριθμεί 72 βουλευτές, οκτώ μέλη της αντιπολίτευσης παρέκκλιναν από το «όχι» του VMRO και ψήφισαν υπέρ της έναρξης της συνταγματικής αναθεώρησης.

Στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, οι οποίες θα πρέπει, επίσης, να οδηγήσουν σε πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Πηγή: Φωτογραφία twitter/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις 23:20 και υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε εν μέσω καταγγελιών για προσπάθεια δωροδοκίας και χρηματισμού βουλευτών, για να υπερψηφίσουν την εισήγηση του πρωθυπουργού της χώρας.

Για τις καταγγελίες δωροδοκίας

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα στα Σκόπια VMRO κατήγγειλε πως σε έναν βουλευτή προτάθηκε να «πουλήσει» την ψήφο του έναντι 250.000 ευρώ.

Παράλληλα, ένας άλλος έλαβε πρόταση για 1 εκατομμύριο ευρώ και σε έναν τρίτο προσφέρθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ.

Σε δηλώσεις ενώπιον δημοσιογράφων προχώρησε ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ δηλώνοντας:

«Πάρτε τα χέρια σας από τη λαϊκή βούληση και επιτρέψτε στους νομοθέτες να αποφασίζουν ελεύθερα» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αυτή δεν είναι η ευρωπαϊκή πΓΔΜ για την οποία αγωνιστήκατε» είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ.

Μάλιστα, τον κατηγόρησε για «βία κατά του μακεδονικού λαού» και προειδοποίησε ότι τέτοιες τακτικές θα «γυρίσουν μπούμερανγκ».

Έδωσε παραδείγματα βουλευτών στους οποίους προσφέρθηκαν 2.00.000 ευρώ, 1.000.000. ευρώ ή και 250.000 ευρώ ώστε να επηρεαστεί η ψήφος τους. Ξεκαθάρισε πως όλοι αρνήθηκαν και ευχαρίστησε τους νομοθέτες, γιατί είναι «στο πλευρό του λαού.»

«Είστε το τελευταίο φράγμα πριν από αυτή την τρελή κυβέρνηση. Θα επιβιώσουμε και θα κερδίσουμε», δήλωσε ο χαρακτηριστικά.

Ο Ζάεφ απειλεί με αγωγές

Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης, δεν έμειναν αναπάντητες από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο βουλευτής του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, Kostadin Kostadinov, χαρακτήρισε τον συνασπισμό VMRO-DPMNE «αντι-δυτικό» και «αντι-μακεδονικό».

Αρνήθηκε τις καταγγελίες για απόπειρες δωροδοκίας, εκβιασμούς και απειλές κάνοντας λόγο για ψέματα και ξεκαθαρίζοντας:

«Θα καταθέσουμε αγωγές. Αφήστε αυτά τα μεγάλα ψέματα σε κρίσιμες στιγμές για το μέλλον να κριθούν στο δικαστήριο. Ο Μίτσκοσκι (σ..σ ηγέτης του VMRO-DPMNE) πέρασε όλα τα όρια. Οι δημοσιογράφοι είναι μάρτυρες στο Κοινοβούλιο, οι βουλευτές κινούνται ελεύθερα και επικοινωνούν. Ο Μίτσκοσκι και ο Γκρούεφκσι δεν θα πετύχουν. Αγαπούν μόνο το έγκλημα, αλλά όχι και τη Μακεδονία. Οι νομοθέτες δρουν ελεύθερα και αντιτίθενται στον αντιδυτικό Μίτσκοσκι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments