Οικονομία

Κέρματα ευρώ: Πόσο κοστίζει η κατασκευή τους

Κέρματα ευρώ: Πόσο κοστίζει η κατασκευή τους
Εσείς είχατε αναρωτηθεί ποτέ πόσο κοστίζει η κατασκευή των κερμάτων του ευρώ;

Κέρματα ευρώ: Είναι από τις ειδήσεις που πραγματικά έχουν το δικό τους ενδιαφέρον, αφού με τα κέρματα ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή. Όλες οι συναλλαγές μας, από το εισιτήριο στο μετρό, μέχρι το μπουκαλάκι νερό που θα αγοράσουμε από το περίπτερο γίνονται με κέρματα.

Ωστόσο, κανείς δεν είχε αναρωτηθεί ποτέ πόσο κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό η κατασκευή τους. Ναι, ίσως ακούγεται βαρετό, ωστόσο εάν παρατηρήσουμε καλά το ποσό που απαιτείται μέχρι αυτά να φτάσουν στο πορτοφόλι μας, ίσως μας φανεί λιγάκι πιο ενδιαφέρον.

Την απάντηση στο ερώτημά μας την έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μαζί με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα στο πλαίσιο των συναλλακτικών αναγκών της χρονιάς και τη δημιουργία αποθέματος.

Έτσι, όπως γράφει το ένθετο Business stories, του Πρώτου Θέματος, η απόφαση προβλέπει την κοπή και την κυκλοφορία 152.500.000 μεταλλικών κερμάτων, συνολικής ονομαστικής αξίας 12,21 εκατ. ευρώ, με κόστος περίπου 6,24 εκατ. για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επομένως, το κόστος κοπής, τύπωσης και κυκλοφορίας των κερμάτων είναι κατά μέσο όρο το μισό από την ονομαστική τους αξία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, η μεγαλύτερη ποσότητα κερμάτων το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματιών και Αξιών της Τραπέζης της Ελλάδος θα είναι σε κέρματα 1 λεπτού (41 εκατομμύρια τεμάχια) και η μικρότερη σε κέρματα των 2 ευρώ (1,5 εκατομμύρια τεμάχια).

Επομένως, μήπως θα πρέπει να δίνουμε λίγη παραπάνω αξία στα κέρματα; Ας είναι και του ενός λεπτού.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας