Οικονομία

120 δόσεις: Αλλαγές της τελευταίας στιγμής – Ανοίγει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση

120 δόσεις: Αλλαγές της τελευταίας στιγμής – Ανοίγει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση
Ψηφίστηκαν οι 120 δόσεις με κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις. Ανοίγει η πλατφόρμα για ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής ψηφίστηκε χθες ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών στο Δημόσιο και δη στα ασφαλιστικά ταμεία. Μεταξύ άλλων, αυξήθηκαν από 40 σε 60 οι δόσεις για τους συνταξιούχους που θα βγουν στο μέλλον στη σύνταξη και θα αποπληρώνουν τις οφειλές τους με παρακράτηση από τη σύνταξη. Πρόκειται για την πάγια ρύθμιση που θα ισχύει μετά τη λήξη της ρύθμισης για τις 120 δόσεις, στις 30 Σεπτεμβρίου, και αυξάνει τις δόσεις σε όσους συνταξιοδοτούνται.

Αλλη τροποποίηση δίνει το δικαίωμα μετάπτωσης στις 120 δόσεις, χωρίς αίτηση στους συνταξιούχους που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών με παρακράτηση των δόσεων από τη σύνταξη. Η μετάπτωση θα γίνεται αυτόματα για το υπολειπόμενο ποσό οφειλής, το οποίο θα παρακρατείται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης – παρακράτησης 50 ευρώ. Οπως δήλωσε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, στόχος είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του υπολοίπου της οφειλής, να πέσει το ύψος της μηνιαίας δόσης και να αυξηθεί έτσι το ποσό της σύνταξης που μένει στην τσέπη του συνταξιούχου.

Υπενθυμίζεται πως, μέχρι σήμερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χρέη έως 20.000 ευρώ, οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν οφειλές 15.000 ευρώ και οι αγρότες με χρέη έως 4.000 ευρώ μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και το χρέος τους παρακρατείται από το ποσό της σύνταξής τους σε έως 40 δόσεις. Αλλαγή υπήρξε και στους δικαιούχους της «13ης σύνταξης» καθώς εντάχθηκαν σε αυτούς και οι τραπεζοϋπάλληλοι που εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή.

Συγκεκριμένα, η νομοτεχνική βελτίωση του υπουργείου Εργασίας προσθέτει στους δικαιούχους της «13ης σύνταξης« και τους περίπου 7.500 πρώην υπαλλήλους της Εμπορικής, της Πίστεως και της Τράπεζας Αττικής, οι οποίοι εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή από το πρ. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων.

120 δόσεις: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση η ρύθμιση χρεών έως και 120 δόσεις, ξεκινάει αύριο και μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές αιτήσεις ένταξης στην ρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι για χρέη προς τα ταμεία η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου για την υποβολή αιτήσεων, ενώ για την εφορία όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να το πράξουν έως και τις 30 Ιουνίου. Όλα αυτά βέβαια χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και μία μικρή παράταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments