Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Δηλώσεις έξω από το Μαξίμου

Αλέξης Τσίπρας: Δηλώσεις έξω από το Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης (6/6/19) δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου στις 12:30 το μεσημέρι, σχετικά με την έκθεση της Κομισιόν. Η έκθεση επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την οικονομία από το πακέτο παροχών το οποίο κοστολόγησε στα 1,9 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία, για την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στην μεταμνημονιακή εποχή.

Τσίπρας: Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών άνοιξαν την όρεξη σε ακραίους στις Βρυξέλλες

«Μια εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, έχοντας πλήρη επίγνωση του ρίσκου που αναλαμβάνω, είπα την πλήρη αλήθεια στον ελληνικό λαό», είπε ο πρωθυπουργός και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στους δανειστές. Στη συνέχεια τόνισε ότι είχε πει στον ελληνικό λαό, για το ότι η εκλογική αναμέτρηση έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης του ελληνικού λαού.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα στη δήλωσή του σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την… όρεξη στο παλιό πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα και ακραίους συντηρητικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, βάζοντας έτσι προσκόμματα για τη στήριξη των πολιτών.

Δήλωση για την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

Δήλωση για την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

Gepostet von Alexis Tsipras am Donnerstag, 6. Juni 2019

  • Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

«Μία εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές, έχοντας πλήρη επίγνωση του ρίσκου, είπα την πλήρη αλήθεια στον λαό. Σήμερα όλα είπα τότε επιβεβαιώνονται. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη να αμφισβητήσουν τις πολιτικές μας επιλογές και να φέρουν προσκόμματα στο σχέδιό μας.

Σήμερα έφτασαν στο σημείο να θέσουν ακόμα και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα. Είχαν να εγείρουν ζήτημα απολύσεων από το 2014, όταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν ο κ. Μητσοτάκης. ,Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια. Ο κ. Μητσοτάκης επιμένει να μιλά για την ανάγκη της στροφής στο δημόσιο στο 1 προς 5 ενώ εμείς έχουμε πετύχει το 1 προς 1.

Μπροστά στις κρίσιμες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε την πλήρη αλήθεια. Η χώρα βγήκε σε ξέφωτο χάρη στις θυσίες του λαού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει κλείσει οριστικά ο δρόμος της επιστροφής ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να γυρίσουμε στις μαύρες μέρες στις σκληρές πολιτικές. Ο μόνος τρόπος να κλείσει ο δρόμος αυτός είναι η επιλογής του ελληνικού λαού».

Υψηλό το δημοσιονομικό κόστος από τις παροχές Τσίπρα

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται πως «η έκθεση των θεσμών σημειώνει ότι η Ελλάδα έκανε λογική εκκίνηση στο περιβάλλον μετά το μνημόνιο από τον Αύγουστο του 2018, αλλά βρίσκει ότι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων επιβράδυνε τους τελευταίους μήνες και ότι η συνοχή κάποιων μέτρων με δεσμεύσεις που δόθηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους δεν είναι εξασφαλισμένη και θέτει κινδύνους για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων».

Στην έκθεση της Κομισιόν σημειώνεται πως στις 15 Μαΐου 2019 και μετά την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας, οι ελληνικές αρχές υιοθέτησαν δέσμη μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εκτιμούν πως θα έχουν δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ τόσο το 2019 όσο και μετά.

«Δεδομένου ότι οι Εαρινές Προβλέψεις της Επιτροπής για το 2019 ανέμεναν ένα πρωτογενές ισοζύγιο κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2021, η υιοθέτηση παροχών με τέτοιο δημοσιονομικό αντίκτυπο θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων», υπογραμμίζεται εμφατικά στην έκθεση.

Επιπλέον, τονίζεται πως οι πρόσφατες παροχές εγείρουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου (ΜΔΣ) για πλεόνασμα 0,25% του ΑΕΠ σε διαρθρωτικούς όρους το 2020.

Σύμφωνα με την έκθεση μια νέα αξιολόγηση της συμμόρφωσης της Ελλάδος με τις απαιτήσεις του προληπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2019.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments