Πολιτική

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Απαιτείται συντονισμένη συνεργασία για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις»

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Απαιτείται συντονισμένη συνεργασία για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις»
Ευάγγελος Αποστολάκης: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι χρειάζεται η συντονισμένη συνεργασία περιφερειακών και διεθνών συμμάχων αλλά και εταίρων για αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ευάγγελος Αποστολάκης: «Η αποτυχία αντιμετώπισης των προκλήσεων που χαρακτηρίζουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής θα είχε σίγουρα αρνητική επίδραση στη σταθερότητα, ενώ οι συνέπειες μπορεί να εξαπλωθούν στην περιοχή άμεσου ενδιαφέροντός μας και ακόμα παραπέρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο 19ο ετήσιο συνέδριο Herzliya Conference. Ο ίδιος ήταν κεντρικός ομιλητής στο εν λόγω συνέδριο, μετά από πρόσκληση του Major General (res.) Amos Gilead, εκτελεστικού Διευθυντή του Institute for Policy and Strategy (IPS) του Ισραήλ και προέδρου του Annual Herzliya Conference Series. Το θέμα του συνεδρίου ήταν το «Navigating Stormy Waters-Time for a New Course», με τον κ. Αποστολάκη να αναφέρεται στην άμυνα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές για την Ελλάδα («Defence and Security in the East Med-The Perspective of Greece»).

Όπως ανέφερε, «το περιβάλλον ασφαλείας, ιδιαίτερα πολύπλοκο και ευμετάβλητο, χαρακτηρίζεται κυρίως από εθνικές αντιπαραθέσεις, εθνικισμό, συγκρούσεις, αδύναμες δημοκρατίες και αναποτελεσματικούς διοικητικούς θεσμούς. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή, η οικονομική κρίση, η διαφθορά και το διασυνοριακό έγκλημα, δυσχεραίνουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο.Αναπόφευκτα, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία έλκουν την προσοχή των βασικών γεωπολιτικών δρώντων.Η παράνομη μετανάστευση και οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο Πέλαγος, κυρίως μέσω της Τουρκίας, είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Επιπλέον, η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο αλλά και γεμάτο προκλήσεις πεδίο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων θα είχε σίγουρα αρνητική επίδραση στη σταθερότητα, ενώ οι συνέπειες μπορεί να εξαπλωθούν στην περιοχή άμεσου ενδιαφέροντός μας και ακόμα παραπέρα».

«Έχουμε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στη εν λόγω θαλάσσια ζώνη»

Παράλληλα, υπογράμμισε την ιδιαίτερη ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη συνεργασία περιφερειακών και διεθνών συμμάχων αλλά και εταίρων, δεδομένης της ποικιλομορφίας τους, της κλίμακας και της πολυπλοκότητάς τους. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ανησυχία του για το ρόλο της Τουρκίας. «Η προβληματική στάση της Τουρκίας, εκφραζόμενη μέσω αθεμελίωτων ισχυρισμών που αγνοούν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Επιπρόσθετα τόνισε πως «θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μας ανησυχία σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να διεξάγει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Έχουμε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στη εν λόγω θαλάσσια ζώνη και να αποφύγει περαιτέρω μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύουν τη σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή. Παρά ταύτα, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτή μια γραμμή επικοινωνίας, επανέλαβε. Σε αυτό το πνεύμα, συναντήθηκα ξανά με τον Τούρκο ομόλογό μου στη Σύνοδο Υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να προωθήσουμε τα υπάρχοντα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με στόχο να μειωθεί η ένταση. Ελπίζω ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Τέλος, επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως η σταθερή πολιτική της Ελλάδος και η επιθυμία της είναι η ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις υπάρχουσες συνθήκες και τη νομιμότητα. Αλλά, εξυπακούεται ότι είμαστε αφοσιωμένοι στη διαφύλαξη των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας επισήμανε ότι :

  • Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν αναπτύξει μια σταθερή σχέση και στρατηγική συμμαχία, ως αποτέλεσμα της κοινής μας θέλησης και των κοινών μας προοπτικών. Η Ελλάδα θεωρεί το Ισραήλ ένα βασικό παράγοντα και βασικό εταίρο στην περιοχή. Οι χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες και στόχους, που σκοπό έχουν να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας,
  • Η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, αποτελούν ιστορικά οχυρά της Δημοκρατίας και είναι διαχρονικά πυλώνες σταθερότητας,
  • Η Ελλάδα, ως ένας σημαντικός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργεί νέες σχέσεις και ενισχύει τις μακρόχρονες ήδη υπάρχουσες.Παίζουμε βασικό ρόλο στην προώθηση συνεργειών και δρούμε ως δίαυλος ανάμεσα στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος φυσικά, το Μαρόκο, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,
  • Η συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας–Κύπρου-Ισραήλ, στέλνει σίγουρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ειδικά στο γεμάτο προκλήσεις τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία για το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο 2019», που υποστηρίζεται από πολλούς γερουσιαστές στις ΗΠΑ. Είναι πραγματικά ένα εργαλείο το οποίο εγγυάται σταθερότητα, ασφάλεια, ειρήνη, περιφερειακή συνεργασία και ευημερία.
  • Η πρόσφατη Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα επίλυσης μιας μακράς διαφωνίας στην περιοχή των Βαλκανίων με ειρηνικά μέσα και προάγει την ασφάλεια και την ευημερία των λαών μας.

«Σε αυτούς τους καιρούς των απρόβλεπτων προκλήσεων, ο τελικός μας στόχος είναι η προώθηση της σταθερότητας. Αυτή δεν είναι μια εύκολη αποστολή. Η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος που τιμά τις δεσμεύσεις της και έχει αποδείξει ότι είναι πάροχος ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και ακόμα παραπέρα, παίζοντας ένα βασικό ρόλο στη γεωπολιτική ανάπτυξη στην περιοχή. Η στρατηγική μας συνεργασία με το Ισραήλ έχει αγγίξει νέες κορυφές. Συνολικά, πιστεύουμε ακράδαντα ότι βιώνουμε μια σπουδαία αμυντική συνεργασία με στρατηγικό αντίκτυπο, που ακόμα δεν έχει φτάσει στο πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων της», κατέληξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments