Τεχνολογία

Facebook: Πρόστιμο μαμούθ για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων

Facebook: Πρόστιμο μαμούθ για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων
Facebook: Αν συμβεί θα πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει από ομοσπονδιακή υπηρεσία για παραβίαση νομοθεσίας και κανονισμών

Facebook: Πρόστιμο ρεκόρ ύψους 5 δισ. δολαρίων επέβαλε η αμερικανική ρυθμιστική αρχή εμπορίου (FTC) στην εταιρεία Facebook Inc στο πλαίσιο των ερευνών για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Το πρόστιμο, που ήρθε μετά από διακανονισμό με τον τεχνολογικό γίγαντα αν εγκριθεί θα πρόκειται για το μεγαλύτερο που έχει ποτέ επιβληθεί από ομοσπονδιακή υπηρεσία για παραβίαση νομοθεσίας και κανονισμών.

Η FTC διεξήγαγε έρευνα έπειτα από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica, όπου περισυνελέγησαν και καταχράσθηκαν χωρίς τη συναίνεσή τους τα προσωπικά δεδομένα 87 εκατομμύριων χρηστών του Facebook. Η έρευνα επικεντρώθηκε στο κατά πόσον η διαρροή αυτών των δεδομένων παραβιάζει μια συμφωνία του 2011 που είχαν συνάψει η Facebook και η ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή.

Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή εμπορίου αναμένεται να συμπεριλάβει στον διακανονισμό και άλλους περιορισμούς αναφορικά με τον τρόπο που η πλατφόρμα θα μεταχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, σύμφωνα με την WSJ.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η ψηφοφορία των μελών της ρυθμιστικής αρχής ακολούθησε τις κομματικές γραμμές, με τρεις Ρεπουμπλικανούς να ψηφίζουν υπέρ και δύο Δημοκρατικούς να την καταψηφίζουν.

Οι επενδυτές καλωσόρισαν την είδηση του διακανονισμού με την μετοχή της Facebook να κλείνει με άνοδο 1,8%. Ωστόσο, αρκετοί Δημοκρατικοί βουλευτές στην Ουάσινγκτον καταδίκασαν το προτεινόμενο πρόστιμο, κρίνοντας το μικρό και ανεπαρκές.

Κι αυτό, γιατί το πρόστιμο είναι μεν το μεγαλύτερο στην ιστορία της FTC, πολύ υψηλότερο από το πρόστιμο ύψους 22 εκατομμυρίων δολαρίων που επιβλήθηκε στην Google το 2012, αλλά για το οικονομικό μέγεθος του Facebook, πρόκειται για ψίχουλα: η εταιρεία είχε έσοδα 15 δισ. δολάρια μόνο το τελευταίο τρίμηνο και αντιπροσωπεύει βασικά ένα μήνα από τα έσοδα του Facebook.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments