Οικονομία

Φοροδιαφυγή: Νέα απάτη με τις αποδείξεις από τα POS

Φοροδιαφυγή: Νέα απάτη με τις αποδείξεις από τα POS
Φοροδιαφυγή: Οι φοροελεγκτές ήρθαν αντιμέτωποι με μια νέα απάτη που "σβήνει" τις αποδείξεις και από τα POS.

Φοροδιαφυγή: Πριν από περίπου δέκα μέρες έγινε μεγάλος ντόρος για ένα παγωτατζίδικο στην Κρήτη. Το συγκεκριμένο μαγαζί μπορεί να έκοβε αποδείξεις για όλα τα παγωτά που πουλούσε, αλλά με μια…πατέντα είχε καταφέρει να “σβήνει” παραπάνω από τις μισές αποδείξεις. Για τα μάτια του κόσμου το κατάστημα δήλωνε στη εφορία ένα μέρος των αποδείξεων και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά δήλωσε έσοδα περίπου 200 ευρώ τη μέρα. Φυσικά τα αληθινά έσοδα ξεπερνούσαν 1000 ευρώ.

Μάλιστα, αυτό είχε οδηγήσει την ΑΑΔΕ να κάνει ολόκληρη καμπάνια προκειμένου να ενημερωθούν και οι τουρίστες ποια είναι η νόμιμη απόδειξη στην Ελλάδα και ποια δεν είναι. Το σλόγκαν που χρησιμοποίησε ήταν #apodixi_please. Το συγκεκριμένο χάσταγκ βρέθηκε σε πολλά κεντρικά σημεία σε τουριστικές περιοχές. Ωστόσο οι φοροελεγκτές προχώρησαν σε μια ακόμα ανακάλυψη που τους άφησε άφωνους.

Φοροδιαφυγή: Η απάτη με τα POS

Μέχρι σήμερα η εύκολη λύση για να πάρει κάποιος σίγουρα απόδειξη ήταν να πληρώσει με πιστωτική κάρτα. Αυτό είχε οδηγήσει πολλούς καταστηματάρχες να χρησιμοποιούν δικαιολογίες για να γλυτώσουν τη χρήση του POS. Oι φοροπαραβάτες γνωρίζουν ότι πλέον η ΑΑΔΕ μπορεί να τους ελέγξει και εξ αποστάσεως ακόμα μέσα από διασταυρώσεις (για αυτό και δεν μηδενίζουν εντελώς τα κέρδη τους) από την άλλη όμως ρισκάρουν να μην εκδίδουν ή να κρύβουν και τις αποδείξεις ακόμα για τις οποίες έχουν πληρωθεί με κάρτα και τα λεφτά έχουν μπει στον επαγγελματικό λογαριασμό με τον οποίο είναι συνδεδεμένο το POS.

“Αν δεν πρόκειται για απελπισία, θράσος ή …βλακεία όσων το κάνουν, τότε ίσως κρύβεται κάποιο άλλο τεχνολογικό κόλπο ή, ακόμα χειρότερα ίσως, «τρύπα» στο ίδιο το σύστημα ελέγχων» λένε αρμόδιοι ελεγκτικοί παράγοντες. Το φαινόμενο μη έκδοσης αποδείξεων λιανικής πώλησης είναι γνωστό, αλλά λαμβάνει άλλες διαστάσεις όταν ο πελάτης έχει πληρώσει ηλεκτρονικά με κάρτα.

Από τις αδήλωτες “ταμειακές μηχανές – μαϊμού” του 2015 οι επιτήδειοι έφτασαν στα ειδικά λογισμικά που “σβήνουν” την είσπραξη της ημέρας. Οι πιο «ψυλλιασμένοι» προτιμούν να κόβουν «μισή απόδειξη», δεν είναι παρά οι πληρωμές με κάρτες και το «πλαστικό χρήμα». Αφότου επεβλήθησαν τα capital controls, η φοροδιαφυγή αλλάζει επίπεδο: στην αρχή οι ελεγκτές ανακάλυπταν τα “POS εξωτερικού” που έστελναν τα χρήματα σε Βουλγαρία, Αλβανία, Κύπρο και Λουξεμβούργο.

Αφού η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε τα κυκλώματα αυτά, οι επιτήδειοι πλέον πέρασαν «στην επόμενη πίστα», προκειμένου να μην εκδίδουν αποδείξεις:

  • χρησιμοποιούν δεύτερο POS που είναι δηλωμένο σε άλλη, εικονική ή «χαμηλού κόστους» εταιρεία (με “μπροστινούς” κλπ) για τις περιπτώσεις όπου δεν κόβουν αποδείξεις.
  • οπλισμένοι με θράσος, δεν προσπαθούν καν να κρύψουν τα ίχνη τους όταν δεν κόβουν αποδείξεις, παρότι ο πελάτης έχει πληρώσει με κάρτα και τα λεφτά του έχουν ήδη μπει στην τράπεζα, μέσω της οποίας η εφορία εύκολα μπορεί να ανακαλύψει ποια ήταν η πραγματική είσπραξη της ημέρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments