Οικονομία

Αλλάζουν όλα για όσους μένουν στο ενοίκιο

Αλλάζουν όλα για όσους μένουν στο ενοίκιο
Πληρωμή ενοικίων: Η κυβέρνηση φέρνει τη ρύθμιση για την καταβολή τους μόνο μέσω τραπεζών. Τσουχτερά τα πρόστιμα σε όσους δεν πειθαρχήσουν.

Πληρωμή ενοικίων: Η ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής φέρνει την κυβέρνηση πιο κοντά στη ρύθμιση για την πληρωμή ενοικίων μόνο μέσω τραπεζών. Μάλιστα, για τους ιδιοκτήτες που δεν θα «πειθαρχούν» αλλά και για τον εκάστοτε ενοικιαστή του εκάστοτε ακινήτου θα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής», το ποσό του ενοικίου που αναγράφεται στο μισθωτήριο θα πρέπει να καταβάλλεται αποκλειστικά μέσω τράπεζας, είτε από το ταμείο, είτε μέσω του e-banking. Πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία αναμένεται να ευνοήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που ακολουθούν τα προτάγματα του νόμου, καθώς θα το ποσό της είσπραξης θα αναγράφεται ξεκάθαρα και δεν υπάρχει φορολόγηση για τα ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει.

Το ζήτημα της ηλεκτρονικής καταβολής των ενοικίων ήρθε στο προσκήνιο μετά την επιχείρηση «Βίλα Χουανίτα Ντολόρες» των ελεγκτών της ΑΑΔΕ στη Μύκονο, που είχε προκαλέσει αίσθηση. Στην περίπτωση αυτή, αποκαλύφθηκε ότι ο μισθωτής και ο ιδιοκτήτης απέκρυπταν τα εισοδήματα από τα ενοίκια της βίλας, ενώ ο ιδιοκτήτης δεν δήλωνε καν την μίσθωση του ακινήτου, εμφανίζοντάς το ως δευτερεύουσα κατοικία. Έτσι, το μίσθωμα των 1666,67 ευρώ μηνιαίως βάσει μισθωτηρίου που είχε κατατεθεί τον Απρίλιο του 2018 δεν εμφανιζόταν και δεν είχε φορολογηθεί ποτέ – με τις πληφορίες να αναφέρουν πως το ποσό ήταν τουλάχιστον τριπλάσιο από τις υπενοικιάσεις που έκανε ο πρώτος ενοικιαστής.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν αναμένει να πατάξει πλήρως την φοροδιαφυγή μέσω αυτής της κίνησης, καθώς είναι πιθανό ο ιδιοκτήτης να υπογράφει με τον ενοικιαστή μισθωτήριο όπου θα αναγράφεται ποσό μικρότερο του πραγματικού ενοικίου, με την διαφορά να καταβάλλεται με μετρητά – αφορολόγητα. Εν τούτοις, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν πως είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς πολλοί υπό τον φόβο ελέγχου θα σπεύσουν να συμμορφωθούν, ενώ επιπλέον σχεδιάζεται να αυξηθούν οι έλεγχοι και μέσω διασταυρώσεων να προκύπτει η φοροδιαφυγή τουλάχιστον σε περιπτώσεις μεγαλοιδιοκτητών και μεγάλων ακινήτων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments