Διεθνή

Προσφυγικό: Σε Αθήνα και Άγκυρα οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας – Φοβάται νέο 2015 η Μέρκελ

Προσφυγικό: Σε Αθήνα και Άγκυρα οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας – Φοβάται νέο 2015 η Μέρκελ
Προσφυγικό: Οι δύο υπουργοί θα εκφράσουν στην τουρκική κυβέρνηση τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Προσφυγικό: Επίσκεψη στην Άγκυρα και την Αθήνα θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ και της Γαλλίας Κριστόφ Καστανέρ. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, την πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνουν Βερολίνο και Παρίσι  προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα αύξηση μεταναστών στο Αιγαίο, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ φοβάται νέα έκρηξη των προσφυγικών ροών όπως το 2015, κάτι που προκάλεσε βαρύ πολιτικό κόστος για την ίδια και το κόμμα της.

Η πρωτοβουλία πραγματοποιείται υπό ευρωπαϊκό μανδύα καθώς οι δύο υπουργοί θα συνοδεύονται από τον απερχόμενο επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Οι δύο υπουργοί θα εκφράσουν στην τουρκική κυβέρνηση τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που εφαρμόζει τη συμφωνία που έχει συνάψει με την ΕΕ για το μεταναστευτικό. Επίσης, θα ασκήσουν πιέσεις και στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπροώθησης των μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, το Βερολίνο προτίθεται να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα. Έως στιγμής είναι άγνωστο εάν οι κ. Ζέεχοφερ και Καστανέρ θα επισκεφθούν κέντρο υποδοχής σε κάποιο ελληνικό νησί.

Ας σημειωθεί ότι η Γερμανία έχει εγκαταλείψει την ιδέα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» στο προσφυγικό, με κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, και προωθεί στη θέση του σύστημα της «ελαστικής αλληλεγγύης», δηλαδή οι χώρες που δε θέλουν να δεχθούν πρόσφυγες στα εδάφη τους να προσφέρουν βοήθεια αλλού είδους, όπως χρήματα.

Το μήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη σε Τουρκία

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό και έστειλε μήνυμα στην Ε.Ε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μόνη της το βάρος στο μεταναστευτικό.

«Η Τουρκία πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να εκπληρώσει το δικό της μέρος στη συμφωνία με την ΕΕ. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments