Διεθνή

ΗΠΑ: Επισημοποιούν την αποχώρηση τους από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

ΗΠΑ: Επισημοποιούν την αποχώρηση τους από την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τράμπ προχωρά στην επίσημη έξοδο από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, καθιστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες τη μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν θα συμμετάσχει στο σύμφωνο.

ΗΠΑ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ επισημοποίησαν την πρόθεση αποχώρησής τους από την συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις, κυρίως εκ μέρους της Γαλλίας και της Κίνας. «Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκκινούν την διαδικασία αποχώρησης από τη συμφωνία του Παρισιού. Κατ΄εφαρμογήν των όρων αυτής της συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν επίσημη γνωστοποίηση της αποχώρησής τους στα Ηνωμένα Εθνη. Η αποχώρηση θα τεθεί σε ισχύ έναν χρόνο μετά την γνωστοποίηση», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Αυτό το σημαντικό βήμα δεν ήταν δυνατόν να γίνει νωρίτερα, εξαιτίας ρήτρας στο κείμενο της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, που εισάγει μία αντίστροφη μέτρηση διάρκειας ενός έτους πριν η Ουάσινγκτον μπορέσει να αποχωρήσει. Άρα, οι ΗΠΑ θα βρίσκονται εκτός της συμφωνίας στις 4 Νοεμβρίου 2020, την επομένη των προεδρικών εκλογών, στις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία.

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που επιδιώκει να αποδεσμευθεί από το κείμενο αυτό , το οποίο έχει υπογραφεί από 197 χώρες. Ακόμη και από την Βόρεια Κορέα. «Ήρθε η ώρα να φύγουμε από την συμφωνία του Παρισιού», είχε δηλώσει την 1η Ιουνίου 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ. «Εξελέγην για να εκπροσωπήσω τους κατοίκους τους Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού». Μετά τη δήλωση αυτή, στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί διατήρησαν την έδρα τους, διακριτικά, για να διατηρούν επιρροή στις τεχνικές συνομιλίες τις σχετικές με την εφαρμογή της συμφωνίας, σε περίπτωση που, κάποια μέρα, η Ουάσινγκτον αποφασίσει να επιστρέψει. Σύμφωνα με το κείμενο που διαπραγματεύθηκε στο τέλος του 2015 ο Μπαράκ Ομπάμα, καμία χώρα δεν μπορεί να αποχωρήσει πριν από την τρίτη επέτειο της έναρξης ισχύος της, στις 4 Νοεμβρίου 2018. Δηλαδή την Δευτέρα.

Η Κίνα, πρώτος παγκόσμιος ρυπαντής, και η Γαλλία, αντέδρασαν έντονα στην αμερικανική ανακοίνωση. «Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα επιδείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα και θα συμβάλουν περισσότερο στην διαδικασία πολυμερούς συνεργασίας, αντί να προσθέτουν αρνητική ενέργεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Γκενγκ Σουάνγκ, καταγγέλλοντας την αμερικανική απόφαση. «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί κοινή πρόκληση για ολόκληρη την ανθρωπότητα, όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας οφείλουν να συνεργασθούν χέρι-χέρι», πρόσθεσε ο κινέζος αξιωματούχος.

Η Γαλλία εξέφρασε επίσης την λύπη της για την αμερικανική απόφαση. «Αυτό καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την γαλλο-κινεζική σύμπραξη για το Κλίμα και την Βιοποικιλότητα», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία την στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν άρχιζε από την Σανγκάη την δεύτερη επίσκεψή του στην Κίνα.

Οι Αμερικανοί συντηρητικοί χαιρέτισαν από την πλευρά τους την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον. Όμως, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι πρόκειται για «μία νέα αντιεπιστημονική απόφαση…που ξεπουλά το μέλλον του πλανήτη και των παιδιών μας». Η απόφαση της Ουάσινγκτον προέρχεται «από μία ξεπερασμένη ιδέα του περασμένου αιώνα, όταν πίστευαν ότι η κλιματική κινητοποίηση είναι δαπανηρή και καταστρέφει θέσεις εργασίας», σχολίασε ο Αντριου Στιρ, πρόεδρος του World Resources Institute.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments