Διεθνή

Τουρκία: Κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη

Τουρκία: Κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη
Τουρκία: Κλιμακώνει τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, επιχειρώντας να επιβάλει τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας.

Τουρκία: Αμετανόητη εμφανίζεται η γειτονική χώρα, επιμένοντας πως η συμφωνία της με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα της Μεσογείου, η οποία εξαφανίζει από τους χάρτες ελληνικά νησιά όπως η Κρήτη, η Ρόδος, το Καστελόριζο και η Κάρπαθος, είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη. Σε μια ακόμη προκλητική ενέργεια, η Τουρκία έστειλε σήμερα (12/12) στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες που προκύπτουν από τη συμφωνία με τη Λιβύη, ώστε να καταγραφούν. Την είδηση μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο, Anadolu.

Η Τουρκία προχώρησε σε αυτή την κίνηση κλιμάκωσης την ώρα που συνεδριάζει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου αναμένεται να σταλεί ηχηρό μήνυμα έναντι της Άγκυρας και του «πειρατικού» τουρκολιβυκού συμφώνου. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, επιβεβαίωσε τη λήψη της επιστολής της ελληνικής κυβέρνησης, με την οποία καταγγέλλεται ως παράνομο το Mνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους.

Η αποστολή των συντεταγμένων από την Τουρκία στον ΟΗΕ, αν και είχε προαναγγελθεί, ερμηνεύεται και ως απάντηση στην κίνηση της Ελλάδας να αποστείλει, την περασμένη Δευτέρα, δύο επιστολές στον ΟΗΕ, όπου αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Φατίχ Ντονμέζ: Χωρίς την άδειά μας δεν περνάει κανείς από την ανατολική Μεσόγειο

Αυτή η κίνηση της Τουρκίας έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας της χώρας πως «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να προχωρήσει σε έρευνες, γεωτρήσεις ή δραστηριότητες παραγωγής στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται με τη συμφωνία με τη Λιβύη, χωρίς την άδειά της». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Daily Sabah», ο Ντονμέζ υποστηρίζει ότι η συμφωνία με τη Λιβύη έγινε με την επίσημη κυβέρνηση που είναι αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο.

«Είμαστε χώρα με απέναντι ακτές με τη Λιβύη. Η συμφωνία είναι εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου για τη θάλασσα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ. Δεν είναι τίποτα άλλο από μία ανώφελη προσπάθεια. Δεν υπάρχει κενό για το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει αντιρρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως η Τουρκία μεγιστοποίησε την σφαίρα εξουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ντονμέζ επιβεβαίωσε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας θα συνεχιστούν και με τρίτο γεωτρύπανο όχι στη Μεσόγειο αλλά στη Μαύρη Θάλασσα και ίσως και σε διεθνή ύδατα, ενώ πρόσθεσε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία σχεδιάζει άλλες πέντε γεωτρήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments