Οικονομία

Φυσικό αέριο: Στοιχεία που δείχνουν μεγάλο κοίτασμα στην Κρήτη

Φυσικό αέριο: Στοιχεία που δείχνουν μεγάλο κοίτασμα στην Κρήτη
Φυσικό αέριο: Σοβαρές ενδείξεις μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Κρήτη παρά το γεγονός ότι οι έρευνες σεισμικών δεδομένων βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.

Φυσικό αέριο: Έπειτα από χρόνιες εκτιμήσεις και πολλές αλληλοσυγκρουόμενες θεωρίες για την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης προκύπτουν  σοβαρές ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες σεισμικών δεδομένων βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Αυτό σημαίνει πως οι ειδικοί έχουν τη δυνατότητα να δουν και να ξεχωρίσουν τους γεωλογικούς σχηματισμούς που υπάρχουν σε κάθε περιοχή και να τους συσχετίσουν ως προς το βάθος τους στην αντίστοιχη σεισμική γραμμή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο αλλά και νοτίως της Κρήτης σύμφωνα με τις μελέτες της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Με βάση ανακοίνωση της εταιρείας οι μελέτες σε ανεξερεύνητες περιοχές στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης εντόπισαν γεωλογικές δομές που μοιάζουν με εκείνες των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου Ζορ στην Αίγυπτο και Λεβιάθαν στο Ισραήλ.

Η εν λόγω περιοχή μάλιστα γειτνιάζει με άλλη που έχει παραχωρηθεί στην κοινορπαξία των ΕΛΠΕ– Total- Exxon Mobil και στην οποία επίσης υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για μεγάλο κοίτασμα. επιπλέον γειτνιάζει τουλάχιστον με τις περιοχές που καλύπτει η άκυρη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.

Πάντως, η κυβέρνηση παρά τα τις ερευνητικές ενδείξεις φαίνεται να είναι συγκρατημένη γιατί τα τελικά συμπεράσματα μπορεί να επιβεβαιωθούν μόνο από γεωτρήσεις και η περιοχή στην οποία αναφέρεται η μελέτη δεν έχει ακόμη παραχωρηθεί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments