Διεθνή

Κορονοϊός ΔΝΤ: Καμπανάκι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Κορονοϊός ΔΝΤ: Καμπανάκι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Κορονοϊός ΔΝΤ: Η επιδημία του κορονοϊού κινδυνεύει να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2020. Ενδέχεται να μολυνθεί μέχρι και το 70% του πληθυσμού, σύμφωνα με καθηγητή του Χάρβαρντ.

Κορονοϊός ΔΝΤ: Η επιδημία του κοροναϊού μπορεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αυτή την χρονιά, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά πιθανόν να ακολουθήσει μια ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη. “Μπορεί να υπάρξει μια μείωση που εξακολουθούμε να ελπίζουμε να είναι της τάξης 0,1-0,2%”, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στο Παγκόσμιο Φόρουμ Γυναικών στο Ντουμπάι.

Η ίδια είπε ότι ο πλήρης αντίκτυπος από την εξάπλωση της νόσου, η οποία έχει ήδη προκαλέσει πάνω από 1.600 νεκρούς, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα περιοριστεί.

“Συμβουλεύω όλους να μη σπεύδουν σε πρόωρα συμπεράσματα. Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα. Λειτουργούμε με βάση σενάρια, όχι ακόμη προβλέψεις, ρωτήστε με σε 10 ημέρες”, τόνισε. Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, ακόμη είναι “πολύ νωρίς” για να αξιολογήσουμε τον πλήρη αντίκτυπο της επιδημίας. Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι η επιδημία έχει ήδη πλήξει τομείς όπως ο τουρισμός και οι μεταφορές. “Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε γιατί δεν γνωρίζουμε ποιά είναι η φύση αυτού του ιού. Δεν γνωρίζουμε πόσο γρήγορα η Κίνα θα μπορέσει να τον περιορίσει. Δεν γνωρίζουμε αν θα εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Την ίδια ώρα, σοβαρή ανησυχία σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού πυροδοτούν οι δηλώσεις καθηγητή του Χάρβαρντ, ο οποίος τόνισε ότι ενδέχεται να μολυνθεί μέχρι και το 70% του πληθυσμού.

Ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Μαρκ Λίπσιτς, δήλωσε στην Wall Street Journal πως είναι πιθανό να δούμε μια παγκόσμια πανδημία. «Εάν συμβεί μια πανδημία, το 40% με 70% των ανθρώπων παγκοσμίως είναι πιθανόν να μολυνθούν το επόμενο έτος», δήλωσε και πρόσθεσε: «όσο για το ποσοστό αυτών που θα παρουσιάσουν συμπτώματα, δεν μπορώ να δώσω έναν καλό αριθμό».

Σημειώνεται, πως οι νεκροί έχουν ξεπεράσει πλέον τους 1.500 ενώ καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος εντός της Ευρώπης. «Είναι αδύνατον να προβλέψουμε πού θα εξαπλωθεί η επιδημία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους. 

Στην Ταϊβάν, ένας άντρας, ο οποίος είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό, πέθανε, γεγονός που σηματοδοτεί τον πρώτο θάνατο από τον covid-19 στο νησί από τότε που η επιδημία εξαπλώθηκε από την ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ο Ταϊβανέζος υπουργός Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Τσεν Σι-τσουνγκ, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο άνδρας αυτός ήταν περίπου 60 ετών, ότι δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό και ότι έπασχε από διαβήτη και ηπατίτιδα τύπου Β. Αυτός είναι ο πρώτος θάνατος στην Ταϊβάν από τον ιό. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νησί.

Στην επαρχία Χουμπέι, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας του ιού, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι θα επιβληθεί απαγόρευση για την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλη την επαρχία σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η περαιτέρω εξάπλωσή του. Σε έγγραφο που εξέδωσαν, οι Αρχές της Χουμπέι ανέφεραν ότι από την απαγόρευση θα εξαιρεθούν τα οχήματα της αστυνομίας, τα ασθενοφόρα, τα οχήματα που μεταφέρουν απαραίτητα είδη ή σχετίζονται με δημόσιες υπηρεσίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments