Πολιτισμός

Παναγία των Παρισίων σήμερα: Ο κορωνοϊός έβαλε «φρένο» στην αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων

Παναγία των Παρισίων σήμερα: Ο κορωνοϊός έβαλε «φρένο» στην αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων
Παναγία των Παρισίων σήμερα: Οι εργασίες ανοικοδόμησης στο ναό έχουν σταματήσει από τις 16 Μαρτίου, όταν στη Γαλλία επεβλήθησαν γενικευμένα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Παναγία των Παρισίων σήμερα: Έχει περάσει ένας χρόνος από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, η οποία επέφερε ανυπολόγιστη καταστροφή στον 850 ετών καθεδρικό ναό. Η φωτιά, που οι γαλλικές αρχές πιστεύουν ότι μπορεί να ξεκίνησε από ένα τσιγάρο ή από κάποιο βραχυκύκλωμα στα ηλεκτρικά καλώδια του ναού, προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Οι εργασίες της ανοικοδόμησης είναι εξαιρετικά δαπανηρές, αλλά δεν έλειψαν οι δωρεές από πολλούς που έσπευσαν να δώσουν από το υστέρημά τους. Τώρα, όμως, ένα άλλο εμπόδιο στέκεται στο δρόμο της αποκατάστασης του ναού: Ο κορωνοϊός και οι απαγορεύσεις που επέβαλε η πανδημία.

Οι εργασίες ανοικοδόμησης στο ναό έχουν σταματήσει από τις 16 Μαρτίου, όταν στη Γαλλία επεβλήθησαν γενικευμένα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού. Και παρότι πριν από αυτή την ημερομηνία είχαν γίνει αρκετές εργασίες, η διακοπή αυτή αφήνει και πάλι το μέλλον του ναού σε αβεβαιότητα.

Ο στρατηγός Ζαν-Λουί Ζορζελέν, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Εμανουέλ Μακρόν για τα έργα της αποκατάστασης, είπε στη γαλλική Βουλή στα τέλη Ιανουαρίου ότι ήταν πολύ νωρίς για να μπορέσει να πει κάποιος με βεβαιότητα εάν μπορεί τελικά να σωθεί ο ναός. Ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές πολύ σημαντικές εργασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να εκτιμηθεί πλήρως η κατάσταση του ναού, όπως για παράδειγμα να απομακρυνθούν πλήρως οι σκαλωσιές που υπήρχαν γύρω από το ναό πριν την πυρκαγιά και έλιωσαν κατά τη διάρκειά της. Πρόσθεσε ότι στο ναό υπάρχουν τεράστιες ποσότητες μολύβδου, γεγονός που αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα επικινδυνότητας για την υγεία όσων εργάζονται για την αποκατάστασή του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments